De MooiGeldropMierloKrant

12 september 2018

De MooiGeldropMierloKrant 12 september 2018


Hardlopers en 'dolle geiten' bij negende LibertyLoop

Libertyloop 2018 Foto: Peter Wijlaars

Redacteur: Martin de Bruijne
Fotograaf: Peter Wijlaars

Geldrop - De fanatieke hardlopers bij de langere afstanden gingen voor de winst. Voor de prachtig uitgedoste 'Dolle Geiten' was het halen van de finish een topprestatie. De negende editie van de LibertyLoop in Geldrop-Mierlo kende een gevarieerd deelnemersveld. De sfeer in het centrum van Geldrop, waar tegelijkertijd het Blaaskapellenfestival werd gehouden, was uitstekend.

Bevrijdingsfeer
In het kader van de Bevrijding van Geldrop heeft de Stichting LibertyLoop de afgelopen jaren intensief samengewerkt met Geldrop Anders, onder de noemer Bevrijdingsfeer. Bevrijdingsfeer werkt toe naar de viering van 75 jaar bevrijding van Geldrop en Mierlo in september 2019. Vijf onderdelen telde de LibertyLoop. Als eerste kwamen de scholieren aan de startstreep voor de Rabobank Scholierenloop. Met de Rabobank Scholierenloop wil de organisatie zoveel mogelijk scholieren van de basisscholen in Geldrop en Mierlo aan het bewegen krijgen.

Allemaal winnaars
Tientallen kinderen deden mee aan de trimloop, verdeeld in leeftijdscategorieën. Of er grote hardlooptalenten tussen zaten, zal de tijd leren, maar snel ging het zeker. Kinderen werden aangemoedigd door ouders en vriendjes, een enkeling had zelfs een eigen coach op de fiets bij zich. De scholieren renden een rondje door het centrum. Voor de een leek het een makkie, bij anderen druppelde het zweet over het rood uitziende gezicht. Naast prijzen voor de eerste drie die over de streep kwamen, was er een medaille voor alle deelnemers. Iedere deelnemer is immers een winnaar.

Kruipen
Meest ludieke onderdeel van de LibertyLoop is de Estafetteloop. Helaas weinig aanmeldingen dit jaar voor dit onderdeel, maar het enthousiasme bij de deelnemende teams was er zeker niet minder om. Teams bestaan uit vier personen die ieder anderhalve kilometer moeten rennen. Naast winst en roem is er een speciale prijs voor het meest originele team. Daar gaan de Dolle Geiten, vier vrolijk uitgedoste dames, voor. De vier dames in felgekleurde jurken met bijpassende pruiken maken zich op voor de start. De Dolle Geiten hebben het zwaar. Aanmoedigingen van het publiek helpen. Een van de Dolle Geiten overweegt nog even om het estafettestokje enkele tientallen meters voor het doorgeefpunt vast naar voren te gooien, maar maakt toch netjes haar afstand vol. Duidelijk voor de winst gaat het team 'Kruipend naar huis'. Ze moedigen elkaar flink aan, lopen een stukje met elkaar mee en gaan als een speer. Een snelle tijd en een hoofdprijs van honderd euro, uitgekeerd in muntjes voor Sterrenslag Zesgehuchten, is hun beloning.

Hardlopers
Beduidend meer deelnemers zijn er bij de hardloopwedstrijd over vijf of tien kilometer of tien Engelse mijlen. Een uur voor de start zijn lopers al bezig met hun warming up. De nieuwe route, met veel natuurschoon en mooie trailpaden, blijkt in de smaak te vallen. "Best zwaar, maar wel een schitterend parcours", merkt deelnemer Jacques na afloop op. Zijn hardloopmaatje Jürgen knikt instemmend. "Drie jaar geleden heb ik ook meegedaan aan de LibertyLoop, een leuk loopevenement." De twee gingen niet voor een toptijd, maar voor de persoonlijke prestatie. Veel lopers zien de 5km, 10km of 10miles als mooie voorbereiding op de halve marathon van Eindhoven.

De organisatie kan terugkijken op een geslaagde editie van de LibertyLoop. Een mooie generale voor de tiende editie in 2019, als Bevrijdingssfeer 75 jaar bevrijding van Geldrop en Mierlo viert.

Kijk voor alle uitslagen van de Libertyloop op: www.uitslagen.nl.

Libertyloop 2018, scholierenloop Libertyloop Foto: Peter Wijlaars
Foto: Peter Wijlaars

Gezocht: bezorgerstalent!

Wij zijn op zoek naar een bezorger voor de volgende wijk:
Wijk 1: Margrietstraat, Dorpsstraat(Mierlo)
Wijk 2: Omgeving Torenakker, Chijnsakker (Mierlo)
Wijk 3: Omgeving Nuenenseweg, Wingerd, Brunel (Geldrop)

Ben jij 13 jaar of ouder en wil jij ons bezorgersteam komen versterken? Neem dan zo spoedig mogelijk contact op met Guillaume van Stiphout, email: info@mooigeldropmierlo.nl of telefonisch 0492-553366 (tijdens kantooruren). Vermeld je in email je telefoonnummer, zodat je teruggebeld kan worden.

De kranten worden woensdagmorgen vroeg bij je thuis afgeleverd. Je krijgt een fietsentas of een schoudertas in bruikleen.

Jaargang 3 • Week 37 • 12 september 2018

Foto: Ger Jansens

Geldrop Anders Hofdael Open

Foto: Peter Wijlaars

Sterrenslag 2018

Foto: Emmy Grit

Diamanten bruidspaar

Wat zie je hier op de foto?

Foto: Ingezonden

Wekelijks worden oude foto's gepubliceerd in deze rubriek, met iedere keer dezelfde vraag 'Wat zie je hier op de foto?' Weet je het antwoord, stuur een email naar redactie@mooigeldropmierlo.nl en win eeuwige roem. Wie weet lees je jouw antwoord terug in de krant.

De oplossing van de historische beelden van week 35 is een foto van het station in Geldrop

Het juiste antwoord is gegeven door: Jan Gijsbers, Gerard Aarts, Jos Michielsen, Jopie Keulen, Wil van Doorn, Dea Adriaens, Wilma Kerkhof, Jack Beks, heer Tünnissen, Tonny Cappers, André Janssen, Frank Wijbrands, Marie-josé Coolen, Albert Essing, Lies Poelmans, Andre Josiassen, Tiny Toonstra, Nico Smulders ,T.Voss en Hans Verhoeven.

Bron: Geldrop-foto.nl (overgenomen van www.stationsweg.nl, afbeelding 15)

Oude foto's
Heb jij zelf nog oude foto's uit Geldrop-Mierlo, met oude gebouwen of verkeersituaties die nu totaal anders zijn? Stuur ze, het liefst digitaal, in naar redactie@mooigeldropmierlo.nl en wie weet zie je jouw foto in deze rubriek.

De Gerarduskalender 2019

Mierlo - De Gerarduskalender, uitgebracht door klooster Wittem, is een scheurkalender met elke dag op de voorkant een spreuk die opbeurt of aanzet tot nadenken, onder het motto 'elke dag een beetje spirit!'

Op de achterkant staan afwisselend gedichten, bezinningsteksten, moppen, puzzels en informatie over verschillende onderwerpen. De kalender is bedoeld om elke dag goed te kunnen beginnen. De spreuk op de voorkant en de puzzels, gedichten, bezinningsteksten en moppen op de achterkant, geven u aan het begin van de dag een positief gevoel. De kalender wordt elk jaar met zorg en plezier samengesteld door een uitgebreide redactie van personeel en vrijwilligers rondom klooster Wittem.

De opbrengst van de kalender komt ten goede aan alle activiteiten, die vanuit klooster Wittem worden georganiseerd (zie ook op internet: www.kloosterwittem.nl).

De kalender voor 2019 kost € 7,25. De kalender van Wittem is verkrijgbaar bij Jan Vogels, Bisschop van Mierlostraat 12, Mierlo, telefonisch bereikbaar via 0492-662503.

Verenigingen verkopen loten van Grote Clubactie

Foto: Ingezonden

Geldrop-Mierlo - Leden van verenigingen uit Geldrop-Mierlo doen mee aan de jaarlijkse actie om hun clubkas een financiële injectie te geven. Vanaf 15 september gaan zij op pad om loten van de Grote Clubactie te verkopen.

De deelnemende verenigingen rekenen ieder jaar op de opbrengsten van de Grote Clubactie om de clubkas te spekken. Clubs hebben deze middelen vaak hard nodig, voor de aanschaffing van nieuwe materialen of de organisatie van een jeugdactiviteit. Maar liefst 80% van de opbrengst van de loten gaat direct naar de verenigingen.

Het geld krijgt bij de verenigingen een goede en doelgerichte bestemming. Van elk verkocht lot à € 3,00 gaat € 2,40 direct naar de vereniging. Ook dit jaar kunnen vrienden, familie en inwoners van Geldrop-Mierlo, de deelnemende clubs ondersteunen. Ze maken dan ook nog eens kans op één van de 32.000 prijzen uit de Grote Clubactie loterij!"

In Geldrop nemen Hv Lido, Luchtgenoten, Speciale Dansschool Samen Zijn, Sport For Health, Sportcentrum Hennes, Vereniging Voor Sport En Spel deel aan de Grote Clubaktie. In Mierlo verkopen leden van Badmintonvereniging Mierlo 76, Uno Animo, Rolschaatsvereniging Olympia en Budovereniging De Hechte Band de loten van de Grote Clubaktie.

Lezing 'De gouden Helm'

Heeze/Geldrop – Heemkundekring 'Heeze-Leende-Zesgehuchten' houdt op donderdag 20 september om 20.00 uur in het Perron te Heeze een lezing over 'De gouden Helm'. Ad Maas is de spreker tijdens deze avond. De toegang is gratis, niet-leden zijn deze avond ook van harte welkom.

In 1919 werd de beroemde gouden helm gevonden in de Peel. Hoe is de gouden soldatenhelm in het moeras terecht gekomen? Wie was de mysterieuze 'ridder van de Peel'? Is de schatvondst compleet teruggevonden?

Op al deze vragen zijn de afgelopen honderd jaar verschillende antwoorden gekomen, al dan niet op feiten of op fictie gebaseerd. 'De Peelhelm' sprak velen tot de verbeelding. Het was dan ook een vondst van formaat; een van de belangrijkste archeologische ontdekkingen van de twintigste eeuw in Nederland.

Column

Oma Olga en het verloren jongetje

"Beer", zei mijn kleindochter. Ze stond bij het raam waarachter een levensgrote zwarte beer met enorme klauwen te zien was. We waren in Dierenrijk Nuenen en de beer sloop langs het raam en hield haar in de gaten. Ik wist zeker dat hij haar graag had opgegeten. "Moeten we haar eigenlijk niet leren om weg te rennen in plaats van daar te blijven staan?" vroeg ik aan haar vader. Hij hoorde me niet, vol trots pakte hij zijn dochter van anderhalf bij de hand en liep door.

Een vrouw kwam aangelopen. "Ik ben mijn zoon kwijt, een blond jongetje met een bril? Hij heet Martijn en hij is vier jaar. Als je hem ziet, mijn moeder staat bij de apen, kunt u hem daar naartoe brengen?" Snel liep ze door. Ik bewonderde haar kalmte, je zal je kind maar kwijt zijn in de nabijheid van panters, leeuwen, tijgers en beren. Die dieren kunnen hun verblijf niet uit, maar misschien krijgt een jongetje het voor elkaar om een hok in te gaan. Ik heb drie jongens opgevoed en die waren desnoods in een boom geklommen om over een hek te komen.

Veel kon ik niet doen en dus zocht ik mijn zoon en kleindochter die al waren doorgelopen. En wat kwam me tegemoet! Een blond jongetje met een brilletje op. "Ben jij Martijn?" vroeg ik.
Het jongetje keek me verbaasd aan en knikte verlegen.
"Ik breng je naar je oma." Ik stak mijn hand uit.
Martijn gaf me geen hand, hij deed een stap terug en bleef me aanstaren. Voor hem was ik natuurlijk een wildvreemd mens. Wat nu? Er zat niets anders op dan bij hem te blijven staan. Gelukkig duurde het niet lang of zijn moeder kwam eraan. Ze hurkte bij hem en vroeg: "Waar is je pet?"
"Die heeft oma."

Zijn moeder nam hem bij de hand en trok hem mee zonder mij een blik waardig te keuren. Hopelijk had een aap intussen die belangrijke pet niet van Martijns oma afgepakt.

Met mijn kleindochter en haar vader trok ik verder langs de dieren. "Dit is een ijsbeer", vertelde ik haar. "Nee, oma", zei ze en trok me mee. "Beer is daar!" Ik liep met haar mee terug naar de zwarte beer. De berenpopulatie bestaat voor haar nog uit één soort.

In het speeltuintje in de buurt van de apen zag ik Martijn op een schommel. Hij had zijn pet op en zijn moeder keek me overgelukkig aan. "Bedankt", zei ze.
Haar kalmte was maar schijn geweest.

Gezellig drukte bij heropening de Grabbelton

René en Henriëtte Schrander onthullen het nieuwe logo Foto: Peter Wijlaars

Redacteur: Olga Maria Berger
Fotograaf: Peter Wijlaars

Geldrop - De Grabbelton verzorgt dagopvang, buitenschoolse opvang en peuteropvang voor kinderen van 0 tot 13 jaar. Op zondag 9 september was de feestelijke heropening van de locatie aan de Heilige Geeststraat 3 na een grondige verbouwing en restyling van het voormalige schoolgebouw. Het was druk met ouders, kinderen en andere belangstellenden toen aan het eind van de ochtend het nieuwe logo werd onthuld door de directeuren Henriëtte en René Schrander.

Nieuw logo
"Bij een nieuw gebouw hoort een nieuw logo", deelt Henriette het publiek mee. "Een logo dat onze pedagogische visie uitstraalt en ons motto 'Waar ieders wereld groeit' eer aan doet." Dat motto loopt als een groene draad door het frisse, kindvriendelijke gebouw. René Schrander klom op een ladder om het logo te onthullen. De gekleurde bolletjes staan voor de ontwikkelingen die kinderen doormaken. Het laatste bolletje vliegt weg, zoals ook kinderen uitvliegen als ze er klaar voor zijn.

Workshops en activiteiten
Het was heerlijk weer en de meeste activiteiten ter ere van de heropening waren buiten. De tweedehands kledingmarkt werd drukbezocht. Terwijl hun ouders rondkeken op de markt, sprongen hun kinderen op het springkussen. In de draaimolen vermaakten vooral de kleinere kinderen zich. Vrijwilligers van tafeltennisvereniging Unicum gaven workshops. Zowel kinderen als volwassenen hadden er belangstelling voor. Binnen kon een presentatie bekeken worden van de verschillende fases van de verbouwing. In de nieuwe keuken waren veel kinderen te vinden. Ze maakten onder andere appelflappen die creatief vormgegeven waren en vooral goed smaakten.

Buitenruimte
Het gebouw is modern en licht na de verbouwing en restyling, maar het voormalige schoolgebouw heeft ook een riante buitenruimte. Van het minivoetbalveld werd druk gebruik gemaakt door een paar peuters en in de zandbak waren kinderen zandkastelen aan het bouwen. "Bij deze locatie van de Grabbelton is vooral het buitengebeuren geweldig", vindt een vader. "Binnen is het heel mooi geworden", protesteert zijn zoon. "En er is van alles te doen. Ik verveel me nooit, ook niet als het slecht weer is." Monique de Win werkt al 10 jaar op de locatie aan de Heilige Geeststraat. Ze vangt de oudste kinderen op na school. "In de tuin komt nog een boomhut waar de kinderen kunnen chillen na school. Daar hebben ze soms behoefte aan." Ze werkt graag op de locatie in de Heilige Geeststraat. "Er heerst hier een gezellige sfeer."

Enthousiaste kinderen
Petra is moeder van een kind van twee jaar. "Mijn kind gaat een paar dagen per week naar deze opvang en gaat er blij naar toe en komt blij weer thuis." Vooral het beleid spreekt Petra aan. "Zoals ze hier met de kinderen omgaan, wil ik het zelf ook doen. De vaardigheden en talenten van mijn kind ontwikkelen, daar gaat het om en dat doen ze hier." Bo is 11 jaar en gaat al jaren naar de opvang. Er staan vier laptops voor kinderen die graag willen computeren, maar dat doet hij niet vaak. "Het liefst help ik conciërge Leo met klussen", zegt hij enthousiast. "Ik ga graag naar de opvang."

Meer informatie over De Grabbelton kunt u lezen op www.degrabbelton.nl

Foto: Joan Delisse

Jong en oud genieten samen van de kermis in Mierlo

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Joan Delisse

Mierlo –Net als vorig jaar, begon de kermis in Mierlo op vrijdag. Was het in het begin nog een beetje aftasten, al snel koos de jeugd voor de hard draaiende attracties waarin je naar alle kanten werd geslingerd. De jongere kinderen stonden in de rij bij de trampoline en de draaimolen.

Gemis
Ondanks dat de booster en de botsauto's niet op de kermis stonden, vermaakten veel jongeren zich met de 'Streetdance', de 'Cakewalk' en andere attracties. Degene die liever met zijn beide benen op de grond wilde blijven staan, probeerde een knuffel of een horloge te winnen bij de grijpmachine. Voor een oliebol, een suikerspin en een bak popcorn kon je ook terecht op de kermis.

Vuurwerk
Het vuurwerk op zaterdagavond ging niet door. 'In verband met omstandigheden' stond op de facebookpagina van de VVV Geldrop-Mierlo te lezen. Een medewerker van de gemeente licht toe: "In het kader van de veiligheid en omdat niet alle partijen een akkoord hebben gegeven, is besloten om het vuurwerk af te blazen. Veiligheid voor alles!"

Foto: Joan Delisse
Foto: Joan Delisse
Foto: Joan Delisse

Prijswinnaars Zomerfotowedstrijd bekend

Categorie Mens Foto: Fopke de Winter

Redacteur: Emmy Grit

Geldrop – Het aantal inzendingen voor de Zomerfotowedstrijd, georganiseerd door De Wiele Creatief, overtrof alle verwachtingen. Maar liefst 322 foto's werden door (amateur)fotografen ingestuurd. Zaterdag 8 september werden de prijswinnaars bekendgemaakt, nadat de foto-expositie officieel werd geopend door wethouder Rob van Otterdijk en voorzitter Kees Koedam.

Veel inzendingen
Voor de eerste keer werd de Zomerfotowedstrijd georganiseerd. De Wiele Creatief had (amateur)fotografen uitgenodigd om foto's in te sturen die onderverdeeld werden in de categorie Mens, Natuur en Geldrop Verweven. Fotografen uit Geldrop en Mierlo gaven hier massaal gehoor aan, gezien het aantal ingestuurde foto's. De foto's werden door de jury, bestaande uit Toon Vogels, Huub Keijzers, Marjolein van Hout en Huibert van der Meer beoordeeld op originaliteit, techniek, compositie, esthetiek, verkoopbaarheid, gevoel en eerste indruk.

Jury en publieksjury
Behalve de jury mocht ook het publiek stemmen. Foto's werden op de facebookpagina van de Zomerfotowedstrijd gepubliceerd, alsmede in deze krant. Fotografen deelden de foto's op social media om zoveel mogelijk stemmen te krijgen. De foto van Audrey Smits in de categorie Mens kreeg de meeste stemmen van het publiek. Haar winnende foto is, net als alle andere winnende foto's, uitvergroot en zijn te bewonderen in de foto-expositie van De Wiele Creatief die nog tot 29 september duurt.

Categorie Mens
Juryvoorzitter Huibert van der Meer las het juryrapport voor en uit handen van de wethouder ontvingen de prijswinnaars hun prijs. In de categorie Mens werd Fopke de Winter de winnaar. Haar foto met 'het bellende blazende meisje' stemt vrolijk en laat de mens vanuit een optimistisch, zonnig standpunt zien, staat in het juryrapport vermeld. De eerste indruk was gemiddeld bijna een 8!

Categorie Natuur
In de categorie Natuur werd de foto van Elly van den Heuvel als beste beoordeeld. Haar foto met zeven vogels in de zon kreeg voor originaliteit een 8, terwijl haar verkoopbaarheid een 9.25 scoorde. Een heilig beeld met het heilige getal zeven (zeven vogels) zijn zichtbaar op de foto. Een foto die veel mensen graag in de huiskamer willen hebben, aldus de jury.

Categorie Geldrop Verweven
In de moeilijkste categorie, Geldrop Verweven, de foto van Nico Kemper als winnaar uitgeroepen. In het juryrapport staat: 'De foto is het meest interessant en origineelste benadering van het thema Geldrop Verweven. De foto straalt een (oer)kracht en vasthoudendheid uit.' "Ik had zeker niet verwacht dat ik deze categorie zou winnen. De originele foto was geel, maar ik heb de foto in zwart/wit aangeboden", vertelt Nico nadat zijn foto als winnaar uit de bus kwam.

Categorie Natuur Foto: Elly van den Heuvel
Categorie Geldrop Verweven Foto: Nico Kemper
De winnares Elly van den Heuvel ontvangt haar prijs uit handen van wethouder Rob van Otterdijk, rechts kijkt juryvoorzitter Huibert van der Meer toe Foto: Toon Vogels

Klik hier voor het gehele juryrapport, compleet met de prijswinnaars van de eerste, tweede en derde plaats.

Woensdag 12 september
18.30 uur Geldrop kapel St. Antoniushuis

Eucharistische aanbidding, vesper/avondgebed

19.00 uur in de kapel van het Antoniushuis
Eucharistieviering

Donderdag 13 september
18.30 uur Mierlo Hof van Bethanië

Eucharistieviering

18.30 uur Geldrop H. Brigida kerk
Eucharistische aanbidding, vesper/avondgebed

19.00 uur Geldrop in H. Brigida kerk
Eucharistieviering

Vrijdag 14 september
18.30 uur Geldrop H. Brigidakerk

Eucharistische aanbidding, vesper/avondgebed

19.00 uur Geldrop H. Brigidakerk
Eucharistieviering, Intenties: Nico Eickmans

Zaterdag 15 september
17.00 uur Mierlo H. Luciakerk

Eucharistieviering m.m.v. het dameskoor
Intenties: Tiny Knoops; Nellie Jacobs – Aarts; Doortje v. Mierlo - v. Vlerken; Louis de Smit; Jo Dirks - van Grootel; Iet Kee – Beckers; Henk v.d. Vorst; Harry v.d. Linden

19.00 uur Geldrop H. Brigidakerk
Eucharistieviering met volkszang
Intenties: Frans Stoef; Overleden ouders de Groof-van Stekelenburg; Overleden ouders Raaijmakers-Kuijten

Zondag 16 september, 24 ste week door het jaar
09.30 uur Geldrop HH. Maria en Brigidakerk

Eucharistieviering m.m.v. Sing it out, gezinsviering, koffiedrinken na afloop van de viering

10.00 uur Mierlo H. Luciakerk
Eucharistieviering m.m.v. mannenkoor,
Intenties: Jan en Mien Knoops - Coolen zoon Jan en Willy

11.15 uur Geldrop in H. Brigidakerk
Eucharistieviering m.m.v. Gregoriaans koor, kinderwoorddienst
Intenties: Jos de Nijs; An Gantzert-van Rijsingen; Hennij Allard; Corrie Allard-Schouw

Maandag 17 september
12.30 uur Geldrop H. Brigidakerk

Eucharistieviering

18.30 uur Mierlo Hof van Bethanië
Eucharistieviering

Dinsdag 18 september
18.30 uur Geldrop H. Brigidakerk

Eucharistische aanbidding, vesper/avondgebed

19.00 uur Geldrop H. Brigidakerk
Eucharistieviering

19.00 uur Geldrop in de kapel van de zusters Diepevaart 2
Eucharistieviering

Woensdag 19 september
18.30 uur Geldrop in kapel St. Antoniushuis

Eucharistische aanbidding, vesper/avondgebed

19.00 uur in de kapel van het Antoniushuis
Eucharistieviering
Intenties: Ger Meulders


Donderdag 20 september
18.30 uur Mierlo Hof van Bethanië

Eucharistieviering

18.30 uur Geldrop H. Brigidakerk
Eucharistische aanbidding, vesper/avondgebed

19.00 uur Geldrop in H. Brigidakerk
Eucharistieviering

Vrijdag 21 september
13.00 uur Mierlo H. Luciakerk

Huwelijk Marlieke Klomp en Jurgen Mosink

Zondag 16 september
10.00 uur ds. Jan-Hendrik Kip, Startzondag

Meer op www.pggweb.nl

Feestje van saamhorigheid bij Geldrop Anders en Hofdael Open

Meezingen, meedansen op bekende muziek Foto: Ronny Bron

Redacteur: Lianne Gast
Fotograaf: zie foto

Geldrop - Het was al langer de bedoeling, maar nu is het een feit: 'Geldrop bruist', vooral door de onderlinge samenwerking van Geldrop Anders en Hofdael Open. De krachten zijn gebundeld, dat was in het weekend van vrijdag 7 tot en met zondag 9 september te merken. Stichting Geldrop Anders en Centrum Hofdael hebben de schouders onder het evenement gezet van het jaarlijkse culturele weekend Geldrop Anders.

Weverijmuseum.

Opening weverijmuseum
Voordat 'Geldrop Anders' begon, werd op donderdag 6 september het totaal vernieuwd Weverijmuseum door burgemeester Link geopend. Op een moderne en interactieve manier komt de rijke textielhistorie van Geldrop in beeld. "Wij zijn trots op de vele vrijwilligers die dit samen met ons mogelijk hebben gemaakt", zegt museumdirecteur Simone van der Heiden in haar speech. Nieuw in het museum is een 'digitale' fotomuur waar bezoekers zelf kunnen bepalen welke informatie ze willen. Met behulp van een schietspoel kan men een foto met tekst tevoorschijn halen. Daarnaast is er nog van alles te beleven.

Meezingen
Vrijdagavond 7 september begon het met Zingggg Geldrop Zingggg, op het cultuurplein Hofdael bij de schoorsteen. Een paar honderd mensen waren van de partij om uit volle borst mee te zingen met het gelegenheidskoor onder leiding van Marian van Beek. Voor de eerste keer werden de teksten digitaal geprojecteerd. Fransje van de Ven, sinds kort woonachtig in Geldrop, komt graag kijken wat er te doen is. Ze houdt van zingen en geniet van de sfeer op het plein. "Wat gezellig dat hier jong en oud aan mee kunnen doen", zegt ze verrast. Diana en Harry Swinkels komen ook uit Geldrop. "Dit is hartstikke leuk om mee te maken", vinden ze. "Het geeft een gevoel van saamhorigheid om zo een avond te zingen."

Hofdael Open
Peter Lammers, muziekcoördinator van het Kunstkwartier, legt uit wat er dit jaar 'anders is dan anders'. "We vonden het een beetje 'te gewoon' worden om de traditionele open dag te houden. Het werd iets teveel van hetzelfde. Daarom hebben we de Amerikaanse jazz-specialist Charli Green uitgenodigd om muzikale workshops te verzorgen. Leden van het Geldrops Muziek Corps hebben zich ingeschreven maar ook andere mensen. Een aantal leden van het Gerwens Muziek Korps doet ook mee."

Lichter en vrolijker
Zo vertelt Tineke Boudewijns van het Korps uit Gerwen dat zij die middag veel geleerd heeft van Charli. "Ik speel dwarsfluit op een klassieke manier", legt ze uit. "Maar hij maakte duidelijk dat ik ook op een andere manier de noten kan spelen, lichter, vrolijker." De bedoeling was om meer 'swing' te krijgen. Dat viel niet mee om te bereiken in een middag. Jammer genoeg viel de opkomst 's avonds bij het concert een beetje tegen.

Veel belangstelling
Overdag was er volop belangstelling voor activiteiten bij De Wiele Creatief, in de gangen met stands, in het Weverijmuseum en in Centrum Hofdael. In de grote zaal was er een keur aan optredens, zoals een klassiek concert door het Haydn Orkest, popmuziek door Anjobama, a capella liederen door het dameskoor van Multi(f)vocaal, en cabaret in een muzikaal jasje door de Blue Stars. Deze groep komt op 10 november naar Centrum Hofdael voor een avondvullend programma. Ook Audrey Smits van Audrey Smits Music trad op met een grote groep kids.

Blaaskappellenfestival
Als vanouds – behalve vorig jaar – werd er op vier locaties door zeven blaaskapellen muziek gemaakt. Mensen genoten van de vrolijke muziek en van het zonnetje. De afsluiter op het plein bij de Bleek was een spetterend optreden door de groep Heavy Hoempa. Het publiek kreeg er geen genoeg van.

Op naar volgend jaar.
"Wij zijn zeer tevreden, de opkomst tijdens de diverse activiteiten was geweldig", aldus Frans Thijssen van de Stichting Geldrop Anders en Peter Scholts, bestuurslid van Centrum Hofdael. Beiden zijn blij met de primeur van de nieuwe samenwerking. "We denken dat veel mensen door deze dagen de weg naar Centrum Hofdael gemakkelijker kunnen vinden. We blijven veel aandacht geven aan leuke programma's. En zeker volgend jaar zullen we groots uitpakken omdat we dan een combinatie maken met 75 jaar bevrijding. Dat wordt een nog groter feestje!"

Het gelegenheidskoor dat de zang voor haar rekening nam Foto: Ronny Bron
'The kids' van Stichting Au3 Smits Music Foto: Ger Jansens
De dames van Multi(f)vocaal traden op Foto: Ger Jansens
Veel belangstelling in het Weverijmuseum Foto: Ger Jansens
Burgemeester Link opent het Weverijmuseum officieel met het doorknippen van het roze lint. Foto: Ger Jansens
Heavy Hoempa sloot het blaaskapellenfestival af Foto: Peter WIjlaars
Op een andere manier 'weven' Foto: Ger Jansens

Luna

Foto: Ingezonden

Poezendame Luna is 5 jaar oud en niet bepaald dol op haar soortgenoten. Luna is liever de enige kat in jouw leven. Naast deze wens heeft Luna er nog een paar. Madame wenst alleen op haar poezelige bolletje en wangetjes geaaid te worden, de rest is een no go. Spelen met iets dat aan een hengeltje bungelt, vindt Luna fantastisch. Op speeltjes met catnip erin reageert Luna bijna verliefd (erg leuk om te zien!). Hoef jij niet perse een kat die je kunt oppakken wanneer je maar wilt en die zich overal laat aaien? Kun jij een poes met typisch kattengedrag wel waarderen? Is één huisdier wat jou betreft absoluut voldoende? Dan zou Luna zomaar heel goed bij jou kunnen passen! Meer info over haar lees je via de link https://bit.ly/2BASh7N

Heerlijke rijstsalade met paddenstoelen, kaas en spekjes (4 personen)

Kook de rijst volgends de verpakking gaar en laat afkoelen. Pel en snipper de ui. Maak de champignons schoon en snijd in vieren. Snijd de ijsbergsla in dunne reepjes en snijd de tomaat in blokjes. Verhit in een koekenpan de olie en bak daarin de spekblokjes uit. Voeg de uien en champignons toe en bak deze mee tot ze gaar zijn. Haal de pan van het vuur en voeg de tijm, rode wijnazijn en de mayonaise toe. Snijd de kaas in kleine blokjes en de basilicum in reepjes. Meng nu alles met de rijst goed door elkaar. Maak alles op in een mooie schaal en garneer af met de reepjes basilicum.

Initiatiefneemster Ans Verbeek tapt een flesje water bij het watertappunt Foto: Emmy Grit

Wendy Schmitt

60 jeugdteams en 77 volwassenteams in actie bij achttiende Sterrenslag Zesgehuchten

Bestuurslid Antoon Sloots (l) en voorzitter Bart Aarts (r) Foto: Peter Wijlaars

Redacteur: Wil van der Velden
Fotograaf: Peter Wijlaars

Geldrop -
"De mensen vinden het gewoon leuk om mee te doen. Maar het is ook een soort reünie. Voor de achttiende keer wordt dit jaar Sterrenslag Zesgehuchten gehouden. Om de twee jaar zie je een soort kameradenhappening", zo verklaart bestuurder Antoon Sloots het succes van dit groots opgezette soort driedaags zeskampevenement. De achttiende editie vindt komende weekeinde plaats op De Beekweide in de wijk Zesgehuchten.

Verrassen

"Veel deelnemers die hier hebben gewoond en verhuisd zijn, treffen elkaar dan weer", gaat Antoon verder. In de loop van de jaren groeide het aantal groepen dat mee kan doen van 20 tot 77. "Er blijft gewoon aanwas. Dat komt omdat er ook groepen jeugd meedoen. Die jongeren blijven hangen en groeien dan door naar de oudere groepen", legt Bart Aarts, voorzitter van het bestuur, uit. "Sterrenslag is ontstaan uit een sterke club mensen die een heel goed concept hadden. Iedere twee jaar proberen we wat aan de opzet te veranderen. We vinden het leuk de mensen te blijven verrassen."

Pubquiz
Twee jaar geleden was voor het eerst een pubquiz onderdeel van de wedstrijden. "We begonnen op zaterdagavond om kwart over acht. In de tent waren 1200 tot 1400 mensen. Bij het uitspreken van de eerste opdracht was het muisstil in die ruimte. De koude rillingen liepen me over mijn rug", zo beschrijft Bart het fanatisme van de deelnemers.

Nabootsen
Zo moeten de groepen dit jaar als nieuwigheid een uitgereikte foto uitbeelden. Op die foto staan zeven bestuurders uitgedost in verschillende tenuen en met opvallende attributen en decor. De spelers van een groep moeten die scene nadoen en er een foto van maken.

Vrijwilligers
Zo'n tachtig tot honderd vrijwilligers werken mee aan de organisatie van de Sterrenslag. Ze zijn scheidsrechter, helper bij de spelen, barpersoneel. "Die vrijwilligers vinden het gewoon leuk om te doen en wij voorzien ze goed van eten en drinken", stelt Bart. Toch is het vinden van voldoende vrijwilligers steeds meer een probleem. "De komende twee jaar moeten we daarom naar andere oplossingen zoeken", meent Antoon.

Huidige regels
De eisen waaraan een evenement moet voldoen, zijn steeds strenger geworden in de afgelopen jaren. "Het is niet erg dat die eisen gesteld worden, maar het zou fijner zijn als die ruim van tevoren bekend gemaakt worden aan de organisatie. En niet, zoals nu, twee weken van tevoren toen we het 50 pagina's tellende document met regels kregen", noemt Bart als nadeel van de huidige regeling.

Folder
De organisatie leverde bij de buren van het feestterrein een mooie folder af met daarop het programma. "Vorige keer hadden we geen klachten van overlast voor de buurt. We vertellen de buurt dat het feest om 01.00 uur stopt. Daar houden we ons dan ook aan. Als er wel klachten zijn, nemen we die ook heel serieus", aldus Antoon.

Programma
Vrijdag begint het feest met een optreden van twee bands. Zaterdag staan de jeugdspelen van van 11.00 tot 16.30 uur op het programma en om 20.00 uur begint de pubquiz. Zondag begint de Sterrenslag voor volwassenen om 11.00 tot 15.15 uur. Vanaf 18.00 uur begint de feestavond en prijsuitreiking, om 23.00 uur is het einde van deze editie.

Meer informatie kunt u vinden op: www.sterrenslag.org

Sterrenslag 2016 Foto: Peter Wijlaars

Filmhuis Hofdael start seizoen met Three Billboards Outside Ebbing, Missourie
Datum: vrijdag 14 september
Tijd: 20.30 – 22.30 uur
Entree: € 6,00

Nadat er maanden voorbijgaan zonder dat er een dader wordt gevonden in de moordzaak van haar dochter, neemt Mildred Hayes (Oscar®winnares Frances McDormand) een gedurfde stap. Ze laat drie controversiële boodschappen op reclameborden plaatsen langs de weg richting haar dorp gericht aan het gerespecteerde politiehoofd, William Willoughby (Woody Harrelson).

21 september: The leisure seeker
28 september: Darkest hour
30 september: kinderfilm DikkertjeDap
Meer info: www.filmhuishofdael.nl

Psychologenpraktijk 'Via Sophia'
Sophie Verheij, schrijfster van het boek 'van angst naar passie' heeft op donderdag haar praktijkruimte binnen Centrum Hofdael. Sophie is naast regulier ook spiritueel psycholoog en heeft zich gespecialiseerd in de onbalans tussen hoofd en hart. Dit geeft angst en paniekklachten wat zich kan uiten in een burn-out. Niet door te vechten, maar door contact te maken met die angst, ontdek je wat de boodschap is achter de angst. Door het probleem in jezelf te herkennen, kan je de stap maken naar herstel. Dan start een ontwikkelingsproces. Jouw probleem is een uitdaging om in je eigen kracht te komen. Het nodigt je uit om jouw verantwoordelijkheid te nemen.

Sophie kan je helpen om de balans in jezelf weer terug te vinden. Meer info: www.via-sophia.nl of bel voor een afspraak: 06-13855284

De Wiele creatief
L
ezing:
bewaardozen en keramiek door Caroline Peeters
Datum: woensdag 20 september
Tijd: 19.30 uur
Gratis toegang, graag opgeven bij info@dewielecreatief.nl

Tijdens de lezing vertelt Caroline over haar werk en hoe zij daartoe kom: "Ik maak 'bewaarplaatsen', doosvormen in keramiek. De objecten wil ik vullen met verhalen, het zijn ruimtes voor herinneringen. Ze willen vasthouden wat mooi en dierbaar is.

Deze bewaarplaatsen ontstaan vanuit een grote liefde voor de architectuur van de doos, met als basis het vierkant, archetype van de doos. In mijn ontwerpen veel aandacht voor geleding en verhouding, gelaagdheid, (draag)constructie, openingen en sluitingen."

Terugblikken en vooruitkijken

Foto: ingezonden

Al bijna 12 jaar geleden dat we hier naar de Ardennen zijn getrokken. In die tijd hebben we heel wat bereikt. We hebben 2 campings weer het leven ingeblazen. En daarnaast ook een indoor speeltuin gebouwd die we ook aan het runnen zijn.

En dan te bedenken dat we in 2007 kwamen kijken naar onze camping in het plaatsje Rettigny in de gemeente Gouvy. Hier hadden we in het begin nog echt van die 'ik vertrek' taferelen. In de eerste winter van 3 weken min 22 graden, hadden we 1 kamer in het huis waar we een gaskachel hadden en in de rest van het huis vroor het. Behalve als we het kleine kacheltje in de keuken op stookte. Het kacheltje was zo klein dat, als we een kwartier niet op letten, de kachel al weer uit was, en vergeet ook niet het houthalen door de sneeuw.

Wij waren dus ook ontzettend blij toen we de centrale verwarming hadden aangelegd. Maar ook de veranderingen op de camping zijn enorm, een camping omgebouwd van een ingeslapen Waalse camping met alleen maar vaste grote stacaravans naar een prachtige toeristen camping met verschillende verhuurmogelijkheden. En in 2014 opende wij onze indoor speeltuin die we van de grond af hebben opgebouwd en voor ons zelf hebben moeten uitvinden. Het is in ieder geval anders dan iedereen ons van tevoren zou hebben kunnen vertellen.

Wat er ons is opgevallen aan België? Dat de Belgen inderdaad bourgondisch zijn, ze eten en drinken liever lekker dan dat ze hun huis opknappen. En ook dat niet de Nederlanders het altijd over geld hebben, maar dat dat echt de Vlamingen zijn die het over geld hebben en dat alles veel te duur is en bijna nooit een fooi geven. Maar lekker bier dat ze hebben…

Tijd voor een potje bier en af en toe terugkijken op een mooie tijd van het begin in 2007 en verder kijken naar wat we in de toekomst nog van plan zijn. 'Ik vertrek' daar lijkt het op, maar we vertrekken niet, we zien het wel.

De groeten vanuit de Ardennen en onze camping Moulin de Bistain.
Marc en Hetty van der Linden

Dank je wel
Dit is (voorlopig) de laatste luchtpost van Marc en Hetty. Namens MooiGeldropMierlo heel erg bedankt voor jullie bijdrage in de afgelopen (bijna) twee jaar!

Foto: ingezonden

TE KOOP
Nieuwe Dessotapijttegels. In allerlei kleuren/soorten. Grote voorraad, scherpe meeneemprijs. Vanaf € 2,00 per m2
Duinweg 17, Schijndel, 06-23034594. Dinsdag en zondag gesloten.

BEL DE SPECIALIST
GreenGo Taxi in Mierlo: chauffeur John, uitstekend taxivervoer tegen afgesproken prijzen, (bv. € 25,00 Mierlo-Eindhoven). 06-19286884.

TE HUUR
Ruimte in Jeugdhuis De Twern – Kettingstraat 79 Geldrop voor verenigingen en groeperingen (geen feesten en partijen) dagelijks overdag en 's avonds beschikbaar.
Info via: R. van den Heuvel - 06-53726464

OVERIG
Als Mevrouw White een allergische reactie heeft moet ze direct naar het ziekhuis

Foto: ingezonden

Manon en Richard van Stuijvenberg

Oud papier

Week 38 Maandag 17 september, door Sjiwa Route C1, vertrek hoek Dorpsstraat/Vesperstraat

Geldrop-Mierlo kan zoveel mooier en beter

Foto: Ingezonden

Sinds maart 2018 mag GroenLinks drie raadsleden toevoegen aan de gemeenteraad van Geldrop-Mierlo. Drie GroenLinksers die, samen met de GroenLinks wethouder, de gemeente op allerlei terreinen wil vergroenen en verduurzamen.

Wij zijn er namelijk oprecht van overtuigd dat groen in je omgeving bijdraagt aan geluk. Uit een onderzoek van Wageningen Universiteit blijkt dit ook. 'Een natuurlijke omgeving kan op verschillende manieren bijdragen aan de gezondheid van de mens, van kinderen tot ouderen. Natuur kan bijdragen aan herstel van stress, het kan aanzetten tot sociaal contact, het kan bijdragen aan de ontwikkeling van onze kinderen, het kan persoonlijke ontwikkeling bevorderen en stimuleren tot bewegen.' Menig ander onderzoek bevestigt dit. Met die groene gedachte als uitgangspunt vinden wij het dan ook onverteerbaar dat onze gemeente steeds meer versteent en verblikt. De gemeente zou ons inziens juist optimaal haar ruimte moeten inrichten en beheren vanuit deze groene gedachte.

Neem bijvoorbeeld het centrum van Mierlo. Na vele jaren is het centrum van Mierlo dan eindelijk voltooid! Hoewel we het groen rondom de molen prachtig vinden, is het ooit groene molenplein verworden tot een parkeerplaats. Vrijwel alle bomen en struiken zijn vernietigd en tussen de vele nieuwe parkeerplaatsen is slechts een kleine strook gereserveerd voor groen. Een doorn in het oog van GroenLinks. We hebben een prachtige horecagelegenheid aan het molenplein, maar de terrasgangers kijken toch uit op blik.

Van heinde en ver komen toeristen naar Mierlo voor het lekkerste ijs uit de regio, maar ze worden bijna gedwongen dit ijsje te nuttigen tussen vele geparkeerde auto's. Het lijkt erop dat de auto meer prioriteit krijgt dan de bezoekers van het centrum. Mierlo zou niet alleen een boodschappendorp moeten zijn, maar een dorp waar men graag wil blijven, waar het leuk is om een koffie, ijsje of broodje te nuttigen in de schaduw van een mooie grote boom, of in de zon met mooie planten en bloemen om je heen.

GroenLinks is door het uitblijven van groen op dit moment zeer ontevreden over de uitstraling van het Mierlose centrum. Het Mierlose centrum kan zoveel groener en mooier! GroenLinks blijft zich daar hard voor maken en hoewel het soms lijkt alsof we een roepende in de woestijn zijn, zullen wij ons altijd blijven inzetten voor niets minder dan een groene, gezonde en plezierige leefomgeving voor iedereen.

Niek Engbers
Fractievoorzitter GroenLinks

Dophei

Foto: Astrid Winkens

Naast de struikheide die we vaak op foto's van de Strabrechtse Heide zien is er ook de dophei. Deze soort vind je op nattere of zuurdere grond. De struikheide staat daarentegen op drogere grond. Je vindt dophei in de buurt van de vele vennen op de Strabrechtse Heide of in het Dommeldal. Dophei heeft bovenaan de stengel een trosje bloemen. Meestal roze van kleur. Het plantje dankt zijn naam aan het feit dat de vruchten op notendoppen lijken.

Astrid Winkens is natuurfotograaf en maakt voor u de mooiste foto's in Geldrop-Mierlo en omgeving

Monica Leenders

Foto: Peter Wijlaars

Redacteur: Martin de Bruijne
Fotograaf: Peter Wijlaars

DeMooiGeldropMierloKrant is nieuwsgierig naar de persoon achter het gezicht van politici uit Geldrop en Mierlo en gaat met een spiegel op pad. Deze week zien we VVD fractievoorzitter Monica Leenders in de spiegel.

Bezig bijtje
Ze heeft een druk bestaan, de Mierlose Monica. Ze werkt als advocaat bij Boels Zanders Advocaten in Eindhoven, is gemeenteraadslid en moeder. "Ik ben inderdaad een bezig bijtje", geeft Monica aan. Monica is geboren in Den Haag. Op jonge leeftijd verhuisde het gezin naar Brabant, waar Monica in Veldhoven naar de middelbare school ging. Ze studeerde rechten in Tilburg en Amsterdam en heeft twee mastertitels. Al een aantal jaren is de net 32 jaar geworden Monica werkzaam in Eindhoven als advocaat, gespecialiseerd in handelsrecht en intellectueel eigendomsrecht.

Fijn wonen in Mierlo
Sinds 2006 woont ze in Mierlo. Monica kwam naar Mierlo omdat haar vriend hier woont. "Die wilde niet weg uit Mierlo en het is heel fijn om hier te wonen", maakt ze duidelijk. Monica woont samen en is moeder van twee kinderen: een jongen en een meisje. Twee en vier zijn de kinderen, dus ook daar heeft Monica haar handen aan vol. "Het is inderdaad best een kunst om het allemaal in goede banen te leiden. Door vooruit te denken en te plannen kom je een heel eind." Ze is graag actief en wil iets betekenen voor de gemeenschap. "Het is mooi om iets bij te kunnen dragen en zo proberen je ambities en wensen te verwezenlijken. Ik ben geen persoon om avonden op de bank te hangen." Ze is druk met haar baan, haar gezin en de politiek. "Twee keer per week ga ik sporten, maar verder is er niet veel tijd meer over", zegt ze lachend.

Resultaten
Monica gaat voor resultaten. Voormalig VVD-fractievoorzitter Frits van de Mosselaar zorgde voor de eerste stappen in de lokale politiek. "Ik kende Frits al wat langer en hij dacht dat politiek iets voor mij zou zijn. Ik vond het meteen heel leuk. Werken met lokale thema's en daar je steentje aan bij kunnen dragen spreekt me wel aan." Ze werd in 2013 fractieassistent, vorig jaar oktober werd Monica benoemd tot gemeenteraadslid. Enkele weken later al werd ze gekozen tot lijsttrekker. "De vraag is mij gesteld of ik interesse had en voelde er wel voor. Als je het goed wil doen dan moet je er ook echt voor willen gaan", legt Monica uit.

Oppositie
De VVD scoorde goed bij de gemeenteraadsverkiezingen. De partij won een zetel en heeft er nu vier. "We hebben een sterke campagne gevoerd, onze boodschap spreekt mensen aan. Het is nu aan ons om dat vertrouwen waar te maken, we gaan er vol tegenaan", zegt ze stellig. Ondanks de verkiezingswinst zit de VVD niet in het college. "En eigenlijk hebben we daarvoor nog steeds geen goede redenen gehoord." Monica en haar drie fractiegenoten willen de komende jaren resultaten boeken. "Er is nog veel te doen om onze prachtige gemeente een prachtige gemeente te laten blijven", aldus de Mierlose. Ze noemt wijkverbetering, energietransitie en mobiliteit als belangrijke issues voor de komende tijd. "Het is een hele opgave. Er worden wel stappen gezet, maar het kan sneller en zichtbaarder. Wij gaan er ons best voor doen en constructief oppositie voeren."

Foto: Peter Wijlaars

Gildebroeder Leo Kouijzer viert 50-jarig jubileum bij gilde

Twee gouden spelden heeft Leo opgespeld gekregen Foto: Emmy Grit

Redacteur: Emmy Grit

Mierlo – Vijftig jaar geleden sloot Leo Kouijzer zich aan bij Sint Catharina en Sint Barbara Gilde Mierlo. Zaterdag 8 september kreeg Leo (86 jaar) een receptie aangeboden, waar hij twee gouden speldjes opgespeld kreeg. Leo werd zowel door het DistrictsGildebestuur als door 'de overheid' van zijn eigen gilde in het zonnetje gezet.

Installatie
Nadat Leo bij de DAF was aangenomen, is hij samen met zijn vrouw op zoek gegaan naar een woning in de buurt van zijn werk. Ze vonden in 1960 een woning in Mierlo. Om snel in te burgeren, kreeg Leo het advies van zijn collega's om zich aan te melden bij een vereniging, dit werd het gilde. Nadat Leo zich had aangemeld, is hij niet meer weggegaan. Hij werd tijdens de Teerdagen in november 1968 geïnstalleerd.

Tweemaal Koning
In de beginjaren was Leo 'gewoon lid'. "Ik wilde iets meer voor de vereniging betekenen. In 1973 trad ik toe tot de overheid als Dekenschatbewaarder. Dit heb ik 27 jaar lang met veel plezier gedaan." Behalve schatbewaarder is Leo tweemaal Koning van het gilde geweest; de eerste keer op 11 september 1993, de tweede keer op 10 september 2005. "Het Koningschieten vindt altijd plaats op kermiszaterdag van Mierlo", licht zoon Eric toe. Eric is, net als vader Leo, gildebroeder. Twee jaar geleden was Eric 25 jaar bij het gilde. "Ik ben als tamboer begonnen en die functie heb ik nog steeds. Gildebroeder word je 'voor het leven'", geeft Eric aan.

Bijzonder schild
Leo laat trots het replica schild zien dat hij in 2005 heeft laten maken. "Het originele schild is aangeboden aan het gilde." Op het schild staan verschillende logo's. Ieder logo heeft een eigen persoonlijk verhaal. Het logo van het klavertje vier is speciaal voor Leo. "In het originele schild staat op ieder klaverblad een letter van mijn vier kleinkinderen. In de replica staat in het hart van het klavertje vier de letter van het vijfde kleinkind", vertelt Leo trots.

Gouden speld
Voorafgaand aan het Koningschieten werd Leo tijdens zijn receptie onder toeziend oog van de gildebroeders en -zusters van zijn eigen gilde, het Heilig Kruis Gilde uit Gerwen, Gilde Sint Joris Zesgehuchten en Sint Catharina en Barbaragilde (beide uit Geldrop) toegesproken door Regerend Deken Ria Overwater en door Gerard Gorsselink, secretaris KringKempenland. Zowel uit handen van Ria als van Gerard kreeg Leo een gouden speld opgespeld. De gildebroeders van Gilde St. Sebastiaan Mierlo kwamen Leo een vendelgroet brengen.

Koningschieten
Na de receptie werd koers gezet naar het clubhuis voor het Koningschieten. De drie gastschutters, Pastoor Kloeg, Wethouder Looijmans en Mierlose Mens Toon van den Eijnden vuurden de eerste drie kogels af. 'De overheid' had als grote uitzondering besloten dat Leo één schot mocht lossen. Theo Lenders schoot met het 180e schot de laatste stukjes van de houten vogel naar beneden, waarna hij de zware zilveren Koningsketen omgehangen kreeg van Regerend Deken Ria Overwater.

De nieuwe Koning Theo Lenders met zijn echtgenote Sylvia Foto: Frans van Bijsterveld

Lezing 'Gezonde rozen zonder bestrijdingsmiddelen' door Jan Thielen

Foto: Ingezonden

Helmond/Mierlo - Rozen worden vaak gezien als mooie, maar ook lastige planten. Luizen, schimmels, roest en dan natuurlijk alle 'geheimen' van het snoeien zorgen ervoor dat veel tuiniers afzien van de aanplant van rozen in de tuin. Al deze onderwerpen komen aan bod tijdens de lezing door Jan Thielen, afkomstig uit Lottum.

Jan Thielen is al jaren werkzaam op het gebied van heesters, eerst als tuinmedewerker, daarna als keurmeester en later als senior keurmeester met als specialisatie tuinrozen. Daarnaast is hij actief bij de stichting Rozenfestival Lottum en mede-initiatiefnemer en bestuurslid van De Rozenhof, het enige rosarium in Nederland waar tuinrozen groeien en bloeien zonder gewasbescherming. Hierover komt hij meer vertellen tijdens zijn lezing en hopelijk kunt u dan volgend jaar ook genieten van gezonde, rijk bloeiende rozen zonder problemen.

De lezing op dinsdag 18 september begint om 20.00 uur en vindt plaats in de werkruimte bij Ria van Mierlo, Medevoort 9a te Helmond. De entree is gratis voor leden van Groei & Bloei Helmond/Mierlo en omstreken, niet-leden betalen € 3,00 entree. Koffie en thee kosten € 1,00 per kopje.

Foto: Rob Biesters

Coördinator evenementen gezocht

Geldrop - Een enthousiast persoon die anderen 'meeneemt' en zich verbonden voelt met de natuur: IVN Geldrop zoekt een vrijwilliger met een creatieve inslag. Iemand die enkele activiteiten wil coördineren en wil helpen bij de organisatie.

IVN heeft wat te bieden

De coördinator kan zijn (of haar) creativiteit aanspreken bij de organisatie van evenementen waarbij hij IVN vertegenwoordigt, zoals de Andere Mert of de Tuinfair in het kasteelpark. Maar ook organiseert IVN zelf een aantal evenementen met als overkoepelende thema's natuur en duurzaamheid. Dat kan zowel voor het publiek zijn als voor de (actieve) leden. Zo is er elk jaar een feestelijke bijeenkomst voor alle vrijwilligers.

En te vragen
IVN Geldrop vraagt aan de evenementencoördinator de werkzaamheden te regelen en (mee) ideeën aan te dragen. Het hoeft allemaal niet heel groot(s) te zijn maar wat schwung kan IVN wel gebruiken. Flink uitpakken mág gerust maar het budget is beperkt. Bijna alle activiteiten zijn immers gratis toegankelijk voor het publiek. IVN Geldrop heeft wel veel materialen in huis en kennis bij de gidsen en begeleiders-in-de-natuur.

Informatie en contact
Wie IVN Geldrop een b(l)oeiende twist wil geven, en de natuur kan 'verkopen', kan mailen naar ivngeldrop@gmail.com. Bellen naar de voorzitter mag ook, via 06-38909009. Voor meer informatie over IVN: www.ivn.nl/geldrop.

Bewoners De Akert genieten op kermis

Foto: Ingezonden

Geldrop - Vanuit het verzorging huis De Akert ging dinsdag 4 september een groep van 35 bewoners, onder begeleiding van een aantal vrijwilligers naar de Geldropse kermis.

Het was prachtig weer, de bewoners genoten volop van deze activiteit, georganiseerd door het activiteiten team van De Akert. Natuurlijk moest er ook afscheid genomen worden van de Hobbelende Geit, die voor het laatst in Geldrop was te bewonderen. Na thuiskomst in De Akert waren er voor allen heerlijke oliebollen op het zonnige terras. Het was een zeer geslaagde middag.

Column

Kermis

Als kind keek ik, net als alle andere kinderen, er naar uit om naar de kermis te gaan. De weg naar school liep langs het kermisterrein, dus kon ik goed volgen hoe ver ze waren met het opbouwen van de attracties.

De mannen waren druk bezig met de voorbereidingen, en net zo druk waren we daar thuis ook mee bezig. Alleen ging het dan om de financiële voorbereiding: hoeveel zouden we weer te besteden hebben. De financiële armslag was sterk afhankelijk van het aantal statiegeldflessen van dat jaar. Mijn moeder had de regel dat alle statiegeld het gehele jaar door in een apart potje ging. Op kermis-zaterdag werd dat potje onder het toeziend oog van mij en mijn vier broers geopend en de inhoud ervan verdeeld.

Aangezien we met vijven de pot moesten delen, werd de spoeling behoorlijk dun. In mijn beleving ging het meeste geld naar mijn oudere broers, en omdat ik de jongste van het gezin was bleef er voor mij niet veel over. Maar als kind was ik al blij met elk kwartje dat ik kreeg. Daarmee kon ik op de kermis snoep kopen of een keer mijn geluk bij de bulldozers beproeven. En met een paar gulden in mijn bezit voelde ik me de koning te rijk.

Echter vond ik het zonde om al dat geld op de kermis uit te geven, met het risico er weinig of niks voor terug te krijgen. Dus was de gang naar de speelgoedwinkel al gauw ingezet. En aangezien die winkel ook op de weg naar school lag, zaten de ruiten rond kermistijd vol vette plekken van nieuwsgierige neuzen en priemende vingertjes.

Als tiener had de kermis een heel andere aantrekkingskracht gekregen. De speelgoedwinkel was niet meer in trek. De aantrekkingskracht van de attracties was nu vele malen groter. Vooral de attracties die flirtend en giechelend rondliepen. Als gezonde puber, maar onzeker tot het uiterste van m'n tenen, stapte ik met mijn vrienden op de meiden af om ze mee in de botsauto's te vragen. Omdat een paar van mijn broers inmiddels uit huis woonden, werd het kermispotje niet meer met hen gedeeld. Zo werd mijn aandeel een stuk groter en kon ik vaker de botsauto's in… tot groot vermaak van mezelf.

Door de jaren heen kwamen er grotere, duurdere en vooral snellere attracties. De snelheid van de draaimolen kon ik als kind nog wel bijhouden, maar wat daarna op het kermisterrein verscheen was niet meer aan mij besteed. Bij het zien van sommige tollende karretjes begonnen mijn ogen al even hard mee te tollen. De laatste keer dat ik in zo'n draaiend ding zat was met mijn dochter toen ze een jaar of tien was. Bij het uitstappen riep ze: "Goh pap, keigaaf…doen we nog een keer!" Maar pap hing al ergens tussen de struiken zijn maag te legen…

Friemel en Frutseldagen door JVW Mierlo

Foto: Ingezonden

Mierlo - Het Jeugd Vakantie Werk Mierlo houdt op 16 en 17 oktober in 't Patronaat de jaarlijkse Friemel- en Frutseldagen. Twee dagen boordevol knutselactiviteiten, zoals timmeren, spijkerkunst, worstenbroodje maken, herfst knutselen, kleien, fruitspies maken en nog veel meer. In 't Patronaat staan kraampjes opgesteld waar uw kind geholpen wordt met zijn of haar knutselwerk.

Oproep vrijwiligers
Helaas zijn deze dagen niet mogelijk zonder hulp. Momenteel is er niet voldoende hulp om deze dagen wederom tot een groot succes te maken en daarom doet het Jeugd Vakantie Werk een dringend beroep op u! Bent je ouder dan 11 jaar, mama, papa, opa, oma, tante, oom, vriendin?? Vind je het leuk om te knutselen? Ben je handig met de zaagmachine?? Ben je een creatieveling die goed kan schminken?? Of vind je het gewoon leuk om kinderen te helpen bij het maken van een snoepketting of het inschenken van een glaasje ranja? Dan word jij gezocht! Iedereen kan JVW Mierlo helpen. Geef je nu op bij Nancy van den Wittenboer via friemelenfrutsel@jvwmierlo.nl en doe gezellig mee. Ook kun je via deze mail je eventuele vragen stellen.

Voor alle kinderen van de basisschool zijn de kaarten te koop op maandag 15 oktober van 19.00 tot 20.00 uur in 't Patronaat. Een kaart voor 1 dagdeel kost € 4,50, 2 dagdelen kosten € 7,50 en alle drie de dagdelen kosten slechts € 10,00. Let wel op: Vol = vol!

Foto: Ingezonden

KUL - Korte verhalen met een boodschap

Mierlo - Wat zou er gebeuren als men kan teleporteren? Kan een stad, wereld of machine intelligent zijn? Zijn sprookjes verhalen met een boodschap? In deze verhalenbundel zijn een aantal mogelijke scenarios in de vorm van korte verhalen uitgewerkt. Wat als ..!

In het nieuwe boek van Laurens van Lieshout 'Kul. Korte verhalen met een boodschap'zijn achtentachtig korte verhalen gebundeld. De verhalen zijn geconstrueerde inleidingen naar nog onbeantwoorde vragen. Vragen waarvan men het antwoord nog niet weet. Een voorbeeld van zo'n verhaal is 'De laatste baby'. Wat zou er kunnen gebeuren als de kwaliteit van het zaad achteruit blijft gaan? Het verhaal 'De eerste farao' daarentegen gaat over de vraag naar het ontstaan van diversiteit. Een ander voorbeeld is 'Okselzweet'. In dit verhaal is benadrukt dat de geur van de partner wel eens essentieel voor een duurzame relatie zou kunnen zijn. Ook geven sommige verhalen, zoals 'space-seks' de mogelijkheid om zelf je eigen plot te bedenken. Ze geven inspiratie om de fantasie de vrije loop te laten. Net als bij een mop zijn deze korte verhalen bedoeld om de toehoorder te laten nadenken en mogelijk te laten lachen. De verhalen dienen met een knipoog gelezen te worden, want het leven is al serieus genoeg. Daarom heet de verhalenbundel 'Kul'. De mens is een verhalenverteller. Deze verhalen zijn het doorvertellen waard. 'KUL. Korte verhalen met een boodschap' telt 220 pagina's, ISBN: 9789463673938. Het boek is onder andere te koop bij boekhandel van Grinsven in Geldrop, voor € 19,50.

Over Laurens van Lieshout
Laurens van Lieshout, geboren in 1952, woonachtig te Mierlo, is van van beroep constructeur. Een van zijn hobby is het nadenken over wat als ..... Mocht je meer informatie willen, stuur dan een email naar laurens@lico.nl, bekijk de website http://ll.lico.nl of bel naar 06-57421459.

Foto: Ingezonden

Gymles in een nieuw jasje op Dommeldalschool

Geldrop - Dit schooljaar krijgen de groepen 3 t/m 8 voor het eerst om de week gymles van een echte vakdocent: juf Ilse Curvers. In het kader van het verlagen van de werkdruk heeft de Dommeldalschool ervoor gekozen een vakdocent in te zetten voor de gymles.

Een win-win situatie: de kinderen krijgen goed gym onderwijs terwijl de groepsdocent tijd heeft om taken uit te voeren voor de eigen klas. Juf Ilse is afgestudeerd aan de Fontys Sporthogeschool en gaat met de kinderen aan de slag met de verschillende leerlijnen die horen bij het vakgebied bewegingsonderwijs. De kinderen werken per les in drie vakken waarin twee vaardigheden en een spelvorm centraal staan. Vandaag was de eerste gymles en deze is zowel door leerlingen als leerkrachten goed ontvangen. De Dommeldalschool gaat een sportief schooljaar tegemoet.

Speelgoedbeurs Speel-o-theek Ukkie

Mierlo – Speel-o-theek Ukkie houdt op maandag 5 november de jaarlijkse speelgoedbeurs. Net als vorig jaar wordt de speelgoedbeurs gehouden in de twee zalen van 't Patronaat in Mierlo.

Verkopen

Heeft u speelgoed, spelletjes, puzzels, fietsen, etc. waar uw kind(eren) en/of kleinkind(eren) niet meer mee speelt(spelen) en het speelgoed verdiend een tweede kans? Neem dan contact op onderstaande medewerkster van de Speel-o-theek.

Kopen
Noteer alvast 5 november in uw agenda! Maandagavond om 19.00 uur begint de verkoop en duurt tot 20.30 uur. Al het ingebrachte speelgoed staat soort bij soort in de twee zalen van 't Patronaat (Heer van Scherpenzeelweg 14, nabij de kerk). De entree is € 1,00 per persoon, kinderen gratis.

Lijsten voor de verkoop van speelgoed zijn verkrijgbaar bij Ingrid Verrijt (0492-665200) of via ipmverrijt@onsbrabantnet.nl

Workshop linedance in 'De Vliegert'

Mierlo - Als linedance liefhebber altijd al gedroomd om de wereldberoemde linedance-choreograaf Ira Weisburd te ontmoeten? Of sterker nog, een workshop linedance van de man uit Florida USA mee te maken? Dan is hier uw kans! Woensdag 26 september houdt 'The Black Cherry Dancers' een linedance workshop die verzorgt wordt door Ira Weisburd in Cultureel Ontspanningscentrum 'De Vliegert' te Mierlo.

In september komt de wereldbefaamde linedance-choreograaf naar Nederland en geeft op uitnodiging van 'The Black Cherry Dancers', de linedance club die onderdeel uitmaakt van Seniorenvereniging 'De Kersenplukkers', tussen 13.30 uur en 17.00 uur de speciale workshop linedance. Al de dansen zijn geschikt voor alle leeftijden en bijzonder populair. Ira Weisburd maakt al ruim 30 jaar de mooiste linedances en verzorgt wereldwijd workshops.

Aanmelden/Informatie
Voor de linedance liefhebbers een unieke kans om dicht bij huis de speciale workshop op woensdag 26 september mee te maken en kennis te maken met de bekende linedance choreograaf uit de USA. De entree op woensdag 26 september in 'De Vliegert', gelegen aan de Heer van Rodestraat 109A te Mierlo, bedraagt € 12,50 (incl. 1 consumptie). Voor aanmeldingen en/of informatie: Ine Verhoeven (ine_verhoeven@hotmail.com) of Gemma Ehrismann (gemmaehrismann@live.nl).

Open dag 't Geldrops Kwartier

Foto: Ingezonden

Geldrop – De ondernemers van 't Geldrops Kwartier houden op zaterdag 29 september een open dag. Tussen 14.00 en 17.00 uur staan de deuren van het bedrijfsverzamelpand aan de Rederijkerstraat 6 open voor iedereen die een kijkje wil komen nemen. Begin dit jaar betrokken een tiental Geldropse ondernemers het leegstaande pand aan de Rederijkerstraat waar voorheen Korein gevestigd was.

Het voormalig kinderdagverblijf is nu een plek waar mensen terecht kunnen voor diverse soorten (kinder)therapie en advies maar ook voor mooie herinneringsproducten of een groepsles yoga. De ondernemers hebben als gemeenschappelijke deler dat zij een maatschappelijk belang dienen.

De ondernemers hebben zich verenigd in de coöperatie 't Geldrops Kwartier. Als coöperatie hebben zij het pand drie jaar in bruikleen van de gemeente Geldrop-Mierlo. De ondernemers dragen samen zorg voor het pand en de omliggende tuin en proberen, waar mogelijk, kruisbestuiving te genereren. "Binnenkort willen we starten met een maandelijkse themamiddag waarbij we steeds een onderwerp op tafel leggen waar veel ondernemers mee worstelen", aldus Mariëlle Keijzers en Emmy Dudok van het bestuur. "Bijvoorbeeld: Hoe trek ik meer bezoekers naar mijn site? Of: Hoe ga ik om met veranderde wetgeving, zoals de AGV? Ondernemers die willen, kunnen hierbij aanhaken. Zo blijven we op de hoogte van wat er speelt en kunnen we elkaar wellicht verder helpen."

Voor meer informatie kunt u contact opnemen via het emailadres hetgeldropskwartier@gmail.com

Marieke Lucas Reineveld Foto: Jouk Oosterhof

Marieke Lucas Rijneveld te gast bij LCD

Geldrop - De Utrechtse dichter en schrijver Marieke Lucas Rijneveld (26) opent met haar bezoek op zondagmiddag 30 september het Literaire seizoen in Literair Café Dommeldal. Van 14.00-16.00 uur ontmoet zij haar lezers, in de Kasteelhoeve in Geldrop.

Succes
Met haar dichtbundel 'Kalfsvlies' won ze in 2016 de 'C. Buddingh'-prijs voor het beste Nederlandstalige poëziedebuut. De Volkskrant noemde haar 'literair talent van het jaar'. Het leidde tot optredens op literaire podia als Crossing Border, De Jonge Schrijversavond en de Nacht van de Poëzie. In 2017 verscheen haar eerste roman 'De avond is ongemak'. Een bestseller met prachtige recensies. Het Boekenpanel van De Wereld Draait Door koos het in Februari als Boek van de Maand.

Marieke
Rijneveld groeide op in een gereformeerd boerengezin in Noord-Brabant. Tegenwoordig woont zij in Utrecht, de stad die haar in 2015 het C.C.S. Cronestipendium toekende. Naast haar bestaan als schrijver werkt ze op een melkveebedrijf. In Utrecht studeerde ze een jaar Nederlands aan de docentenopleiding én aan de Schrijversvakschool in Amsterdam. Haar werk werd al snel gepubliceerd in onder andere de VPRO Gids, Het liegend konijn en Hollands Maandblad.

De avond is Ongemak
Een meisje rouwt over haar gestorven broer. Hij verdronk tijdens een schaatstocht. In deze roman blinkt schrijfster Marieke Lucas Rijneveld uit in het kijken van dichtbij. Je hoort, voelt en ruikt de stank, de stront, de vliegen, de dood, het neusgepeuter, het vel op de melk en de wanhoop. Ze schrijft heel beeldend: altijd raak en scherp, maar ook geestig. Ondanks het beklemmend verhaal word je vrolijk van haar schrijfstijl. Het doet denken aan de romans van Wolkers en Reve.

Literaire Lunch
Voorafgaand aan de schrijversmiddag serveert de Kasteelhoeve, op bestelling, een literaire lunch. Reserveren kan per telefoon.

Kaartjes
Kaartjes zijn online te bestellen via de website van Bibliotheek Dommeldal. Of te koop bij Boekhandel van Grinsven in Geldrop. TIP: jongeren tot 18 jaar betalen maar € 2,50 voor de toegang.

Diamanten huwelijk voor Cor en Stina van den Biggelaar

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Emmy Grit

Mierlo – Slechts zes maanden hadden Cor en Stina van den Biggelaar- Coolen verkering voordat ze 60 jaar geleden op 4 september in het huwelijksbootje stapten. Woensdag 5 september kwam burgemeester Link om het bruidspaar persoonlijk te feliciteren en zondag 9 september werd in Berkenheuvel een gezellig feestje gehouden.


Goede klik
"Ik was het buurmeisje van Cor", blikt Stina terug naar het begin. Cor was vrijgezel en woonde in de boerderij naast haar ouders. Stina is Cor gaan helpen in de huishouding. "Ondanks het leeftijdsverschil, klikte het heel erg goed tussen Cor en mij", lacht Stina. De 96-jarige Cor knikt tevreden naar zijn 83-jarige vrouw. "Vroeger ging je niet samenwonen, als je voor elkaar koos, dan werd er getrouwd, zowel voor de wet als voor de kerk.

Bijzonder
Op advies van de moeder van Stina trouwden Cor en Stina op dezelfde dag als An, de zus van Stina. "Dat was vroeger vanzelfsprekend. Mijn zus An en ik trouwden op 4 september voor de wet, op 9 september voor de kerk. Tien maanden later, op dezelfde dag, werden we een kwartier na elkaar ouders van onze oudste kind." Nu 60 jaar later betekent dit ook dubbel feest. Op zaterdag 8 september reist de familie Van den Biggelaar af naar de Flevopolder om aan te schuiven bij het feestje van An en Martin Jacobs-Coolen. Zondag 9 september was de familie Jacobs te gast op het feest bij Cor en Stina.

Uit elkaar
Cor is geboren en getogen op de boerderij aan de Hogtsedijk. Tot enkele jaren geleden was hij iedere dag buiten aan het werk als boer. Dertig jaar lang stond Cor iedere dag om 05.00 uur op om de koeien te gaan melken, daarna maakte hij een ontbijtje klaar voor Stina. "Eerst de dieren en daarna de vrouw", vertelt Cor met een glimlach op zijn gezicht. Ondanks dat zijn gezondheid hem in de steek liet, heeft hij tot het laatste toe zijn tuin geschoffeld en bijgehouden, zelfs zittend op zijn rollator. Ruim anderhalf jaar woont Cor in Berkenheuvel, zijn vrouw bleef thuis wonen. "Dat is geen ideale situatie, maar het is beter zo", geeft Stina aan. Cor vult aan: "Ik mag iedere morgen uitslapen, tot 07.00 uur.

Hoogtepunten
Met een enorm trots gevoel kijken Cor en Stina terug op de voorbije jaren. "Hoogtepunt in de afgelopen jaren was de geboorte van de kinderen, maar de geboorte van de kleinkinderen komt heel dicht in de buurt", gaat Stina verder. Een ander hoogtepunt is de Koninklijke Onderscheiding die Stina heeft mogen ontvangen voor haar bijdrage in het verenigingswerk bij Zij-actief.

Speciale brieven
Cor en Stina kijken met plezier terug op het bezoek van burgemeester Link in Berkenheuvel, waar ook de drie kinderen bij aanwezig waren. "Een leuk gesprek en heel gezellig", blikt Cor terug. "We hebben ook nog een brief van Wim van de Donk, Commissaris van de Koning Noord-Brabant en een brief van Koning Willem Alexander met een felicitatie ontvangen", geeft Stina aan. "Die hebben we dan maar mooi binnen", sluit Cor het gesprek af.

Theater Drop Foto: Margot Klaren

Theater Drop speelt voorstelling 'Ben'

Geldrop - Theater Drop speelt, voor het achtste jaar op rij, een vrolijke familievoorstelling in Centrum Hofdael in Geldrop. De groep heeft er acht maanden hard aan gewerkt en staat te popelen om het stuk naar het theater te brengen. Ze trekken elk jaar weer volle zalen in Hofdael. Daar zijn ze trots op. Het geheim van het succes is dat Drop voorstellingen maakt die geschikt zijn voor jong én oud. "Iedereen een leuke voorstelling bezorgen!" dat vindt Theater Drop belangrijk.

Het script 'Ben' is geschreven door Hans van Es en Annette Tol. Het verhaal speelt zich af in een straat in Londen. Er is een kroeg, een bloemenkraam, een viskar, een schoenenpoetser, een straatmuzikant en twee daklozen. Alles lijkt gewoon totdat Ben, de jongen uit de klokkentoren, kennis maakt met de Wijzerwereld. De Wijzers zijn allemaal prettig gestoorde, overactieve types. Je hebt natuurlijk de Grote Wijzer, de Kleine Wijzer en de Secondewijzer. Maar ook de Onderwijzer, de Wegwijzer en de Eigenwijzer. Een Grijze Wijzer en zelfs een Persoonsbewijzer en Garantiebewijzer. Zij zoeken een ontspoorde Wijzer en hopen dat Ben hen kan helpen.

Het is een leuk en spannend verhaal, bevat humor en wordt afgewisseld met liedjes. Gegarandeerd een leuke middag of avond voor het hele gezin, inclusief opa's en oma's en de oppas.

Theater Drop speelt vijf voorstellingen in vier dagen in Centrum Hofdael: op 4, 5, 6 en 7 oktober. Alle informatie kunt u vinden op de website: www.theaterdrop.nl
De kaarten zijn snel en makkelijk te reserveren op de website van Theater Drop (niet bij Hofdael). Voor volwassenen € 10,00 per persoon en voor kinderen t/m 12 jaar € 8,00 per persoon. Wacht niet te lang, want vol is vol!

Alfons Schönhoff nieuwe Koning gilde Sint Sebastiaan

Koning Alfons Foto: Ingezonden

Mierlo - Het Gilde Sint Sebastiaan Mierlo heeft op kermiszondag, 9 september, haar traditionele jaarlijkse Koningschieten gehouden. De dag werd begonnen met het bijwonen van de Gilde-mis in de St. Luciakerk, waarbij door vaandrig Peter Berkers de eed van trouw aan het kerkelijk gezag werd afgelegd. Op het kerkplein werd een vendelgroet aan het kerkelijk gezag gebracht.

Na het nuttigen van een gezamenlijke koffietafel, vond de loting om de schietbeurt plaats. Daarna werd de schutsboom op de Arkweg vrij gemaakt door driemaal om de schutsboom te gaan waarna de spannende strijd kon aanvangen. Om 13.00 uur werd met het Koningschieten met het geweer begonnen door 16 Gildebroeders, genodigden, ereleden en wereldlijke gezagdragers. Pastoor Jaques Kloeg had de eer om het eerste schot te mogen lossen.

De houten vogel werd na 384 schoten omlaag geschoten door Gildebroeder Alfons Schönhoff. Alfons mag zich het komend jaar Koning van het Gilde St. Sebastiaan uit Mierlo noemen en het Gilde als zodanig vertegenwoordigen. Na het omhangen van het Koningsvest bij de nieuwe Koning werd met een serenade door de tamboers en een vendelgroet door de vendeliers de inhuldiging en gelukwensen aangeboden.

De tamboers kregen, zoals vastgelegd in het huishoudelijk reglement 'De Caert', van iedere gildebroeder een 'zilverstuk'. Een gewoonte welke voortkomt uit het feit dat de tamboers vroeger huurlingen van het gilde waren. Met het vieren van de nieuwe koning eindigde deze traditionele Gildedag tijdens Mierlo kermis.

Activiteiten Wijkcentrum De Dreef

Geldrop – Wijkcentrum De Dreef houdt vrijdag 14 september een jeugddisco voor basisschoolkinderen van groep drie tot en met groep acht. De jeugddisco is van 18.00 tot 20.30 uur. Een pasje is verplicht, wie geen pasje heeft kan er een voor € 1,00 laten maken (graag pasfoto meenemen). De entree is € 1,00.

Rommelmarkt
Stichting WKJB houdt zaterdag 15 september haar maandelijkse rommelmarkt in de grote zaal van wijkcentrum De Dreef. De opbrengst is voor actie Cacomela (carnaval contra melaatsheid). De rommelmarkt is van 9.00 tot 12.00 uur, entree is gratis.

Wijkcentrum De Dreef is gelegen aan de Willem Barentszweg 69 te Geldrop.

Foto: Ad Hoeks

Andere Mert Regenboogfestival

Geldrop – Het Andere Mert Regenboogfestival vindt plaats op zondag 30 september van 12.00 tot 17.00 in de Kasteeltuin van Geldrop-Mierlo. Kom proeven van heerlijke producten van de lokale markt of van elders van deze aarde.

Jams met liefde gemaakt door Mien Luijsterburg van rijpe vruchten, biologisch geteeld in onze eigen omgeving. Maar er zijn ook Fairtrade artikelen te koop bij de Wereldwinkel. Of een ter plekke gemaakte warme wafel voor het goede doel. U kunt uitkiezen

Luister ondertussen naar de wereldmuziek van Friction & the Roots Drivers. Zij bijten het spits af met een onweerstaanbare mix van reggae met de sferen van Afrika en de Cariben. Paco Diatta en zijn band nemen u mee naar mystieke muziek van Afrika. Zijn Afrotronix is een mix van Afrikaanse ritmes en Electro-muziek. Paco Diatta is singer, songwriter, bassist, gitarist en talking drummer. Een duizendpoot, die iedereen laat meezingen en dansen.

Meer willen weten over het isoleren van uw huis of zonne-energie voor eigen gebruik, hoe kan mijn huis duurzamer gemaakt worden? Op het energieplein kunt u al uw vragen kwijt bij deskundigen van Milieu Defensie, Morgen Groene energie of de gemeente. De kinderen kunnen aan de slag met Legosteentjes om hun zonnewagen of molen op zonne-energie te maken.

In de laantjes waarlangs de andere kramen staan kunt u uitgenodigd worden om u te verdiepen in de vele aspecten van ontwikkelingssamenwerking. Duurzame kunst, gemaakt van gerecyclede materialen kunt u bij de kunstenaars kopen. Honing bij de imker. Mensenwelzijn staat onder andere centraal bij Amnesty International, de LEV-groep, die er gezamenlijk staat met de St Anna groep. Het thema van de LEV-groep is dit jaar 'Hoe bevoorrecht ben ik…?' Dierenwelzijn vindt u bij het WNF en de actiegroep voor de straathonden van Thailand en Proefdiervrij. Op het kinderplein laat kunstenares Katja de kinderen hun creativiteit ontplooien met afvalmaterialen, waarmee ze de mooiste dingen kunnen maken op of aan de Recycle Bouwmuur. Er is zoveel te doen en te zien en te beleven dat iedereen iets van zijn gading kan vinden.

Voor een hapje en een drankje kun je dit jaar terecht bij Pure Food and Pure Taste van Gülnur voor een lekker Turks hapje of Indonesische lekkernijen van Toko Senang. Bij de MiJa-bar haalt u koffie, thee, frisdrank, een wijntje of biertje.

Half miljoen tekort bij jeugdhulp en WMO

Redacteur: Martin de Bruijne

Geldrop-Mierlo - De gemeente verwacht dit jaar ongeveer een half miljoen euro tekort te komen in het Sociaal Domein. De uitgaven voor jeugdhulp en WMO bedragen naar schatting 15,6 miljoen euro. Dat is meer dan begroot, maar wel minder dan in 2017 toen er 16,3 miljoen is uitgegeven.


Dit bleek maandagavond bij een presentatie in de gemeentelijke commissie Jeugd & Duurzaamheid. Op de agenda stonden de ontwikkelingen binnen het sociaal domein (jeugdhulp en WMO). Sinds 2015 zijn gemeenten hier verantwoordelijk voor. Het aantal onderzoeken voor WMO en jeugd stijgt fors. Zo ging het in 2016 nog om 2134 onderzoeken jeugd, de verwachting voor dit jaar 3844. Het aantal onderzoeken WMO stijgt met ruim 300 naar 4484. "Een behoorlijke groei", aldus een gemeentewoordvoerder.

De gemeenteraad zal de komende periode aan de slag moeten met de 'uitdagingen' in het sociaal domein. Zo zijn er de nodige problemen bij het CMD (Centrum Maatschappelijke Deelname). Een woordvoerster van de gemeente: "Het CMD kraakt." Er is meer vraag naar hulp via het CMD, de problemen zijn complex en dat zorgt voor een hoge werkdruk. Het CMD kampt bovendien met ziekteverzuim van tien procent. Uitbreiding van het aantal medewerkers kost geld en er moet dus dekking gevonden worden voor het te verwachten te kort van een half miljoen.

Voorstelling 'Jeanne' in Buitentheater

Foto: Images by Gerard

Mierlo - Het laatste weekend van september vindt er in Mierlo een reprise plaats van de voorstelling Jeanne. Het stuk werd gespeeld in juni voor uitverkochte tribunes en werd met veel enthousiasme ontvangen. Vanwege dit succes zijn er drie extra voorstellingen gepland.

De in Mierlo woonachtige regisseur Anneke Schr?der maakte de afgelopen decennia vele producties. Dit jaar stond er voor het eerst geen openluchtspel op haar programma, daarom besloot ze haar eigen tuin als theater te gebruiken. In 'Jeanne', geïnspireerd op de laatste uren van Jeanne d'Arc, vragen drie spelers zich af wie Jeanne is, waarom Jeanne Jeanne is en wat Jeanne betekent. Het script van toneelschrijver Gerardjan Rijnders stond al jaren op haar verlanglijstje. Op een verrassende wijze trekt Rijnders via deze historische figuur paralellen met de actualiteit.

De voorstellingen worden gespeeld op 28, 29 en 30 september om 19.30 uur, € 12,50 per kaartje. De locatie is Voortje 13 in Mierlo. Reserveren via: jeanne.september.2018@gmail.com. Meer informatie via de website www.annekeschroder.nl

Clubavond Fotoclub de Dreef

Foto: Walter van Rijsingen

Geldrop - Op iedere eerste maandag van de maand worden er op de clubavond van fotoclub De Dreef foto's besproken die de leden hebben gemaakt. Er wordt gekeken naar compositie, belichting, scherpte en of het complete plaatje overeenkomt met wat de fotograaf wil laten zien.

Op het einde van de avond wordt de best aansprekende foto gekozen, deze keer was het de foto waarop de zonnebloemen het naar hub zin hebben tijdens de warme zomer; zij staan volop te stralen. Zie ook de website van de Fotoclub www.fotoclubdedreef.nl.

BragAcademy en bekerwedstrijd SV Braakhuizen

Geldrop - De BragAcademy bij SV Braakhuizen start dit jaar op vrijdag 14 september en wordt uitgebreid met keeperstrainingen. Vorig seizoen is de BragAcademy met groot succes gestart. Puur techniektrainingen voor de kleintjes in de leeftijd van 8 tot en met 13 jaar.

Iedereen binnen deze leeftijdsgroepen is welkom. De techniektrainingen worden gegeven door de hoofdtrainer en technisch coördinator van SV Braakhuizen, Jeroen van der Schoot, tezamen met selectie- en A1 spelers. Ook diverse jeugdtechniektrainers zijn bereid gevonden om mee te helpen. De trainingen worden in circuitvorm gegeven en zijn vooral bedoeld om de spelertjes technisch beter te maken én plezier te geven. Denk onder andere aan 1-1, passen, passeren, afwerken.

Keeperstraingen
De BragAcademy wordt dit jaar uitgebreid met aparte keeperstrainingen. Dus óók de jeugdkeepers krijgen nu extra aandacht. De BragAcademy start vrijdag 14 september en is voortaan om de 14 dagen. Graag om 18.00 uur aanwezig zijn, iedereen is welkom.

Start nieuw G-jeugdteam
SV Braakhuizen heeft al twee G-teams en wil nu een nieuw G-jeugdteam starten. Heb je interesse? Neem dan contact op met de voorzitter Frank van Campfort, via de email frank_van_campfort@hotmail.nl.

Verlies tweede bekerwedstrijd
Opnieuw trok SV Braakhuizen aan het kortste eind. Eerste klasser Rhode uit Sint-Oedenrode bleek na negentig minuten te sterk en zegevierde met 2-1. Na de teleurstellende nederlaag in de eerste bekerwedstrijd was Braakhuizen gebrand op een goed resultaat tegen Rhode.

In de beginfase kroop SV Braakhuizen een aantal keer door het oog van de naald. In de 17e minuut moest doelman Jeroen Mallens de voorsprong voor Rhode toestaan, een afstandsschot werd van richting veranderd. Braakhuizen herpakte zich langzaam en dat resulteerde in de 23e minuut in de gelijkmaker van Sammy Dirkx, tevens de ruststand.

Na de rust kwamen Remco van Wetten en Teun de Wit in de ploeg. Braakhuizen was grote delen van de tweede helft de betere ploeg, echter in de 50eeminuut werd de stand 2-1 na ietwat weifelend ingrijpen van de defensie. Braakhuizen toonde karakter en wist Rhode regelmatig onder druk te zetten en gezien de kansen die de roodzwarten wisten uit te spelen was een gelijkspel zeker mogelijk geweest. Rhode hield de overwinning tot het eindsignaal vast.

SV Braakhuizen maakt zich op voor de altijd beladen confrontatie met buurman VV Geldrop, op zaterdag 15 september om 18.30 uur op Sportpark De Kiviet. Zij willen zich van hun beste kant laten zien en rekenen op de broodnodige steun van de supporters.

De afscheidnemende vrijwilligers werden in het zonnetje gezet Foto: Ingezonden

Vrijwilligersavond Uno-Animo

Mierlo – Uno-Animo heeft op zaterdag 1 september alle vrijwilligers weer in het zonnetje gezet voor al hun harde werk. Het thema van dit jaar was Proud 2B Fout.

Om 19.03 uur werd iedereen verwacht bij de sporthal. Nadat iedereen zich verzameld had, werd iedereen in groepjes opgesplitst om via een rebus naar een adres in Mierlo geleid te worden. Eenmaal daar aangekomen kreeg ieder groepje een opdracht, oude spulletjes en een puzzel mee. De bedoeling was om de spullen bij mensen thuis te ruilen voor snacks die ze via een hint door hadden gekregen: Van 'smelt in de mond en niet in de hand' tot 'jong, oud of verlegen'. Als eenmaal de snacks verzameld waren, moest er nog een woordzoeker opgelost worden met de locatie waar het uiteindelijke avond entertainment plaats zou vinden.

Dit werd verzorgd door niemand minder dan Annie en Marie, de stagaire! Een kostelijk vermaak met foute liedjes, foute opmerkingen en tussendoor een foute Bingo met foute prijzen en foute opdrachten. Ook hadden de dames hun huiswerk goed verricht, want over iedereen waren zij op de hoogte van de namen en persoonlijk kleine grappige weetjes en verhalen die op een slinkse en professionele wijze door de zaal werden gegooid en ieders lachspier wist te raken. Van vogeltjesdans tot polonaise, iedereen deed vol overgave mee.

Aan het einde van de avond werd nog even stil gestaan bij de vrijwilligers die dit jaar stoppen. Petra, Antoinette en Marjo werden in het zonnetje gezet voor hun harde werk van de afgelopen jaren. Al met al een zeer geslaagde avond waarbij iedereen zich enorm vermaakt heeft. Mede met dank aan Corrie, Dianne en Rachel voor de organisatie dit jaar.

Foto: Ingezonden

Jeu de Boulesclub 't Buutje zoekt nieuwe leden

Geldrop - De vakanties zijn weer voorbij. Tijd om te kijken naar bezigheden nu men weer thuis is. Velen zullen naar Frankrijk zijn geweest en iedereen die wel eens in Frankrijk komt of is geweest kent het beeld: dorpspleintje, cafeetje, mannen met alpinopetten op, aan het jeu de boulen. En aan de kant publiek die de spelers van commentaar voorziet. Vaak met een heerlijk glas wijn bij de hand.

Gelukkig zijn er in Nederland steeds meer mogelijkheden om ook te boulen. Veelal worden er banen gelegd bij seniorencomplexen, maar in Geldrop kan men ook boulen bij 't Buutje, onderdeel van de PVGE, aan de Linze 11. Daar wordt elke maandagmiddag en donderdagmiddag vanaf 13.30 uur tot circa 16.30 uur gespeeld. Er zijn acht binnenbanen en 14 buitenbanen, zodat er het hele jaar door gespeeld kan worden. Wie nog geen lid is, maar wel belangstelling heeft, kan eens langskomen en kijken of meespelen. Dat kan geheel vrijblijvend. 't Buutje is een heel gezellige club, je speelt iedere keer in een andere samenstelling. Dat gebeurt op een eerlijke manier, zodat er geen groepsvorming is. Na een uur spelen, wordt er een pauze gehouden, waarin gezamenlijk koffie, thee, iets fris, soep of een biertje genuttigd worden.

De spelregels en meer informatie staan op de website van de PVGE vermeld. U kunt ook contact opnemen met Annie Verkennis, telefonisch bereikbaar via 040-2852296.

Najaarscompetitie MTTV'72 van start

Mierlo - De najaarscompetitie is bij de Mierlose Tafeltennisvereniging weer van start gegaan, er waren weer mooie wedstrijden te zien.

Senioren
MTTV 1 – Stiphout 2, uitslag: 3 – 7
Het eerste team is gepromoveerd naar de 2e klasse en het niveau ligt duidelijk een stuk hoger. Stijn Smits verraste de veel hoger gerankte Erwin van Gelder en won in totaal twee partijen. Zijn vader Koen kon hem enigszins bijbenen en won er 1. Invaller Piedro Meulendijks kwam telkens net te kort.

Een en Twintig 2 – MTTV 2, uitslag: 2 – 8
Een veelbelovende start van het tweede team. Het team behaalde een ruime zege in Beek en Donk. Patrick Spapens en Leon Withoos bleven ongeslagen, jeugdlid Piedro Meulendijks won van twee sterke tegenstanders.

MTTV 3 – Veldhoven 7, uitslag: 7 – 3
Het team uit Veldhoven is gedegradeerd uit de 3e klasse en kwam naar Mierlo toe met kampioenaspiraties. Die verwachtingen hebben René-Philippe (3 zeges), René Konings (2 zeges) en Jan Lauret aardig bijgesteld. Deze mooie start geeft zelfvertrouwen voor de toekomst.

Taveres 3 – MTTV 4, uitslag: 4 – 6
Bij de studentenclub in Eindhoven is het altijd afwachten wie je tegenkomt en hoe sterk ze dan zijn. En deze keer was het behoorlijk aanpoten. Na tien pittige wedstrijden verloren Rianne Sleegers, Keith Saunders en Elice van de Bogaert alleen tegen Nitish Singh.

MTTV 5 – Budilia 8, uitslag: 10 – 0
Een droomstart voor Geert-Jan van Duijnhoven, Kasper Dam en Radu Meulendijks, zeker omdat het niveauverschil niet groot was. Jeugdlid Radu speelt voor het eerst mee bij de volwassenen en liet zien dat hij een prima versterking van het team is.

Taveres 4 – MTTV 6, uitslag: 6 – 4
Ook het zesde team speelde tegen de studenten, alleen viel de zege deze keer net naar de tegenstanders toe. Tom van der Zanden en Jo Saunders wonnen ieder 1, Niels Kanters won daarbij knap tegen Jeroen Weijts.

Jeugd
Flash 1 – MTTV 1: 7 – 3
Een tegenvaller voor het eerste jeugdteam. Tegenstandster Suze Dijk speelde verrassend goed, René-Philippe Wolters (2) en Piedro Meulendijks (1) en Radu Meulendijks (0) waren niet tegen haar opgewassen. Voor Piedro was het de derde competitiewedstrijd in drie achtereenvolgende dagen, wellicht teveel van het goede.

Foto: Ingezonden

Badmintonseizoen BC Geldrop weer van start

Geldrop –Het seizoen voor badmintonclub Geldrop is twee weken geleden weer van start gegaan. BC Geldrop is van oudsher één van de grootste badmintonverenigingen van Noord-Brabant en ook dit seizoen komen er maar liefst negentien teams in actie; twaalf seniorenteams en zeven jeugdteams. Alle teams beginnen in het weekend van 15 september met hun wedstrijden.

Op dit moment zijn alle spelers in training voor de start van de competitie. Tijdens de zomervakantie is er zelfs door een grote groep fanatiekelingen doorgetraind. Men kon kiezen uit een stevige buitentraining bij de Smelen en/of een binnentraining afwisselend in Sporthal De Kievit en een sporthal in Eindhoven.

De seniorenteams spelen in vijf verschillende klassen, waarvan de hoogste drie teams op het derde niveau van Nederland spelen. Dit jaar spelen ook twee (bijna) volledige jeugdteams hun wedstrijden bij de senioren. De jeugdteams zijn normaal gesproken op leeftijd ingedeeld. Tenzij een jeugdspeler al zover is in zijn of haar ontwikkeling dat het beter is om op een hoger niveau te spelen.

De jeugdafdeling heeft ongeveer 100 spelers en het is mogelijk om vanaf een leeftijd van 5 jaar mee te doen. Spelenderwijs wordt kennis gemaakt met badminton door het doen van spelletjes en andere behendigheidsactiviteiten. De enthousiaste en gediplomeerde trainers zorgen voor goede en leuke trainingen. Deze zijn op maandag, donderdag en zaterdagochtend.

Naast de seniorencompetitiespelers heeft BC Geldrop een groot aantal recreatieve spelers, op dit moment ongeveer 150. Zij spelen op maandag- en donderdagavond tussen 20.30 en 23.00 uur in sporthal De Kievit hun partijen. Daarnaast organiseert BC Geldrop diverse activiteiten en toernooien die via allerlei kanalen worden aangekondigd.

Iedereen die interesse heeft om met de badmintonsport in aanraking te komen, of die gewoon graag een keer leuke wedstrijden wil zien, is van harte welkom in sporthal De Kievit aan de Linze 13. De competitiewedstrijden vinden altijd plaats op zondag en beginnen dan om 10.00 uur. Data en tijden zijn te vinden op de website www.bcgeldrop.nl. Uiteraard is daar ook allerlei aanvullende informatie te vinden.

Younes van Ruth Nederlands kampioen Classic Bankdrukken

Younes met zijn twee behaalde prijzen Foto: Ingezonden

Geldrop – Het Nederlands Kampioenschap classic bankdrukken werd zondag 2 september gehouden bij Sportcentrum TOPFIT. Voor Sportcentrum TOPFIT namen vijf atleten deel aan deze wedstrijd.

Elise Blankers drukte 60 kilo in de 72 kilo klasse en werd hiermee 5e overall en tweede bij de junioren. Jan van Waardenburg drukte 95 kilo in de 74 kilo klasse. Hij werd met deze prestatie 4de overall en vierde bij de masters 2. Bastiaan Mulder deed mee in de 105 kilo klasse en drukte 147,5 kilo, waarmee hij op de zesde plaats eindigde. Johan Sanders drukte 142,5 kilo in de 120 kilo klasse en eindigde op de vierde plaats overall en tweede bij de masters 2.
Younes van Ruth kwam, net als Johan, uit in de 120 kilo klasse. Hij drukt maar liefst 210 kilo wat hem de eerst plaats overall opleverde. Tevens was dit een kwalificatie voor het Europees kampioenschap en werd hij de beste lifter van de dag.

Concours Hippique Mierlo

Mierlo - De vakantie is voorbij, het dagelijkse leven is begonnen, zo ook het bestuur van Concours Hippique Mierlo. Na het concours is meteen begonnen met een evaluatie en is de zomer gebruikt om goed na te denken over nieuwe plannen.

In september wordt gestart met het 'echte werk'. Het bestuur kijkt terug op een mooi evenement met fantastische Kampioenschappen, maar ook een grote deelname van amateurs en nog meer ponyruiters dan ooit. Van het publiek en sponsor ontving het bestuur dan ook een positief geluid. En dat is waarom het bestuur en vrijwilligers, zich ieder jaar opnieuw, inspannen.

Nieuwe datum
De komende maanden werkt het bestuur, op weg naar hun 50-jarig jubileum in 2020, aan een nog mooier, beter, leuker, sportiever en gezelliger concours. De nieuwe datum voor 2019 ligt inmiddels vast. Van 25 tot en met 28 april wordt Concours gehouden. Om de ambities waar te maken, hoopt het bestuur op een participatie van ondernemers en relaties die hun evenement waarderen en een goed hart toedragen.

20 / 20

Foto: Joan Delisse

Woensdag 12 september
Zomerfoto-expositie De Wiele creatief iedere werkdag t/m 29 september

09.00 uur, Centrum Hofdael, Geldrop

Donderdag 13 september
Overzichtsexpositie van schilder Henri Hess t/m 28 oktober

14.00 uur, Kasteel, Geldrop

Vrijdag 14 september
Overzichtsexpositie van schilder Henri Hess t/m 28 oktober

14.00 uur, Kasteel, Geldrop

Expositie 'Ruimte voor Kunst' t/m 28 oktober
14.00 uur, Galerie De Ruimte, Geldrop

Jeugddisco voor kinderen van 6 tot 12 jaar
18.30 uur, Wijkcentrum De Dreef, Geldrop

Sterrenslag 2018 'De vier jaargetijden' optredens in de tent
20.00 uur, Beekweide Zesgehuchten, Geldrop

Three Billboards Outside Ebbing Missourie
20.30 uur, Filmhuis Hofdael Geldrop

Zaterdag 15 september
Sterrenslag 'De vier jaargetijden' (jeugd)

11.00 uur, Beekweide Zesgehuchten, Geldrop

Triënnale beeldentuin t/m 23 september
13.00 uur, Emopad 10, Geldrop

Expositie 'Ruimte voor Kunst' t/m 28 oktober
14.00 uur, Galerie De Ruimte, Geldrop

Zondag 16 september
Sterrenslag 2018 'De vier jaargetijden' (volwassenen)

11.00 uur, Beekweide Zesgehuchten, Geldrop

Triënnale beeldentuin t/m 23 september
13.00 uur, Emopad 10, Geldrop

Expositie 'Ruimte voor Kunst' t/m 28 oktober
14.00 uur, Galerie De Ruimte, Geldrop

Overzichtsexpositie van schilder Henri Hess t/m 28 oktober
14.00 uur, Kasteel, Geldrop

Zondag 23 september
Mierlo Vocaal in IVN-tuin

12.00 uur, IVN Goorsedijk, Mierlo

Melodies & memories
14.30 uur, Klooster, Nuenen

Woensdag 26 september
Linedance Workshop met Ira Weisburd

13.00 uur, Cultureel Ontspanningscentrum De Vliegert, Mierlo

Lezing over dementie door Ruud Dirkse
19.30 uur, 't Kruispunt, Geldrop

Zaterdag 29 september
Chinees penseelschilderen / Sumi-e

09.30 uur, Galerie De Ruimte, Geldrop

Country CD avond met DJ's Gerard & Andre
20.00 uur, Wijkcentrum De Dreef, Geldrop

Dansavond met DJ Wim vd Biggelaar
20.00 uur, Cultureel Ontspanningscentrum De Vliegert, Mierlo

Tina Turner Tribute en Disco afterparty
20.30 uur, Klooster, Nuenen

Zondag 30 september
Vlooienmarkt Scouting Mierlo

11.00 uur, Veilingterrein De Kersenboom, Mierlo

Film Dikkertje Dap
11.00 uur, Filmhuis Hofdael, Geldrop

AnderMertRegenboogFestival
12.00 uur, Kasteel, Geldrop

Donderdag 4 oktober
Workshop glaskunst

09.30 uur, Galerie De Ruimte, Geldrop

Zaterdag 6 oktober
Jubileumconcert vocal group 'Take Eight'

20.15 uur, Denheuvel, Mierlo

Foto: Joan Delisse