De MooiGeldropMierloKrant

16 mei 2018

De MooiGeldropMierloKrant 16 mei 2018


Regen spelbreker van eerste 'Get Together Festival' in de Coevering

De vrijwilligers van het festival (op de voorgrond Wilitha Theuws) Foto: Peter Wijlaars

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Peter Wijlaars


Geldrop – "Gewoon elkaar begroeten, een praatje met elkaar maken en zorgen dat de buren elkaar weer leren kennen", begint de 49-jarige Wilitha Theuws het interview. 'Wietje' zoals Wilitha bekend staat in de buurt, verbaasde zich enkele jaren geleden toen zij in de Coevering kwam wonen dat bijna niemand elkaar gedag zegde als ze elkaar tegen kwamen.

Gedag zeggen

Wilitha woont in één van de zeven flats die aan de rand van de Coevering staan. Vanuit de flats ben je zo in het bos. "Ik liep achter mijn rolstoel naar de bossen om mijn hondjes uit te laten. Vaak ging ik op een bankje zitten dat daar in de bossen staat. Tegen iedereen die voor bij kwam, zei ik 'goeie-middag' of 'goeie-avond', in het begin werd er niets teruggezegd, later wel", gaat Wilitha verder. "Op een gegeven moment bleven er mensen staan om een praatje te maken, dat was heel gezellig. Je zag dat de mensen open voor elkaar stonden".

Koffie met kuukske
Met de opmerking 'wat zou het lekker zijn als we nu een kopje koffie erbij zouden kunnen drinken' is het initiatief geboren. "Ik nam de volgende dag een kan koffie en thee mee, met een 'kuukske', naar het bekende bankje." Later werd dit een 'koffie-kar'. José Raaijmakers, mijn compagnon, heeft dit samen met mij, en nog een aantal anderen, opgezet. In de afgelopen jaren zijn daar al heel veel kopjes koffie en thee genuttigd. Ook andere vrijwilligers sloten zich aan.

Vrijwillige donatie
"Eind juni 2014 kreeg ik een heuse 'koffie-kar' die speciaal voor mij ontworpen werd. De kar, met een tafeltje en opbergruimte, trokken wij richting de bossen." In eerste instantie stonden ze iedere dag van 16.00 – 18.00 uur in het bos met de kannen koffie en thee. Door het gebrek aan vrijwilligers is dit teruggebracht naar iedere woensdag en zaterdag van 15.00 – 17.00 uur. "Behalve dat er voor de wandelaars en fietsers koffie/thee met een 'kuukske' klaar staat, krijgen de kinderen ranja en een 'snuupke'. Voor de honden staat een bak water klaar en uiteraard een 'hondenkuukske'. Er wordt een vrijwillige donatie hiervoor gevraagd."

De hele buurt
De wandelaars en fietsers bleven staan, kletsten met elkaar en namen de tijd voor elkaar. "Dat was mijn doelstelling. 'Verbinden' zoals dat heet", gaat Wilitha verder. "Het bleef beperkt tot de wandelaars en de fietsers in het bos. Ik wilde meer. Ik wilde mijn buren leren kennen, de mensen uit de andere flats, het liefst iedereen uit de buurt." In de zeven flats wonen veel mensen van verschillende nationaliteiten, het is een echte multiculturele samenleving. Sommige mensen vinden het moeilijk om contact te maken. "Daar wilde ik verandering in brengen."

Samenwerken
Wilitha zocht contact met wethouder Jeucken en wethouder Verdouw om haar plannen/ideeën kenbaar te maken. Daarna werd contact gezocht met de LEVgroep, de gemeente, het woonbedrijf, Centrum Kunst Eindhoven (CKE) en met Stichting Kommus. "De ideeën werden uitgewerkt en een aantal buurtbewoners melden zich spontaan als vrijwilliger aan. Wikke Peters en Eva Stam (CKE), Patrick Janssen, Toon Nooijen en Adrie van Haaren hebben, samen met enkele andere vrijwilligers uit de buurt, de schouders onder mijn ideeën gezet. En zo is het 'Get together festival' geboren.

Positief
Een festival dat voor alle bewoners uit de Coevering toegankelijk moet zijn", vertelt een trotse Wilitha. En dat werd het! Zondag 13 mei stonden 22 kraampjes op het parkeerterrein van de Carpinistraat met allerlei hapjes en waren uitgestald. Ondanks het regenachtige weer, kwamen toch een aantal buurtbewoners naar de parkeerplaats om de sfeer te proeven van dit festival. "De reacties waren erg positief", gaat Wilitha verder. Tijdens de dag werd er opgetreden door enkele buurtbewoners. Sommige waren aangekondigd, anderen traden spontaan op. "Dat was erg leuk". De bezoekers kregen bij de entree een lotje voor de gratis loterij, waar mooie prijzen te winnen waren. Verder schonk iedere kraamhouder iets van zijn kraam aan de organisatie. "Deze goederen werden op de veiling verkocht. Deze opbrengst wordt gebruikt om het 'Get Together Festival' uit te bereiden. Er zijn nog volop ideeën", aldus Wilitha.

Droom
"Mijn doel is om de maatschappij te veranderen. Het is allemaal erg individualistisch geworden. In goede én slechte tijden moet je een beroep op je medemens kunnen doen, ongeacht waar je roots liggen. Met doorzettingsvermogen en positiviteit krijg je veel voor elkaar. Met dit festival hebben we een stap in de goede richting gezet." Terugkijkend op zondag 13 mei glundert Wilitha van oor tot oor. "Mijn droom is uitgekomen! Zoals ik geniet, zo wil ik graag dat anderen ook genieten. Van elkaar én met elkaar."

Foto: Peter Wjilaars

Wij zijn op zoek naar jou!

Heb jij op woensdag tijd? Ben jij 13 jaar of ouder? En wil je een extra (zak-)cent verdienen? Word dan bezorger van DeMooiGeldropMierloKrant. De inwoners kijken naar jou uit!

In Mierlo zijn wij op zoek naar bezorgers voor:
Wijk 1: omgeving Margrietstraat, Dorpsstraat (Mierlo)
Wijk 2: omgeving Torenakker, Heer de Swaeffstraat (Mierlo)
Wijk 3: omgeving Zonnedauw, Lisdodde (Mierlo)

Meld je aan als bezorger, door een email te sturen, met je naam en telefoonnummer, naar Guillaume via administratie@mooigeldropmierlo.nl of bel tijdens kantooruren naar 0492-553366.

Wijziging deadline Pinksteren

In verband met Pinksteren is de uiterlijke inleverdatum/tijd voor DeMooiGeldropMierloKrant van woensdag 23 mei, week 21, gewijzigd. De uiterlijke inleverdatum is zaterdag 19 mei tot 21.00 uur in plaats van maandag 21 mei, 21.00 uur.

Artikelen die na de uiterlijke inleverdatum/tijd ingestuurd worden, kunnen we helaas niet meer meenemen in de krant van week 21.

Jaargang 3 • Week 20 • 16 mei 2018

Foto: Ronny Bron

175 jaar 't Nupke

Fons Hermans Foto: Vivianne van Bijsterveld

Molendag Mierlo

Foto: Joan Delisse

Houvast Toernooi

Ontbijt bij SamenLoop voor Hoop

Foto: Ingezonden

Geldrop-Mierlo - Het mag met een groot aantal deelnemers het gezelligste ontbijt van Geldrop-Mierlo worden. Het ontbijt op zondagochtend 10 juni op het buitenterrein van de kynologenclub de Kempen aan de Kervel. In dat weekend vindt daar (op de wielerbaan in Geldrop) de tweede editie van de SamenLoop voor Hoop Geldrop-Mierlo plaats. Tijdens dit 24 uur durende wandelevenement dat in het teken staat van de ziekte kanker, wordt het leven gevierd maar ook stilgestaan bij de gevolgen van de ziekte. En met het ontbijt waaraan iedereen kan deelnemen, wordt vooral het leven gevierd.

Iedereen kan op zondagochtend mee ontbijten in de openlucht en betaalt daar € 5,00 per persoon voor. Omdat de producten gesponsord zijn door supermarkten en ondernemers gaat die € 5,00 volledig naar het KWF. Vooraf aanmelden is noodzakelijk en ook de bijdragen dienen vooraf voldaan te worden. Aanmelden kan nog de hele maand mei met een mailtje naar teamsslvhgeldropmierlo@gmail.com

Bijna 30 teams hebben zich inmiddels ingeschreven voor de SamenLoop. Dat betekent dat er dat weekend zo'n 600 lopers symbolisch de strijd tegen kanker aangaan. Dit doen ze door in estafettevorm te wandelen over het parcours, de wielerbaan van Geldrop. Daarnaast organiseert ieder team ter plekke nog activiteiten om extra geld in te zamelen voor het KWF. Ook treden er artiesten en bands op. Het SamenLoopweekend start op zaterdag om 13.00 uur, 24 uur later wordt de opbrengst bekendgemaakt. Zondagochtend is er een speciale KinderLoop.

Kankeronderzoek in regio
Het doel van een SamenLoop is om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte kanker. Iedere SamenLoop mag voor 10% van de opbrengst een eigen doel aanwijzen. Dit dient te passen binnen de richtlijnen van het KWF. In Geldrop-Mierlo heeft de organisatie gekozen voor het onderzoek van dokter Ignace de HIngh van het Catharinaziekenhuis. Hij doet onderzoek naar buikvlieskanker.

Jaarlijks krijgen 14.000 mensen de diagnose darmkanker. Zo'n 10 tot 15% krijgt als gevolg hiervan buikvlieskanker. Voorheen werden deze mensen niet geopereerd, maar ongeneeslijk ziek verklaard. Nu worden bij een operatie alle zichtbare tumoren verwijderd en wordt er direct daarna gespoeld met een verwarmde chemo. Door deze speciale HIPEC-behandeling is de levensverwachting voor mensen met uitgezaaide darmkanker in het buikvlies inmiddels gestegen van 6 naar 36 maanden. Er is echter nog veel onderzoek nodig om deze periode verder te verlengen om uiteindelijk ook deze vorm van kanker goed te kunnen bestrijden.

Foto: Ingezonden

Wat en waar wordt dit aangelegd?

Foto: Ingezonden

Wekelijks worden oude foto's gepubliceerd in deze rubriek, met iedere keer dezelfde vraag 'Wat zie je hier op de foto?' Weet je het antwoord, stuur een email naar redactie@mooigeldropmierlo.nl en win eeuwige roem. Wie weet lees je jouw antwoord terug in de krant.

De oplossing van de historische beelden van week 18 is een foto van de oude bebouwing van twee huizen in de Prinses Wilhelminastraat in Mierlo. De foto is ingezonden door Jos van Gerven uit Mierlo.

Het juiste antwoord is gegeven door: Dea Adriaens, Jeannette van de Kimmenade, Albert en Martha Beenen, Hans Gruijters, H. van den Wittenboer, Jack Beks.

Oude foto's?
Heb jij zelf nog oude foto's uit Geldrop-Mierlo, met oude gebouwen of verkeersituaties die nu totaal anders zijn? Stuur ze, het liefst digitaal, in naar redactie@mooigeldropmierlo.nl en wie weet zie je jouw foto in deze rubriek.

Foto: Ingezonden

Muzikale voorstelling over Autisme

Jeroen Spapens Foto: Ingezonden

Geldrop – In de voorstelling 'Helló, Rian Man!' probeert Jeroen Spapens af te rekenen met vooroordelen rondom autisme. Acht jaar geleden kreeg hij de diagnose autisme, waarna zijn leven een totale omwenteling kreeg.

Jeroen merkte dat de vooroordelen over autisme in veel gevallen niet juist zijn. Met zang, muziek en monologen heeft de voorstelling alle ingrediënten in zich om je op een andere manier kennis te laten maken met autisme: Autisme door de ogen van Jeroen.

Deze voorstelling is bedoeld voor mensen met autisme, hun partners, familie, vrienden, zorgverleners en professionals. De voorstelling wordt op 31 mei gehouden in Heerenhuys23, Heuvel 23, Geldrop. Inloop is om 19.30 uur. De voorstelling start om 20.00 uur. Aanmelden graag via jaspapens@live.nl of bel 06-58912805. De toegang is gratis.

Foto: Ingezonden

Column

Ganzenboom

Met een rugtas vol boodschappen en een tas in de hand loop ik naar buiten, op weg naar huis. Ik zie een man zwalken op de fiets, alsof hij niet weet welke kant hij op wil. "Heb je dat gezien?" vraagt de man. "Er zit een gans in die boom!"

Een stuk verderop, aan de overkant van de straat, staat een hoge naaldboom. Tot mijn niet geringe verbazing zie ik inderdaad een gans zitten, bovenin de boom. Totaal op zijn gemak, rustig in zichzelf gakkend.

"Dat kan helemaal niet, daar hebben ganzen toch geen geschikte poten voor?" vraagt de man. Ganzen hebben zwemvliezen, inderdaad niet echt geschikt voor dergelijke acrobatiek.

Deze gans trekt zich duidelijk niets aan van conventie of traditie. Hij heeft lak aan de natuurwetten. "Dit lijkt me wel een fijn plekje, hier strijk ik eens neer", zal hij gedacht hebben.

Ik ben een kind van de tijd, ik pak meteen mijn mobiel erbij om een foto te maken. Zo'n moment moet je vastleggen, anders gelooft niemand je. Nu heb ik bewijs!

Even later hoor ik nog meer gegak. Door de lens van de camera zie ik nóg een gans aan komen vliegen. Het werkt kennelijk aanstekelijk! Kennelijk dacht gans nr. 2 '"Dat ziet er leuk uit, ikke ook!" Sierlijk landt gans nr. 2 naast zijn vriend/vriendin, alsof het de normaalste zaak van de wereld is.

Ik weet niet of het een paartje is, meneer en mevrouw De Gans. Misschien ben ik getuige van het ontstaan van een nieuwe soort, de boomgans. Misschien gaan de twee een nest bouwen, planten ze zich voort, daar hoog in de boom. Misschien is het evolutie in actie!

Met een combinatie van verwondering en ongeloof kijk ik naar de ganzenboom. Het is alsof ze de zwaartekracht trotseren.

Dan denk je alles gezien te hebben. Dan denk je dat niets je nog kan verrassen, verwonderen of verbazen. Dan denk je alles te weten.

Het is een fascinerend schouwspel, ik kan wel blijven kijken. De boodschappen beginnen zwaar te wegen, met enige tegenzin begeef ik me huiswaarts.

Een dag later fiets ik nieuwsgierig langs de boom, benieuwd of ik ze nog zie. Geen ganzen te bekennen, ook de dagen daarna niet. Iedere keer als ik langs de boom kom, kijk ik hoopvol. Tot de dag dat het wonder nogmaals geschiedt!

Voor mij blijft deze boom voor alle eeuwigheid de ganzenboom.

Website: www.eigen-wijs-heden.nl
E-mail: info@eigen-wijs-heden.nl

Mooi verjaardagsfeest korenmolen 't Nupke

Foto: Ronny Bron

Redacteur: Martin de Bruijne
Fotograaf: Ronny Bron

Geldrop - Sinds 1843 staat ie op het bultje: korenmolen 't Nupke in Geldrop. De omgeving lijkt in niets meer op toen, de molen staat nog altijd fier op zijn plek. Korenmolen 't Nupke bestaat 175 jaar en dat werd afgelopen weekend tijdens de Nationale Molendagen gevierd.

Vlaggetjes

Geen slingers aan de wand, maar vlaggetjes aan de wieken van 't Nupke. Het is een feestelijk weekend voor de molenaars en vrijwilligers vanwege Molendag en het 175-jarig bestaan.

Molendagen
Het 175-jarig bestaan van 't Nupke is afgelopen weekend gevierd tijdens de Nationale Molendagen. Zaterdag was het goed druk bij de molen en beklommen vele tientallen mensen de steile trappen. Zondag was het weer de grote spelbreker. Op de Molenakker was een marktje met onder meer oude ambachten, een imker, hoefsmid en de scouting. Gereedschap uit lang vervlogen tijden was te zien, net als een volledig werkend Lego model van 't Nupke. Een leuke opzet, maar het publiek liet het door de regen afweten. Jammer voor de organisatie en voor de deelnemers aan de markt. Mogelijk krijgt de Oude Ambachten Markt nog een vervolg.

Molenaars
Het beheer van de molen ligt in handen van vier enthousiaste gediplomeerd vrijwillig molenaars: Hans Tielemans, Frans Tullemans, Dave Royle en Willem Boender. Ze krijgen hulp van een groepje gedreven vrijwilligers. De eeuwenoude techniek boeit hen. "We willen het ambacht in stand houden. Een molen is een prachtig samenspel van wind en techniek", vertellen de molenaars. Het zijn ervaren mannen die een opleiding volgden en zich nu gediplomeerd molenaar kunnen noemen. Dave Royle is met 75 jaar de oudste van het stel. "Zolang ik nog trappen kan lopen, wil ik door gaan", vertelt hij. Enige fysieke fitheid is nodig om molenaar te kunnen zijn. De molenaars moeten steile trappen op en af en werken in een molen is werken met menskracht.

Onderhoud
't Nupke is 175 jaar jong en vergt nogal wat onderhoud. Het 'dagelijks' onderhoud doen de molenaars meestal zelf. En er zijn gelukkig vrijwilligers die graag de handen uit de mouwen steken. Om de molen in goede conditie te houden is geld nodig. Vorig jaar zijn bijvoorbeeld nog zijn twee molenstenen vervangen. Kosten: zo'n € 10.000. Molenaars en vrijwilligers hopen dat de gemeente zich in blijft zetten voor behoud van de molen. Daarvoor komt er een molenstichting waarin molenaars van 't Nupke en de Standerdmolen in Mierlo en de gemeente samenwerken.

Meel malen
Korenmolen 't Nupke dankt zijn naam aan het stuk grond wat destijds werd genaamd 'Nupke'. De vlucht van de molen bedraagt ruim 25 meter. De molen is nog steeds geheel maalvaardig, regelmatig wordt graan tot consumptiemeel gemalen. Zondag 13 mei was er was er speciaal Nupkesbrood van Bakkerij Van den Broek en uiteraard pannenkoekjes van molenmeel.

Openingstijden
Tijdens de openingstijden van de molen is deze open voor het publiek, de toegang is gratis. Behalve dat de mulders het bezoek uitgebreid kunnen vertellen over wind- en watermolens in het algemeen en over molen 't Nupke in het bijzonder, verzorgen zij tevens de verkoop van de diverse door hen op 't Nupke ambachtelijk gemalen meelsoorten. Iedere zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur is korenmolen 't Nupke geopend.

Foto: Ronny Bron
Foto: Ronny Bron

Informatie- en aanmeldavond ROC Ter AA Helmond

Foto: Ingezonden

Helmond - ROC Ter AA houdt op donderdag 24 mei een info- en aanmeldavond. Voor alle belangstellenden is de hoofdlocatie Keizerin Marialaan 2 in Helmond open van 18.30 tot 20.30 uur.

Tijdens de info- en aanmeldavond kunnen toekomstige studenten, ouders/verzorgers en andere belangstellenden nogmaals bekijken welke opleidingsmogelijkheden de mbo-colleges van ROC Ter AA hebben. Docenten van alle mbo-colleges van ROC Ter AA (Bouw & Design, Business, Dienstverlening, ICT, Onderwijs & Kinderopvang, Techniek & Technologie, Zorg & Welzijn, Entreeopleidingen en VAVO) zijn aanwezig om alle vragen te beantwoorden.

Topopleidingen
Een opleiding bij ROC Ter AA Helmond is een goede keuze. ROC Ter AA is het derde hoogst genoteerde ROC van Nederland, zo blijkt uit de Keuzegids MBO 2018. De Keuzegids beschrijft, vergelijkt en beoordeelt het opleidingen-aanbod van álle Nederlandse mbo-scholen. Er wordt daarbij vooral gekeken naar het oordeel van studenten, het studiesucces (DUO) en de bevindingen van de Onderwijsinspectie. De meeste colleges van ROC Ter AA scoren erg goed in de gids. Alle Bouwopleidingen (7 opleidingen), alle opleidingen Welzijn (4 opleidingen) en de opleiding Particulier beveiliger, Onderwijsassistent, Juridisch-administratief dienstverlener, Medewerker human resource management én Mbo-verpleegkundige mogen zich bovendien Topopleiding 2018 noemen.

Overgangsbewijs
Met een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo ben je toelaatbaar op het mbo. Een mbo-opleiding is een goed alternatief wanneer havo net iets te hoog gegrepen blijkt.

Voor toekomstige studenten is het mogelijk om zich tijdens de info- en aanmeldavond direct aan te melden voor een opleiding.

Woensdag 16 mei
18.30 uur Geldrop kapel St. Antoniushuis

Eucharistische
aanbidding, rozenhoedje
Intenties: Uit dankbaarheid t.g.v. van een verjaardag

19.00 uur in de kapel van het Antoniushuis
Eucharistieviering

Donderdag 17 mei
18.30 uur Mierlo Hof van Bethanië

Eucharistieviering

18.30 uur Geldrop H. Brigidakerk
Eucharistische aanbidding, rozenhoedje

19.00 uur Geldrop in Brigidakerk
Eucharistieviering

Vrijdag 18 mei
14.00 uur Mierlo H. Luciakerk

huwelijk Anouk Coolen en Stefan Bijnen

18.30 uur Geldrop H. Brigidakerk
Eucharistische aanbidding, rozenhoedje

19.00 uur Geldrop H. Brigidakerk
Eucharistieviering

Zaterdag 19 mei
17.00 uur Mierlo H. Luciakerk

Eucharistieviering m.m.v. het dameskoor
Intenties: Jan v.d. Berg, Geert Knoops, Nell Vliegen - v. Stipdonk, Annie v. Dijk - Gorissen, Marie-José Lanotte - Gidding, Nell Mandigers - Verhagen, Harrie v.d. Kerkhof, Rein v. Waaijenburg, Kathy Ceelen, Piet de Hoon, Marietje Raaijmakers - Dijsselblom, Jan Adriaans, Jan Coolen

19.00 uur Geldrop H. Brigidakerk
Eucharistieviering met Volkszang,
Intenties: Riet Smits

Zondag 20 mei, Pinksteren
09.30 uur Geldrop HH. Maria en Brigidakerk

Eucharistieviering m.m.v. Gemengd koor
Intenties: Jan en Cato Vos-van Laarhoven; Overleden ouders Vermeulen-van Luik; Jack Jacobs

10.00 uur Mierlo H. Luciakerk
Eucharistieviering m.m.v. dames – en mannenkoor
Intenties: Marius v. Teeffelen, Johannes en Mathea Adriaans en dochters Thea en Jo, Willem en Miet Lammers - v.d. Kimmenade, Toon Bekkers, Toon, Martien en Miet v.d. Eijnden

11.15 uur Geldrop H. Brigidakerk
Eucharistieviering m.m.v. Gemengd koor en Gregoriaans koor, kinderwoorddienst
Intenties:
Overleden familie van Hoek-Verhoeven; John Désar; Piet Theuns; Lena Maas; Overleden ouders van Litsenburg-Smulders en dochter Mieke; Jo Smits-Wijlaars

Maandag 21 mei, Tweede Pinksterdag
09.30 uur Geldrop H. Brigidakerk

Eucharistieviering m.m.v. het Geldrops gemengd Koor

10.00 uur Mierlo H. Luciakerk
Eucharistieviering m.m.v. mannenkoor
Intenties: Harrie en Maria Lenssen - Manders, Ben en Jo Knoops - v.d. Hurk

Dinsdag 22 mei
18.30 uur Geldrop H. Brigidakerk

Eucharistische aanbidding, rozenhoedje

19.00 uur Geldrop H. Brigidakerk
Eucharistieviering

19.00 uur Geldrop in de kapel van de zusters Diepevaart 2
Eucharistieviering

Woensdag 23 mei
18.30 uur Geldrop
H. Brigidakerk
Eucharistische aanbidding, rozenhoedje

19.00 uur Geldrop H. Brigidakerk
Eucharistieviering

Lintjesregen in woonzorgcentrum Akert (Ananz)

Bert Hendrix, Marion van Zoom (directeur van Ananz), Corine Houben-Vrijsen en Jo Adriaens Foto: Ingezonden

Geldrop - Dit jaar ontvingen maar liefst drie mensen die betrokken zijn bij woonzorgcentrum Akert van Ananz een lintje. Het gaat om verpleegkundige Corine Houben-Vrijsen en de vrijwilligers Jo Adriaens en Bert Hendrix. Na de officiële uitreiking op 27 april, werden zij ook bij Ananz in het zonnetje gezet. Directeur Marion van Zoom: "Dat we binnen Ananz drie mensen hebben die zich zo bijzonder inzetten dat ze een lintje verdienen, vind ik heel speciaal. Bij Ananz hebben we ineens drie leden in de Orde van Oranje-Nassau in ons midden."

Verpleegkundige Corine Houben-Vrijsen (50) kreeg een lintje omdat ze zo actief is voor jongeren en voor het verenigingsleven. In 1986 begon ze haar vrijwilligers-carrière bij het Geldropse jongerencentrum Joek. Onder meer met bardiensten en als activiteitenbegeleidster. Ze was er EHBO'er en dat deed ze later ook bij de school van haar kinderen en bij allerlei evenementen in Geldrop. Sinds 2011 is ze ook EHBO'er in het Philips Stadion. In carnavalsland is Corine Houben ook geen onbekende. Ze organiseert onder meer de zittingsavonden bij de Geldropse Jagers. "Ik heb van tevoren helemaal niets gemerkt. Mijn man zei dat iemand die we kende een lintje kreeg en dat we waren uitgenodigd. Ik zag mijn kinderen en familie daar wel, maar het kwartje viel pas echt, toen de burgemeester begon te praten."

De 72-jarige Jo Adriaens tuiniert graag. En daar hebben ze vooral in Braakhuizen-Zuid veel plezier van. Want Adriaens zorgt voor het groenonderhoud op de begraafplaats St. Jozef, bij de woonzorgcentra Akert en Berkenheuvel en bij de dienstencentra van welzijnsinstelling LEV-groep. Bij tuinvereniging de Verloren Kost is hij onderhoudsfunctionaris. En Adriaens is ook klusser: bij mensen thuis, bij de LEV-groep en jarenlang bij speeltuin De Viking. Jo Adriaens is verder nog vrijwilliger bij de wijkvereniging. "Ik dacht dat we naar een speciale dansvoorstelling van een van mijn kleindochters gingen. Nou, mooi niet. Het was een volslagen verrassing. Mijn gewone kelder is in een wijnkelder veranderd, zoveel cadeaus heb ik gehad."

De 71-jarige Bert Hendrix heet 'Mister tafeltennis' bij wijkvereniging Den Akert in Geldrop. Hij bouwde de club uit, gaf trainingen, vooral aan de jeugd, en organiseerde wedstrijden. Voor het zorgcentrum voor ouderen in zijn wijk bedenkt hij activiteiten. Net als Jo heeft ook Bert groene vingers en doet hij hovenierswerk op de vier begraafplaatsen van de Parochie Heilige Nicasius. Voor de gemeente is hij aanspreekpunt voor wandelroutes in Brabant. "Ik had me aangekleed om een wandelroute te gaan controleren maar moest mijn nette pak aan van mijn vrouw. Dan weet je dat er iets anders is dan anders, maar wat precies? Zo'n lintje is heel mooi, toch kan ik alleen zo veel buiten de deur doen omdat mijn vrouw me daarin steunt. Thuis moeten ze erachter staan, anders gaat het niet."

Corine, Jo en Bert vinden het heel bijzonder dat ze een lintje hebben gekregen. Maar daar doen ze het niet voor. Voor alle drie geldt dat ze het maar heel normaal vinden wat ze aan vrijwilligerswerk verzetten. Corine: "Het heeft zeker met mijn opvoeding te maken. We zijn niet alleen op de wereld. Het is belangrijk dat we voor elkaar en onze omgeving zorgen." Jo en Bert knikken instemmend. Zo is het maar net. En nu gewoon weer over naar de orde van de dag.

Gezocht technisch geschoolde vrijwilliger

Geldrop-Mierlo - De Stichting Hart voor een Hart is al meer dan 10 jaar in de gemeente Geldrop-Mierlo actief om binnen een straal van 500 meter een 7 X 24 uur bereikbare AED en voldoende gekwalificeerde vrijwilligers te hebben om de overlevingskansen van een slachtoffer van een hartstilstand te verhogen.

Om de inzetbaarheid van de AED's te waarborgen voert zij periodieke controles uit of AED en kast functioneert en tevens het opnieuw inzetbaar maken van de AED's na een inzet door de gekwalificeerde reanimisten. Het Stichtingsbestuur is op zoek naar een technisch geschoolde vrijwilliger (m/v) die bereid is een maal per maand ongeveer een half dagdeel te besteden om de circa 23 locaties waar AED's die in het Geldropse toegankelijk zijn te controleren en tevens de controles uit te voeren na een oproep voor gekwalificeerde vrijwillige reanimisten.

Wie geïnteresseerd is in deze belangrijke en verantwoordelijke werkzaamheden wordt verzocht contact op te nemen met het Stichtingsbestuur. Dit kan door het versturen van een e- mail naar info@hartvooreenhart.nl. Uiteraard kan ook telefonisch nadere informatie worden ingewonnen via 06-44339245.

Meer informatie over de Stichting en hun activiteiten vindt u op www.hartvooreenhart.nl

Foto: Ingezonden

Actie Hegoademee voor KWF (SamenLoop voor Hoop)

Geldrop - Helaas heeft iedereen wel een familielid, vriend of kennis die op dit moment vecht, of de strijd al verloren heeft, tegen de vreselijke ziekte kanker. Onder het thema 'Hegoademee' organiseert Wijkcentrum De Dreef op maandag 21 mei (tweede Pinksterdag) een fietstocht van 30 en 45 km.

Van alle consumpties van voor, tijdens en na de fietstocht gaat 10% naar het K.W.F. Na de fietstocht is er voor iedereen die de route gefietst heeft een leuke attentie. Inschrijven kan op 21 mei tussen 10.00 en 12.30 uur. Voor volwassenen kost de fietsroute € 2,50, voor kinderen € 1,00. Onderweg is er geen pechhulp beschikbaar, zorg er daarom voor dat uw fiets in orde is. U kunt Wijkcentrum De Dreef vinden aan de Willem Barentszweg 69 in Geldrop.

Zondag 20 mei
10.00 uur ds. Jan Hendrik Kip

Meer op www.pggweb.nl

Nationale Molendag in Mierlo een succes met ruim 250 bezoekers

Foto: Emmy Grit

Redacteur: Vivianne van Bijsterveld

Mierlo – Voor de 46ste keer werd zaterdag 12 en zondag 13 mei de Nationale Molendagen gehouden. Ruim 900 molens door het hele land draaiden en/of maalden, waarvan het merendeel ook de deuren voor het publiek openzette. Het thema dit jaar: Ontmoet de molenaar!

Uniek

De molens zijn beeldbepalend voor Nederland. Maar deze monumenten beleef je pas echt, wanneer je binnen bent. Aangedreven door wind en water, voel je de molen trillen, kloppen en bonken. Elke molen is uniek en vertelt zijn eigen geschiedenis.

Topdrukte
Mierlo en omstreken is in ieder geval geïnteresseerd in de geschiedenis van de Mierlose molen. Zondag was het minder druk vanwege het regenachtige weer, maar zaterdag was het topdrukte op de molen. "We ontvingen zo'n 250 bezoekers", vertellen de molenaars en molengidsen. "We hebben pannenkoeken gebakken voor de liefhebbers en voor € 2,00 kon men een pak molenaars pannenkoekenmeel aanschaffen. Er werd maar liefst 40 kilo aan pannenkoekmeel verkocht."

Molenaar/molengidsen
Mierlo heeft twee molenaars; Fons Hermans en Ronald Groothedde. Iet van Dijk, Miek Ligtvoet, Hans Smeets en Wim van der Linden zijn molengids. Jan Molenkamp is molengids én molenaar in opleiding. Zij ontvingen tijdens de molendagen de vele bezoekers en vertelden geïnteresseerden wetenswaardigheden en bijzonderheden over de prachtige de standerdmolen in Mierlo. "De molen van Mierlo stond vroeger op de Molenheide en was toen nog een banmolen. Dat is een molen waarop de inwoners van aangewezen steden en dorpen door de heer of vorst werden verplicht er hun graan te laten malen", legt molenaar Fons uit. "De molen was in eigendom van de heren van Mierlo, die hem verpachtten aan molenaars."

Verplaatst
De molen werd in 1857 – 1858 afgebroken en werd in 1860 in de dorpskern van Mierlo weer opgebouwd. De molen werd in 1956 eigendom van de gemeente Mierlo. In 1992 werd de molen een tiental meters verplaatst. In 2017 werd het –opnieuw- een gesloten standerdmolen, vertelt Fons. "Door de molen te sluiten kregen we meer opslagruimte. We hebben sinds kort stromend water in de molen. Fijn, want nu kunnen we koffie zetten én zelf de molen goed schoonhouden."

Molenstichting
Ook ging de molen in eigendom over van de gemeente Geldrop-Mierlo naar de Molenstichting Geldrop-Mierlo", vult molenaar Ronald Groothedde aan. Zowel zijn betovergrootvader én zijn opa waren molenaar. Het oude ambacht van molenaar spreekt hem ontzettend aan. "Molens waren vroeger zo belangrijk, omdat het een prachtige uitvinding was om windkracht te gebruiken. Het zijn eigenlijk kleine complete fabriekjes."

Openingstijden
De molen is voortaan elke zaterdag open van 11.00 tot 15.00 uur. Ook maalt de molen meel om bezoekers te laten zien hoe zo'n molen nu eigenlijk werkt. "Zowel cultureel, historisch, maatschappelijk en educatief gezien heeft Mierlo iets heel moois in het dorp staan. Wij, de molenaars en gidsen, willen daar graag een steentje aan bij dragen om dat in stand te houden."

Steile trap
De kinderen genoten dit weekend in ieder geval ontzettend van de pannenkoeken en het prachtige uitzicht vanuit de molen. "De steile trap naar boven is even spannend, maar het uitzicht vanuit de molen maakt alles goed," zegt de zevenjarige Melissa uit Mierlo, met een grote glimlach op haar gezicht. Van de molenaars krijgt ze na haar bezoek ook nog een tekening, een spelletjesboek én windmolentje mee naar huis. De dag kon niet meer stuk.

Foto: Emmy Grit
Fons Hermans Foto: Vivianne van Bijsterveld
Foto: Vivianne van Bijsterveld

Prachtig klein hapje van asperge, ham en ei (10 stuks)

Schil de krieltjes en kook ze beetgaar. Schil de asperges en snijd ze met een dunschiller in de lengte in dunne plakken van 1 à 2 mm. Meng voor de marinade de witte wijnazijn, kippenbouillon, zonnebloemolie en mosterd met een staafmixer en breng goed op smaak. Leg de asperges in een bak en verdeel er de marinade over. Snijd de bieslook zeer fijn. Kook de eieren ± 8 minuten tot ze hard zijn. Pel de eieren en hak ze fijn. Breng de eieren op smaak met mayonaise, bieslook en peper en zout. Leg een plak ham op een stuk folie en bedek deze met de repen uitgelekte aspergelinten. Verdeel er een beetje van het eimengsel over en rol ze rustig op. Niet te hard anders loopt het er aan de zijkanten uit. Bewaar de rollen op kamertemperatuur. Klop de eidooier (au bain marie) met de wijn tot een mooie gebonden saus. Voeg er beetje bij beetje een blokje boter aan toe en breng goed op smaak met peper en zout. Verdeel uit de hamrollen gelijke stukken en plaats deze op een mooi warm amuse bordje. Halveer de kriel en leg deze op het hamrolletje. Overgiet het geheel een klein beetje met de saus.

Henk de Haan

Foto: Ingezonden

Henk de Haan is een heertje met een prachtig stemgeluid. Wat is nou een betere manier om gewekt te worden? Henk droomt van een mooie tuin of een fijn erf waar hij naar hartelust kan scharrelen met een aantal dames op zijn zij. Heb jij een aantal vrijgezelle kippen die het gezelschap van een heer als Henk kunnen waarderen? Of wil je beginnen met het houden van kippen en mag een haantje niet ontbreken? Kom dan snel langs om kennis te maken met Henk! Bezoek onze site voor meer informatie: https://goo.gl/FwsLVU

Stichting Nacht van de Fooi steunt Stichting Vlok

Hans Peters met het bord van VLOK Foto: Linh Tuyet Trinh

Redacteur: Olga Maria Berger
Fotograaf: Linh Tuyet Trinh

Geldrop - De Geldropse stichting Vlok, vrienden van Lombok Orong Kekeran, krijgt dit jaar een flink geldbedrag via de stichting Nacht van de Fooi, een landelijke studentenstichting. Ieder jaar krijgt die de fooien van één avond van de horeca, dit jaar op 26 mei. De stichting Wilde Ganzen verdubbelt de opbrengst en zoekt goede doelen uit die voor een bijdrage in aanmerking komen. Harry Peters, voorzitter van Vlok heeft in januari een presentatie gehouden in Utrecht. Uit de vele stichtingen werd onder andere de stichting Vlok gekozen.

Idyllisch

Lombok is een eiland in Indonesië. Harry en Lineke Peters waren er in 2004 op vakantie en kwamen in Orong, een dorp van 600 mensen, geïsoleerd van de buitenwereld. "Het zag er idyllisch uit," zegt Harry. "Ook de kleine huisjes. Er was echter maar 1 toilet in het dorp en dat was kapot. Een school was er niet. In de huizen was geen stromend water en geen elektriciteit. De mensen waren straatarm." Op dat moment besloten Harry en Lineke dat er iets moest gebeuren.

Stichting Vlok
Een jaar later werd de stichting Vlok opgericht. Die heeft zich tot doel gesteld om de economie te bevorderen, opleidingen te verzorgen van kleuterschool tot universiteit, medische problemen op te lossen en de infrastructuur te verbeteren. "We hadden toen al gezorgd voor een waterpomp en toiletten in Orong", vertelt Harry. "Lineke komt van Soerabaja en kent de taal. We stelden projectleiders aan en zij kon hen duidelijk maken wat er van hen verwacht werd." De mensen werden geschoold in het aanleggen van huizen en toiletten. "Het is een klein dorp. Je ziet meteen resultaat als er een investering wordt gedaan. Er komt geen Tyfus meer voor door voorlichting over hygiëne, schoon water en de aanleg van 60 toiletten. Voor de pomp hadden we elektriciteit nodig. Een generator zorgde voor stroom en die kon ook de huizen van elektriciteit voorzien."

Vijf dorpen
Stichting Vlok heeft nu vijf dorpen onder haar hoede, drie in West-Lombok en twee in Oost-Lombok. Er zijn 100 bouwvakkers opgeleid. Voor de hele omgeving in Oost-Lombok is een dokterspost gebouwd waar altijd iemand aanwezig is. "Medische zorg was voor dat de post er kwam onbereikbaar voor de mensen. Het ziekenhuis was te ver, de mensen hadden geen vervoer en de wegen waren slecht." De kinderen in de dorpen kunnen naar het toilet en naar school. "Sommige mensen zijn zo arm dat ze het schooluniform en de boeken niet kunnen betalen. De stichting sponsort 80 kinderen om naar school te kunnen gaan. De gezinnen worden twee keer per jaar bezocht om te kijken of de bijdrage nog nodig is." Eens per jaar doen Harry en Lineke dat zelf. "Voor ons is het toch gemakkelijker om streng te zijn."

Nacht van de Fooi
De stichting Vlok heeft een strak plan gepresenteerd in Utrecht en vraagt geld voor diverse opleidingen in Lombok. Een van de projecten is het leren aanleggen van zonnepanelen. Op 26 mei komen de fooien van bijvoorbeeld de Eindhovense horeca dus goed terecht.

Meer informatie
Meer informatie is te lezen op de website www.stichtingvlok.nl.

Ruim 1000 judoka's streden voor podiumplaatsen tijdens 23e Houvast Toernooi

Foto: Joan Delisse

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Joan Delisse

Mierlo - Voor de 23e keer werd, op zaterdag 12 mei en zondag 13 mei, het Internationale 'Houvast Toernooi' gehouden in Sporthal De Weijer in Mierlo. Leden van de organiserende vereniging De Hechte Band streden met judoka's van verschillende Nederlandse verenigingen en judoka's uit Duitsland, België en Engeland om de hoogste treden van het podium. Ruim 1000 judoka's reisden naar Mierlo om te laten zien wat ze waard zijn.


Jong en oud
Het Houvast Toernooi onderscheidt zich van andere toernooien doordat het een internationaal toernooi is, uit twee dagen bestaat en het toernooi voor alle leeftijden toegankelijk is. "Het niveau ligt wederom hoog dit", vertelt voorzitter Lianne Sanders van De Hechte Band. "Tijdens het toernooi zijn ook 'DAN-punten' te behalen. Dit zijn examenpunten voor judoka's van de klasse -15 jaar." De jongste deelnemer is 6 jaar, de oudste is bijna 50. "Ieder jaar verschijnt er een glimlach op ons gezicht als deze Engelse judoka zich weer inschrijft voor ons toernooi. Ze judoot in Engeland op een zeer hoog niveau, ze is daar 'meester'. Wij vinden het een hele eer dat ze jaarlijks naar Mierlo komt", vertelt Lianne.

Vrijwilligers
Een toernooi van deze klasse vergt veel voorbereiding. "Een jaar zijn we er mee bezig", gaat Lianne verder. "De uitnodigingen versturen, de inschrijvingen ontvangen, de judoka's indelen in de wedstrijdklasses, de wedstrijdschema's maken, vrijwilligers vragen en indelen, zorgen dat er scheidsrechters zijn, maar ook mensen die de EHBO-post kunnen bemannen." Tijdens het toernooi zijn er ruim 45 scheidsrechters (beide dagen) en 100 vrijwilligers (per dag) van De Hechte band in de weer om alles in goede banen te leiden. Sommige vrijwilligers zijn zichtbaar aanwezig, anderen werken achter de schermen.

Druk programma
Tijdens het toernooi wordt op zes matten tegelijk gestreden om de winst in een partij. Een partij wordt gadegeslagen door een scheidsrechter die alles nauwkeurig in de gaten houdt. De mensen die achter de tafels zitten, houden het administratieve gedeelte bij. De trainers en coaches staan langs de kant en geven hier en daar aanwijzingen. De meegereisde supporters hebben soms ogen te kort om alles bij te kunnen houden. Zelfs Lianne houdt alles in de gaten. Tijdens het interview kijkt ze met een schuin oog naar de mat waar één van de 27 leden van de Hechte Band bezig is met zijn wedstrijd. "Yes!, hij heeft de partij gewonnen", kijkt Lianne tevreden naar haar lid.

Hoogtepunt
In iedere klasse wordt hard gestreden om ieder punt. In de kleinere poules judoën de judoka's allemaal tegen elkaar, in de grotere poules is er een afvalsysteem. Verlies je, dan is er een herkansing, de winnaar gaat door naar de volgende ronde. "Er is in iedere wedstrijdklasse wel een hoogtepunt. Het is van tevoren niet te voorspellen wie er gaat winnen. Sommige wedstrijden duren de volle minuten die voor een wedstrijd staan. Andere wedstrijden zijn eerder klaar. Er wordt dan bijvoorbeeld gewonnen met een Ippon", legt Lianne uit. In diverse klasses stonden leden van De Hechte Band op het podium. "Dat geeft een extra goed gevoel!"

Voorzitter Lianne Sanders Foto: Emmy Grit

Geldrop voor één dag musical.ly hoofdstad van Nederland

Foto: Ingezonden

Geldrop - Stichting KommuS houdt op zondag 1 juli de grootste Musical.ly meeting van dit jaar in Nederland. Acht bekende Musical.ly sterren uit Nederland zijn aanwezig tijdens deze Musical.ly meeting om samen met de aanwezige kinderen een musical.ly op te nemen, handtekeningen uit te delen en een selfie te maken

Musical.ly is een social media app voor het plaatsen van 15 seconden video's waarin je op een zelf gekozen liedje kan playbacken. Er zijn verschillende snelheidsopties en filters beschikbaar. Daarnaast kan men ook live video's uitzenden. De app bestaat pas vier jaar en nu al zijn er wereldwijd zo'n 200 miljoen gebruikers.

Ook in Nederland is de app op dit moment de populairste app voor kinderen tussen de 8 en 15 jaar. In Nederland is de 11-jarige Nina Schotpoort de bekendste musical.ly ster met maar liefst 1,28 miljoen volgers. Musical.ly werkt met hartjes in plaats van likes. Nina heeft op dit moment al bijna 500 miljoen hartjes verzameld van haar fans. Ook heeft ze twee nominaties voor de komende Veed awards in de wacht gesleept in de categorie nieuwkomer en muser. "Ik ben twee jaar geleden begonnen met Musical.ly, op straat word ik nu vaak herkend, dat vind ik nog steeds wel gek, dat ze dan ineens met je op de foto willen", aldus Nina Schotpoort.

Nina is, samen met zeven andere musical.ly sterren of zoals ze zichzelf noemen, musers, te zien in de kidsarea op het KommuS Kasteelfestival in Geldrop. De meetings starten om 13.00 uur en eindigen om 18.00 uur. Ieder uur zijn er drie musers aanwezig in een roulatieschema. De exacte line-up is te zien op de website van stichting KommuS en op het musical.ly account @kasteelfestival.

De toegang tot het festival en deze musical.ly meeting is gratis en naast de meeting zijn er nog tal van andere leuke activiteiten en voorstellingen te zien. Stichting KommuS heeft als doel om Geldrop gezelliger te maken. "Voor ons is het erg belangrijk dat het festival, de kidsarea en de meeting gratis toegankelijk zijn", aldus Sander Waterschoot organisator van het Kasteelfestival. "Iedereen moet de mogelijkheid krijgen om een onvergetelijke dag te beleven." Meer informatie: www.kommuskasteelfestival.nl

Tweede editie Mierlo-Artistique

Margot van der Wielen (l) en Manuela Brouwers (r) Foto: Cor Vitalis

Mierlo - De tweede editie van Mierlo-Artistique komt er aan. Nog een kleine anderhalve maand te gaan en dan zijn de pleinen rondom de Heilige Lucia kerk in Mierlo weer het toneel voor de gezellige zomerse vakantiemarkt. Was de vorige editie nog op een zaterdag, dit jaar is door de organisatie voor zondag 1 juli gekozen om meer mensen de gelegenheid te geven deze gezellige dag mee te beleven.

Kunstenaars, hobbyisten, verenigingen
Ook dit jaar kent de markt weer een grote diversiteit aan creativiteit. En natuurlijk mag muziek en dans niet ontbreken. Straatband op de vlucht uit Geldrop en Djembé groep Djubo uit Mierlo laten hun zomerse klanken klinken over het plein terwijl Jazzgroep Sjiwa in het Patronaat een speciale dans op voert. En wie weet tovert Clown Milko een heel grote glimlach op je gezicht met zijn grappen en grollen.

Nieuw dit jaar
Genieten op Mierlo-Artistique van een luxe High-Tea samen met je vriend(inn)en of bijvoorbeeld je moeder, verzorgd door Karin's Bijzondere Taarten uit Mierlo op het terras van Gasterij 't Spitje. Een mooi buffet met diverse heerlijke hapjes staat voor jullie klaar en natuurlijk mogen scones met clotted cream en een heerlijke pot thee niet ontbreken. Wees er wel snel bij want er zijn maar een beperkt aantal bordjes beschikbaar. Reserveren is mogelijk tot zondag 17 juni en met je reservering ondersteun je meteen dit leuke evenement.

Nieuw deze editie
Mierlo Artistique - The After Party. Voor degene die er nog geen genoeg van heeft, staat vanaf 17.00 uur coverband WOOD88 uit Helmond op het podium om je te vermaken met oude en nieuwe rockhits van de 60's tot de 0's. Gastvrouw Carolien schenkt haar bijzondere biertjes op het terras van 't Spitje en Tim van BocaGrande stilt de lekkere honger met Mexicaanse hapjes vanuit zijn foodtruck. Als dat geen goed begin wordt van de zomervakantie?

Kom op zondag 1 juli lekker rondstruinen en genieten van alles wat er om je heen te zien en te horen is en wil jij je eigen creativiteit delen en meer info daarover of reserveren voor de High-Tea? Neem dan contact op met de organisatie via info@mierlo-artistique.nl.

Heel het Gilde bakt mét Mierlo

Heel het Gilde bakt mét Mierlo Foto: Ingezonden

Mierlo - Onder het mom van 'Heel het Gilde bakt mét Mierlo' wordt iedereen uit Mierlo, jong en oud, van harte uitgenodigd om met hun koekjes te gaan bakken. Wie heeft de lekkerste koekjes van Mierlo?

De jury bestaat uit Toon van den Eijnden (Mierlose Mens 2018), Marie-José van de Kimmenade (voorzitter De Kersenplukkers) en Michiel Roefs van MR Chocolaterie. Zij gaan zich buigen over vormgeving en smaak. Wie weet ben jij straks de beste koekjesbakker van Mierlo.

Zaterdag 26 mei ben je van 14.00 – 17.00 uur van harte welkom in het Gildehuis aan de Oudvensestraat, om de koekjes te presenteren en te laten jureren. Maar ook om kennis te maken met het Gilde. Er worden verschillende demonstraties gegeven én je kunt zelf ook hieraan deelnemen.

Meedoen? Leuk! Graag tot 26 mei.

8 / 16

Transparant?

Foto: Ingezonden

Het is alweer een paar maanden geleden dat we met z'n allen naar de stembus gingen. Of nee, liever gezegd, dat de helft van de kiesgerechtigden in Geldrop-Mierlo naar de stembus ging. Ongeveer 50% van de mensen neemt tegenwoordig niet eens de moeite meer om te gaan stemmen voor de gemeenteraad.

Natuurlijk heeft dat veel oorzaken, maar de belangrijkste oorzaak is toch dat mensen ervan overtuigd zijn dat stemmen geen zin heeft. Vóór de verkiezingen doen de partijen de ene belofte na de andere en na de verkiezingen blijken ze toch iets anders te gaan doen. Dus waarom zou je gaan stemmen? Een begrijpelijke redenering.

We waren als SAMEN dan ook blij verrast dat vóór de verkiezingen het gevoel van de kandidaat-raadsleden unaniem leek: we gaan als raad gezamenlijk aan het werk, we maken een raadsprogramma en dat doen we op een transparante manier. De minderheidscoalitie van de laatste twee jaar was zo goed bevallen dat we dat allemaal zo weer zouden doen en we zouden samenwerken: je zou eigenlijk geen verschil tussen coalitie en oppositie moeten kunnen zien.

Voor de verkiezingen heeft SAMEN echter al aangegeven dat het vaststellen van een raadsbreed akkoord niet zo ingewikkeld zou zijn, maar zouden de partijen daadwerkelijk het lef hebben om het formeren van een college in de openbaarheid te bediscussiëren? Helaas is inmiddels gebleken dat er helemaal niks in de openbaarheid besproken is. Een raadsprogramma is vervangen door een coalitieakkoord en via de krant lezen we wie de nieuwe wethouders gaan worden.

Als we nog even terugkijken naar de verkiezingsprogramma's dan hebben we als SAMEN er wel vertrouwen in dat we op heel veel punten goede voorstellen in de raad zullen gaan krijgen. Maar er ligt zeer zeker voor ons een uitgebreide taak om steeds weer de coalitie scherp te houden op de belofte dat de samenwerking met de oppositie belangrijk is en dat de hele raad serieus genomen moet gaan worden. Tot nu toe is daar dus nog niet heel veel van terecht gekomen. Helaas.

We gaan het zien de komende 4 jaar. SAMEN is er in ieder geval klaar voor!

Verdeeldheid over inzameling bladafval

Foto: Ingezonden

Redacteur: Martin de Bruijne

Geldrop-Mierlo - De politiek is verdeeld over de wijze waarop het bladafval in de herfst het beste ingezameld kan worden. Nu kunnen inwoners hun GFT-container in een bepaalde periode gratis aan de straat zetten. Het college van burgemeester en wethouders wil dit systeem, dat de afgelopen twee jaar als proef is gedaan, handhaven. Sommige partijen zijn het hier mee eens, andere willen liever de bladkorven terug. Dit bleek maandagavond in de Ruimtekamer.

Het college wil dat inwoners van Geldrop-Mierlo ook dit jaar tussen half oktober en Kerst hun GFT-container 'gratis' iedere week aan kunnen bieden. Dan zou het vastrecht wel met meer dan vijf euro per huishouden moeten stijgen. 'De bladkorven werden op grote schaal misbruikt omdat er naast bladafval ook tuinafval en ander afval in werd gedumpt' stelt de gemeente in het raadsvoorstel. De gemeente is tevreden over de proef van de afgelopen twee jaar. 'Het gratis ophalen en kunnen aanleveren van afval zorgt voor minder misbruik en een eerlijkere methode om dit afval in te zamelen.'

Uit onderzoek blijkt dat 80% van de ondervraagden tevreden is over de wekelijkse GFT inzameling. Maar een meerderheid, 66%, wil er niet extra voor betalen. En dat is volgens de gemeente wel nodig aangezien het gratis GFT ophalen flink duurder is dan de bladkorven. Vorig jaar waren de extra kosten bijna € 63.000.

De gemeenteraad wil later deze maand een besluit nemen over de inzameling van bladafval. Voor sommige fracties voldoen de bladkorven prima, andere partijen lijken meer te voelen voor de wekelijkse containerlediging.

In het avondzonnetje

Foto: Astrid Winkens

Als je met een macrolens op pad bent om bloemen te fotograferen, kom je vaak ook allerlei insecten tegen. Zoals deze schildwants. Hoewel ik niet zo'n insectenfan ben, werd mijn aandacht getrokken door de vorm en kleur van het schild van dit beestje. Het deed me denken aan een ridderschild. Op internet las ik dat het beestje zijn naam te danken heeft aan de vorm van zijn schild. Dat inderdaad aan een middeleeuws schild doet denken.

Astrid Winkens is natuurfotograaf en maakt voor u de mooiste foto's in Geldrop-Mierlo en omgeving.

Expositie galerie De Ruimte en buro é

Foto: Ingezonden

Geldrop - In galerie De Ruimte aan de Molenstraat (voormalige postkantoor) is tot en met 10 juni de tentoonstelling 'kunst + design' te zien. Een co-productie met buro é, interieurvormgeving en cadeauwinkel, waarin hedendaagse kunst en design samengevoegd zijn tot één geheel.

Objecten van materialen als keramiek, textiel en cortenstaal zijn in een interieur-setting gecombineerd met meubels, schilderijen, zilverwerk en karpetten. De winkel van buro é fungeert in deze periode als museumwinkel en biedt van diverse makers producten te koop aan in de winkel aan de Langstraat. Daar staan ook enkele grotere objecten en een deel van deze makers wordt vanaf nu in de vaste collectie van de winkel van buro é opgenomen.

Kijk op hun site voor meer informatie of loop eens (gratis) binnen bij galerie De Ruimte op vrijdag tot en met zondag. De expositie kunst + design is voor de tweede helft van de expositieperiode vanaf heden helemaal opnieuw ingericht met toevoeging van enkele nieuwe objecten. Wil je een rondleiding? Neem dan even contact met hen op, dan vertellen zij je graag meer over de mogelijkheden voor jouw eigen groep, verjaarsborrel of bedrijfsuitje. Tot ziens in de winkel van buro é en/of in galerie De Ruimte!

Openingstijden:
Galerie De Ruimte is op vrijdag en zaterdag van 14.00 tot 17.00 uur en zondag van 13.00 tot 17.00 uur geopend. Overige dagen op afspraak. Het adres is Molenstraat 2 - oude postkantoor - www.galeriederuimte.nl. Toegang expositie/parkeren gratis (privéparkeerplaats achter het hek).

Buro é is geopend op woensdag, donderdag en vrijdag van 12.00 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en is gevestigd aan de Langstraat 28 - www.buro-e.org.

Tweede Geldropse dorpsquiz komt eraan

V.l.n.r.: Geert Stoef, Antoon Sloots, Frans Stravers, Margot Klaren, Martin Boerman, Wim Cuijten, Bart Aarts Foto: Ingezonden

Geldrop - Na de succesvolle eerste editie van vorig jaar is het weer tijd om de Geldropse Dorpsquiz op te starten. Dit jaar is de organisatie in handen van de kersverse stichting Geldropse Dorpsquiz. Op 17 november wordt heel Geldrop weer eens flink op zijn kop gezet met vragen, opdrachten, verrassingen, onverwachte wendingen en een geheimzinnig spel. De deelnemers van vorig jaar weten het, overal kan een aanwijzing verstopt zitten.

Op de Quizavond spelen meer dan duizend Geldroppenaren dezelfde quiz met vragen over dagelijkse dingen en natuurlijk vragen over Geldrop. Elk team kan zelf de beste tactiek bedenken om de map met vragen en opdrachten binnen vijf uur in te leveren. Op 24 november is er dan de fantastische feestavond waarop de winnaar bekend gemaakt wordt. Dit jaar zal de zaal groot genoeg zijn om alle deelnemers te herbergen dus dat wordt nog gezelliger dan vorig jaar.

Dorpsquiz?
Tijdens de Geldropse Dorpsquiz strijden teams voor de eeuwige roem in Geldrop en een leuk geldbedrag voor een goed doel naar keuze. Een team kan bestaan uit vrienden, familie, collega's, sportverenigingen, buurtverenigingen en clubs. De organisatie adviseert een team van 15 tot 20 personen, waarvan één persoon de teamcaptain is. Het team kiest zelf een locatie van waaruit gespeeld gaat worden. Dit kan bij iemand thuis zijn, in een café, een kapsalon, bij een vereniging of clubhuis. Het maakt niet uit, als het maar in dorpskern Geldrop is.

De quiz bestaat uit kennisvragen, maar ook uit doe-opdrachten en zelfs een geheime opdracht. Er zijn bijvoorbeeld zoekopdrachten in het dorp en vragen met weetjes over Geldrop. Tijdens de quiz mag gebruik worden gemaakt van alle vormen van media en naslagwerken. Het wordt ook een strijd tegen de klok! Op een bepaalde tijd moet de teamcaptain de opdrachten ophalen en weer inleveren.

Voorinschrijving
De (voor) inschrijving start op 2 juni tijdens Hooipop, in de wijk Skandia, tussen 14.30 - 17.30 uur bij de Geldropse Dorpsquiz Kraam. Zij raden je aan om met meerdere leden van je team naar de inschrijving te komen om de eerste opdrachten meteen goed bij de kop te pakken.

Op maandag 4 juni start de online inschrijving! De organisatie raad iedereen aan, je team in kannen en kruiken te hebben voor eind mei, zodat je je team tijdens de voor-inschrijvingen kunt aanmelden, met een limiet van 100 team is het dan ook echt vol! Meer info kun je vinden op www.dorpsquizgeldrop.nl of op de facebookpagina dorpsquizgeldrop. Bekijk het promo filmpje via https://goo.gl/ovnsM6

Muziekhuis
Muziek in de Foyer: Jee & Vee
Datum: zondag 20 mei
Tijd: 14.30 – 17.00 uur

Jee & Vee is een, inmiddels, zeer succesvol singer-songwriters duo. Zij hebben er voor gekozen een programma te brengen bestaande uit voornamelijk covers van roots en americana muziek van bekende en minder bekende blues, pop en singer-songwriters.

Zij brengen deze liedjes op een geheel eigen en kenmerkende wijze, met leuke anekdotes, weetjes en verhalen omtrent de artiesten waarvan zij nummers in hun repertoire hebben opgenomen. Bijvoorbeeld Blaze Foley, Townes van Zandt, Rod mcKuen, Guy Clark, John Prine, Gene Clark, JW Roy, Stephen Bruton en vele anderen. De manier waarop zij hun muziek ten gehore brengen, kun je daarom het best omschrijven als rootsmuziek met een randje.

Jee & Vee bestaat uit:
Eugene Jonkergouw, gitaar, mondharmonica en zang. Eugene timmert al sinds de sixties aan zijn muzikale weg. Binnen dit duo kan hij zijn muzikale ei op een andere manier kwijt.
Ad Voets, gitaar, zang en percussie. Zijn voorliefde gaat uit naar de mooiere singer-songwriter liedjes.

VolksuniversiteitWorkshop: Fermenteren
Datum:
zaterdag 26 mei
Tijd: 09.30 – 12.30 uur

In deze workshop leren de dames van www.happyeten.nl je de basisprincipes van fermenteren. Weet je dat fermenteren helemaal niet zo moeilijk is als het klinkt? Fermenteren is vooral heel erg leuk en je darmen varen er wel bij. Blije darmen zouden de sleutel zijn voor onze gezondheid. Gefermenteerde voeding is echt levend voedsel. Bekende voorbeelden zijn: yoghurt, zuurkool, desembrood, kaas, kimchi, kefir.

Wat zijn de gezondheidseigenschappen van gefermenteerde voeding? Welke producten zijn gefermenteerd? Hoe kan ik thuis eenvoudig fermenteren? Natuurlijk ga je gefermenteerde producten proeven én ga je zelf aan de slag. Aan het eind van de workshop neem je een pot zuurkool, een fles kefir en een pot tomatenbommetjes mee naar huis.

Een bijzondere gast op 'il settimo borgo'

Foto: internet

Enkele jaren geleden: Wij hadden de hele dag flink in de tuin gewerkt, lekker gedoucht en in een makkelijke joggingbroek op de bank voor een rustig avondje TV, toen de bel ging. Wij naar beneden om te kijken wie er aan de deur stond. Een Italiaan die wij kennen samen met een man met rugzak. Er werd uitgelegd dat deze man een pelgrim was maar dat de pastorie, wij hebben hier nogal wat pastoors, geen plaats voor hem had die nacht, dus of hij bij ons kon overnachten, de parochie zou de kamer voor haar rekening nemen.

Wij verwelkomden de Nederlandse pelgrim die te voet uit Amsterdam kwam. Even snel een drankje aanbieden en terug naar ons rustige avondje op de bank. De telefoon ging dus Marion liep terug naar boven om deze op te nemen. Ik nam de gast mee voor een drankje in de B&B keuken. Hij begon zijn verhaal over de reis, vertelde waar hij allemaal geslapen had en liet een stapel bidprentjes zien die hij onderweg verzameld had. Volgens mij had hij in de 3 maanden dat hij gelopen had geen Nederlands meer gesproken want het was een spraakwaterval.

Na het lange telefoongesprek kwam Marion er ook bij zitten en nee hè! hij begon zijn verhaal weer van voren af aan. Zijn verhaal kwam erop neer dat hij goede banen had gehad, topsalarissen had verdiend, alles beleefd had wat god verboden heeft, hij daarna het licht zag en beloofde dat als hij zijn zieke oma nog levend zou zien hij 10 pelgrimstochten zou gaan lopen, waarna hij zou gaan intreden.

Vanuit zijn pelgrimsbezoek aan het geboortehuisje van de Heilige Maria Goretti in Corinaldo zou hij zijn tocht vervolgen naar de basiliek van de Zwarte Madonna in Loreto, doorsteken naar Rome, de kust volgen naar Saintes Maries de la Mer in Frankrijk, Lourdes en naar Santiago de Compostella. Afhankelijk van de datum van intreding in Brussel zou hij wel of niet even op en neer lopen naar Fatima.

Ik was toe aan een borrel, hij aan een kopje thee. We hadden niet veel in huis maar boden hem een gebakken eitje aan. Hij kakelde maar door, toch ook nog best wel interessant. Af en toe onderbraken wij hem met vragen zoals: weet iemand waar jij bent? Ja, God! Is het niet een erg lange reis zo alleen? Ik ben niet alleen want God is bij me! Tja, daar heb je wat aan. Uiteindelijk vroegen wij ons af hoe laat het was, haalt hij een mobieltje?? uit zijn zak om te kijken hoe laat het was.

Het was duidelijk tijd om te gaan slapen, de volgende ochtend kakelde hij nog door toen hij onze tuin uitliep een stortbui tegemoet richting Loreto.

Lieve groeten uit Corinaldo,
Herman e Marion

Foto: Ingezonden

TE KOOP
Nieuwe Dessotapijttegels. In allerlei kleuren/soorten. Grote voorraad, scherpe meeneemprijs. Vanaf € 2,00 per m2
Duinweg 17, Schijndel, 06-23034594. Dinsdag en zondag gesloten

Mooie 2,5 zits bank (2.25 breed, 0.90 m diep, 0.80 m hoog), z.g.a.n., zwart met donker en licht ecru. Prijs: t.e.a.b. Voor opvragen foto's stuur een mail naar emmy.grit@gmail.com of bel 06-43579096.

TE KOOP GEVRAAGD
Complete inboedels, Gebruikte eiken meubelen, Barok en antiek
Tel: 06-21839778

Oude Berkel snijmachine met handwiel gezocht
Bel: 06-11518689

LES/CURSUS
BIJLES nodig? Student Technische Natuurkunde geeft bijles exacte vakken (WISKUNDE, NATUURKUNDE, SCHEIKUNDE). Interesse? App of bel: Paco Dreverman 06-28429871.

VLOOIENMARKT
Gilde Sint Margaretha houdt op 20 mei een grote vlooienmarkt op de Lieshoutseweg te Aarle-Rixtel van 10.00 - 14.00 uur. Tevens is er verkoop met opbod.

Armbandjes en sleutelhangers

Foto: Emmy Grit

MooiGeldropMierlo steunt SamenLoop voor Hoop Geldrop-Mierlo. Met de verkoop van paarse siliconen armbandjes (2 maten) en paarse siliconen sleutelhangers (à € 3,00 per stuk) draagt MooiGeldropMierlo een steen(tje) bij aan deze actie. Heb jij interesse? Bestellen kan via redactie@mooigeldropmierlo.nl of bellen tijdens kantooruren naar 0492-553366.

Verder wordt in de maand mei aan verenigingen, scholen en organisaties die een persbericht insturen, gevraagd om een vrijwillige bijdrage over te maken op de actiepagina van MooiGeldropMierlo. Indien een donatie op de actiepagina is overgemaakt, wordt het logo van SamenLoop voor Hoop onder het persbericht in deze krant gezet. In de krant van deze week zijn twee persberichten 'gesponsord'.

MooiGeldropMierlo hoopt dat andere verenigingen, scholen en organisatie het goede voorbeeld volgen. Wil je zelf een donatie doen, neem dan een kijkje op https://acties.samenloopvoorhoop.nl/demooigeldropmierlokrantinactie klik op de rechterkant op 'Doneer nu' en vul je gegevens in. Je kunt een persoonlijk bericht achterlaten, zodat zichtbaar wordt dat jij de actie van MooiGeldropMierlo steunt.

Foto: ingezonden

Mees Jongenelen

Oud papier

Week 21 Maandag 21 mei, 2e pinksterdag Dinsdag 22 mei, door Bloesem Route C2, vertrek Eikendreef Donderdag 24 mei, door Vereniging De Kersepit Route Buitenwijken en Industrieterrein

Bodemdiertjes scheppen bij IVN op Kastelendag Geldrop

Foto: Rob Biesters

Geldrop - Bodemdiertjes scheppen en met vergrootglazen bestuderen kan op maandag 21 mei (Tweede Pinksterdag) van 13.00 tot 17.00 uur rondom natuurinformatiecentrum De Paardestal. IVN Geldrop neemt dan deel aan de 'Dag van het Kasteel', op Landgoed Kasteel Geldrop. Gelijktijdig is de tentoonstelling over de Kleine Dommel te bezichtigen.

Pas als je door vergrootglazen kijkt, zie je hoe mooi veel wriemelbeestjes zijn. Bij IVN Geldrop is op Tweede Pinksterdag al wat je nodig hebt aanwezig om bodemdiertjes beter in beeld te krijgen. Slakken, larven van vliegen, duizendpoten, miljoenpoten, pissebedden… ze liggen allemaal voor het opscheppen. Eigenlijk alles wat je ook in de strooisellaag vindt. Met loeppotjes en microscopen zijn die kleine diertjes tot in detail te bekijken. Vooral kinderen zijn er niet bij weg te slaan.

Tegelijkertijd is in De Paardestal een interactieve expositie over de historische en vooral natuurwaarden van de Kleine Dommel te zien. De activiteiten zijn gratis en vinden plaats in en om de voormalige paardenstallen en het koetshuis. Samen vormen zij het natuurinformatiecentrum De Paardestal.

Andere activiteiten
Op het kasteelterrein vindt tegelijkertijd het kindertheaterfestival 'Dol op Visite' plaats, met als thema 'Verborgen Verhalen Verteld'. De toegang tot het festival kost € 2,50, terwijl het kasteel gratis toegankelijk is. Zie voor meer informatie de websites en facebookpagina's van IVN en Kasteel Geldrop. Ook de kinderboerderij, zintuigentuin en theetuin De Kasteelhoeve zijn geopend.

Avondwandelvierdaagse Mierlo gaat van start

Mierlo - Het is weer bijna zover. Op 22 tot en met 25 mei staat de Avondwandelvierdaagse weer op de agenda. Met de deelnemers van de Avondwandelvierdaagse wordt door het mooi Mierlo gelopen.

Dit jaar is de start weer vanaf Sport- en eetcafe De Wijer, aan de Heer Van Scherpenzeelweg in Mierlo. Iedere avond kan om 18.00 uur gestart worden. Er kan 2,5, 5 of 10 km gelopen worden. De inschrijfkosten zijn bij voorinschrijving € 3,50 per persoon. De voorinschrijving is op maandag 21mei, tussen 18.30 en 20.00 uur bij Sport- en eetcafe De Weijer. Schrijf je op dinsdag in, dan kost deelname € 4,00 per persoon.

Op vrijdag avond. 25 mei vindt de afsluiting van de Vierdaagse plaats. Om 20.00 uur vertrekt de bloemenhulde, vanaf de parkeerplaats bij de bieb voorafgegaan door Harmonie St. Lucia. Via de Kerkstraat wordt richting de finish bij de Sporthal gelopen. waar de welverdiende medailles worden uitgereikt. De organisatie hoopt op een grote opkomst en goed weer.

Meer informatie over de Avondvierdaagse kun je krijgen bij mevrouw H. Jacobs, telefonisch bereikbaar via 0492-663675.

Programmeren met de tekenrobot

Geldrop - Wow! Een tekening gemaakt door een robot, die jij zelf hebt geprogrammeerd. Dat gaat jou lukken, in de Dutch Technology Week van 4 tot en met 9 juni in de bibliotheek in Geldrop.

Geef je snel op voor de workshop op dinsdagmiddag 5 juni, van 15.30-17.00u. De workshop is voor kinderen van 8 -15 jaar. Je maakt dan kennis met GoTo, de tekenrobot van De Creatieve Code, ontwikkeld door MU Play&Learn, in samenwerking met Studio Tast. Een tekenrobot die jou spelenderwijs leert hoe je een computer kunt gebruiken als creatief instrument. Daarbij krijg je deskundige hulp van een codekunstenaar van MU. Na deze workshop ga je naar huis met een door jou geprogrammeerd kunstwerk. Alleen nog signeren, en ophangen maar!

Kinderen vanaf 8 jaar betalen € 7,50 en kunnen samen met ouders, opa's en oma's aan de slag gaan. Ook papa's en mama's snappen er eigenlijk niet zoveel van. Begeleiders betalen € 5,00 om mee te doen. Kinderen van 11 tot en met 15 jaar betalen ook € 7,50. Zij mogen zelfstandig meedoen. Deze workshop is onderdeel van de Dutch Technology Week.

Foto: Ingezonden

Expositie 'Verzamelen, de euforie van het bij elkaar brengen'

Geldrop - Monique Peters uit Geldrop toont haar werken in de expositieruimte van Kasteel Geldrop. Haar werk heeft alles te maken met het geloof in haarzelf, haar ideeën en het materiaal. De bezoeker gaat begrijpen wat het betekent te werken met beperkingen en dat als het leven een deur dicht doet er een andere opengaat.

Peters objecten zijn verfijnd, teer en fragiel, uitgevoerd in wit en transparant porselein in combinatie met handgeschept papier en/of textiel. Ze zijn geordend en steeds herhaald in series en ritmes van gesloten naar open, tot er sprake is van een collectie of verzameling. Ze is voortdurend op zoek naar de grenzen van het materiaal en hoe deze nog verder op te rekken zijn. Wat gaat wel en wat gaat net niet meer. Gaat ze daarin te ver, dan breekt het object. Dat weerspiegelt haar kwetsbare binnenkant en de vele beperkingen die zich bij haar aandienden in haar leven en haar zijn. In haar werk ziet ze zichzelf terug en vindt ze de nodige innerlijk rust. Haar objecten zeggen alles over hoe zij zelf in elkaar steekt, ze zijn een vertaling geworden van wat er met haar gebeurt en wat haar bezig houdt. Het heeft ook alles te maken met trouw aan haar zelf, haar ideeën en het materiaal. Het is voor haar bijna een must om op deze manier te creëren.

De expositie is zondag 6 mei officieel geopend en is nog te bezoeken tot en met 24 juni elke donderdag, vrijdag en zondag tussen 14.00 en 17.00 uur. Entree gratis, Adres Kasteel Geldrop, Mierloseweg 1, Geldrop. Navigatie: Helze 8, tevens parkeerplaats. Zie ook de website www.kasteelgeldrop.nl.

Column

Het is maar een spelletje

Gezelschapsspellen, ik ben er dol op. Als ik tussen mijn huiswerk door even niks te doen heb of ik heb een vrije middag waarbij ik me verveel, speel ik het liefst met iemand een spelletje. Op vakantie ga ik ook niet zonder dat ik een stok speelkaarten en andere reisspelletjes in mijn koffer heb gestopt. Het gaat natuurlijk om het plezier wat je kunt beleven als je een gezelschapsspel doet, maar o wee als ik verlies.

Het is maar een spelletje, alleen wil ik wel altijd winnen. De competitie gaat bij mij tijdens het spelen van een gezelschapsspel boven het gezellig samen een spelletje doen. Dat ik niet tegen mijn verlies kan, draag ik al vele jaren met me mee. Waar ik vroeger met het bord ging gooien, de pionnen om mijn oren vlogen en ik de rest van de dag ontzettend boos was, zal ik nu nog alleen maar de eerste vijf minuten chagrijnig zijn en het spel én mijn tegenstander heel laten. De strijd om te willen winnen is altijd aanwezig, maar gelukkig is het wel een stuk minder heftig geworden. Het plezier in het spelen staat nu weer op de eerste plaats.

Dat ik gezelschapsspellen geweldig vind om te doen, is ook mede gekomen doordat de basisschool waar ik op zat het spelen ervan stimuleerde in de klas. Er werd zelfs eens per jaar een heuse wedstrijd gehouden. De leerlingen gingen met elkaar de strijd aan met één bepaald gezelschapsspel. Het doel was om van iedereen te winnen. Als beste van de klas mocht je dan je bassischool vertegenwoordigen tijdens de regionale finales.

Het eerste jaar dat dit zo was, ging het om het spel Rolit. Strategisch neerleggen van je balletjes om zoveel mogelijk gekleurde balletjes van de tegenstanders op het speelveld om te draaien in de kleur waarmee je speelt. Dat logisch nadenken was niet voor mij weggelegd. Mijn kans om te shinen, kwam toen het spel Boggle gespeeld moest worden. Taal was toen al zeg maar echt mijn ding en het zo veel mogelijk correcte woorden maken van de letters die omgedraaid lagen, ging mij dan ook goed af. Ik won alles en mocht naar BillyBird Park Hemelrijk in Volkel om me tegenover de leerlingen van andere basisscholen uit Brabant te bewijzen.

Helaas ging ik niet met een beker naar huis, want ik sneuvelde in de kwartfinales. Kwaad dat ik was op de scheidsrechter en op mijn tegenstander. Die jongen had, in mijn ogen, vals gespeeld. En als ik ergens niet tegen kan omdat het onrechtvaardig is, is het dat wel. Eerlijk gezegd maak ik mezelf daar ook vaak genoeg schuldig aan. Maar dan denk ik bij mezelf; of ik speel vals en win, waardoor iedereen het de rest van de dag gezellig heeft of ik verlies omdat ik het spel eerlijk heb gespeeld, maar ik ben dan niet meer te genieten. Toch blijft het leuk om spelletjes te doen.

Lisa van Gerven

Groot spektakel voor kinderen in de wijk Braakhuizen

Een van de spellen op de buitenspeeldag van de Vrienden van Braakhuizen Bron: www.nkstoepranden.com

Geldrop - Waarom een evenement voor kinderen? Die keuze was snel gemaakt, want kinderen spelen te weinig buiten. Dit is een belangrijk signaal waar de Vrienden van Braakhuizen graag aandacht aan wil schenken door het organiseren van de buitenspeeldag.

In opdracht van Jantje Beton is ook dit jaar weer een onderzoek uitgevoerd naar het speelgedrag van kinderen. Het percentage kinderen tussen de 6 en 12 jaar dat iedere dag buiten speelt is in 5 jaar tijd afgenomen van 20 tot 14 procent; 9 op de 10 kinderen spelen vaker binnen dan buiten. Een bevestiging van de keuze voor dit evenement.

Op woensdag 13 juni, van 14.30 tot 17.30 uur, vindt het evenement plaats op het Volmolenplein in Geldrop, voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. Het belooft een geweldig energiek speel evenement te worden met onder andere warming up door een professionele sportinstructeur, blus diploma's behalen bij de brandweer, ouderwets stoepranden butsen op een hippe kerby, zweten tijdens de uitdagende obstacle run, stuiteren op een Geldrops springkussen, ponyrijden en nog heel veel andere leuke spelletjes. Er wordt voor de kinderen ranja geschonken en de ouders/begeleiders kunnen koffie en thee kopen in het dienstencentrum aan de Kettingstraat 5.

Inschrijven van de kinderen kan per e-mail via bestuurvvb@gmail.com en deelname is gratis! Schrijf snel in, want er is een beperkt aantal goodiebags te vergeven onder de eerste inschrijvingen.

De Vrienden van Braakhuizen is een initiatiefgroep, bemand door bewoners uit de wijken Braakhuizen Noord en Braakhuizen Zuid in Geldrop. De groep bestaat alleen uit vrijwilligers en zijn volledig afhankelijk van sponsoren. De initiatiefgroep probeert de samenwerking op te zoeken met buurtbewoners, stichtingen, verenigingen, bedrijven en Gemeente om zodoende leuke projecten neer te zetten voor alle doelgroepen in Braakhuizen.

De vrienden van Braakhuizen is nog hard op zoek naar meer enthousiaste vrijwilliger die zin hebben om te komen helpen op dit spetterende spektakel. Denk hierbij aan het begeleiden van spellen en het verzorgen van drinken. Aanmelden kan via bestuurvvb@gmail.com.

Voor alle informatie over de Vrienden van Braakhuizen kunt u ook de website bezoeken op www.vriendenvanbraakhuizen.jimdofree.com/

Julien en Ian Foto: Ingezonden

Indrukwekkend profielwerkstuk over D-day van Ian Kuijpers en Julien Jolly

Geldrop - In HAVO 5 hebben Ian Kuijpers en Julien Jolly van het Strabrecht College, een Profielwerkstuk gemaakt. Dat is een verslag over één onderwerp naar keuze. Het thema heeft te maken met een van de vakken waar je eindexamen in doet. Zij kozen voor een belangrijk punt uit de Tweede Wereldoorlog: het begin van de bevrijding van Europa, Operatie Overlord, beter bekend als D-day.

6 Juni 1944, nu al weer 74 jaar geleden, de dag dat Operatie Overlord begon. In de mei-herdenkingsmaand herdenkt men de Tweede Wereldoorlog en de slachtoffers die zijn gevallen voor de vrijheid. Operatie Overlord is van belang geweest voor de bevrijding van Europa. Als dit niet had plaats gevonden had de wereld er wellicht heel anders uit kunnen zien.

Normandië
Vanaf het begin dat ze het onderwerp hadden vastgesteld wisten Ian en Julien al wat ze als praktische opdracht wilden gaan doen. Zij wilden naar Normandië en daar een documentaire maken over Operatie Overlord. Wat begon als een leuk idee, is geëindigd in een mooi eindresultaat voor hun praktische opdracht. In Normandië hadden ze verschillende zaken gefilmd: de stranden Utah, Omaha, Gold, Juno en Sword, bunkers en begraafplaatsen van de Duitse en Amerikaanse soldaten.

Naar Normandië gaan was een hele ervaring. Alle indrukwekkende dingen die ze hebben gezien op internet stelden nog niks voor in vergelijking met de realiteit. De graven, stranden en bunkers waren heel indrukwekkend en het is bijna niet te bevatten wat hier allemaal heeft plaatsgevonden.

Presentatie en documentaire
Bij het profielwerkstuk hoort ook een presentatie. Deze hebben Ian en Julien gegeven aan de brugklas. Veel geïnteresseerde leerlingen hebben deze presentatie gevolgd, het filmpje bekeken en meegedaan aan een quiz. Het proces om het profielwerkstuk te maken verliep (letterlijk) met vallen en opstaan. Wel zijn ze heel blij met het eindresultaat. Want deze gebeurtenis mag nooit vergeten worden. Daarom vinden zij het ook heel belangrijk dat elk jaar op 4 mei de herdenking plaats vindt. Als u zelf deze documentaire wilt zien dan kunt u het op Youtube vinden onder de naam 'Profielwerkstuk Ian en Julien' (link: https://youtu.be/sUayISTRT9c). Deze documentaire is een combinatie van oude fragmenten, filmscenes en zelf opgenomen beeldmateriaal samengevoegd tot een informatief filmpje met een snufje humor.

Voetballen in Sporthal de Kievit

Geldrop-Mierlo - Bob van Schijndel, 18 jaar oud, volgt de opleiding Sport en Bewegen niveau 4 op het Summa College in Eindhoven. Als stagiair houdt hij zich onder andere bezig met het organiseren van evenementen en sportactiviteiten in samenwerking met zijn mede stagiair Nick Borsboom. Bob loopt stage bij de LEVgroep Geldrop-Mierlo, onder leiding van Erwin Dams, buurtsportcoach.

Doordat hij evenementen organiseert, is Bob begonnen met het organiseren van een voetbalmiddag. De voetbalmiddag wordt gehouden in sporthal De Kievit, in verband met het 50-jarig bestaan van deze sporthal. Op woensdag 23 mei, van 14.00 tot 17.00 uur vindt deze voetbalmiddag plaats voor kinderen tussen de 7 en 12 jaar. De middag wordt gehouden in samenwerking met VV Geldrop. Van VV Geldrop komen een paar juniorenteams die, in plaats van 's avonds, 's middags een training volgen. In de middag gaan de kinderen oefeningen doen waarbij zij hun voetbaltechnieken bevorderen. Dit wordt gedaan door een kleine circuittraining. Na de circuittraining vindt het voetbaltoernooi plaats waarbij een winnaar hier uitkomt.

Aanmelden:
Doe jij mee? Meld je je dan aan via sportenbewegen@levgroep.nl. Bob hoopt dat veel kinderen deelnemen en dat ze een leuke en sportieve middag gaan beleven.

Foto: Ingezonden

Bruiloft bij Kindcentrum De Vlinder

Geldrop- Juffrouw Dieuwertje is samen met haar man op maandag 14 mei in het huwelijksbootje gestapt bij Kindcentrum De Vlinder. Wat was het een speciale dag voor alle kinderen, maar vooral voor haar eigen groep 0/1.

Bij de kleutergroepen hebben ze de afgelopen periode gewerkt met het thema 'trouwen'. Het is zo bijzonder als een juffrouw gaat trouwen. Zaterdag 5 mei heeft de officiële huwelijksvoltrekking in Italië plaatsgevonden. Om samen met de kinderen het thema af te sluiten, gingen ze ook trouwen bij het Kindcentrum. Alles was aanwezig: de auto, de jurk, de ringen, het boeket, de bruidstaart, etc. De kinderen zongen een lied, speciaal geschreven door de Musicoach.nl. Daarnaast hebben ze juffrouw Dieuwertje en David helemaal in de watten gelegd met ontzettend veel cadeaus! De gehele dag was het voor de kinderen van groep 0/1 feest. Het team van Kindcentrum de Vlinder wensen juffrouw Dieuwertje en David nog heel veel liefde en geluk toe!

Foto: Ingezonden

Gezelligheid en sportiviteit bij MTV Open

Mierlo - De voorjaarscompetitie is over de helft. Dat betekent ook dat veel toernooien bijna van start gaan. Het MTV Open staat in de laatste volle week van juni op het programma. Het wordt een week waarin deelnemers op de baan strijden om de winst. Buiten de baan laten ze iedereen elke dag culinair genieten, dankzij hun sponsoren.

Gezelligheid en sportiviteit zijn al vanaf het allereerste open toernooi van de Mierlose Tennis Vereniging de belangrijkste ingrediënten. Daar komt deze editie het woord 'bourgondisch' bij. Met dank aan meerdere eetgelegenheden in de regio Mierlo kan iedereen genieten van culinaire heerlijkheden.

De organisatie begrijpt dat deelnemers hun wedstrijden willen winnen. Daarom doe je immers mee aan een toernooi. Maar ze vinden het wel belangrijk dat iedereen zijn of haar wedstrijden kan spelen in een vrolijke, gezellige ambiance.

Als je vanaf zaterdag 23 juni de poort van het tennispark passeert kun je er niet aan ontkomen dat het toernooi bezig is. Het park is mooi aangekleed, met leuke zitjes naast de banen. Voor een hapje op z'n tijd wordt ook gezorgd. Dus zelfs als je niet meespeelt wordt het een gezellige week waarbij je hopelijk mooie wedstrijden gaat zien.

Je kunt tot en met zondag 10 juni inschrijven via toernooi.NL. Maar waarom zou je zo lang wachten. De tip van de organisatie: ga nadat je dit gelezen hebt naar de site en verzeker je van deelname. Zij kijken ernaar uit om je te zien op hun park!

Mierlo voor 41ste keer in teken van befaamde Kersenronde

Foto: Ingezonden

Mierlo - De 41e editie van de Mierlose RegioBank Kersenronde staat op maandag 21 mei, 2e Pinksterdag, voor een groot gedeelte in het teken van de Regio- en Districtkampioenschappen voor de (B) Amateurs/Sportklasse, Junior-vrouwen, Nieuwelingen-meisjes, Nieuwelingen en Junioren.

Van 10.00 uur tot omstreeks 16.45 uur kan men volop genieten van prachtige wielersportwedstrijden waarvan de organisatie in de vertrouwde handen is van de Stichting Wielerevenementen Mierlo en de Stichting Wielerpromotie Peelland. Toegang tot de wedstrijden, met start en finish in het centrum van Mierlo (Marktstraat) is gratis.

Evenals voorgaande drie jaar heeft de actieve Stichting Wielerevenementen Mierlo de organisatie toegewezen gekregen vanuit de KNWU van wedstrijden in het kader van de Regio- en Districtskampioenschappen. Wedstrijden waarin diverse regionale toppers aan de start verschijnen. Het spreekt voor zich dat vooral zij in wielerdorp Mierlo extra gemotiveerd aan de start verschijnen en er alles aan gelegen is een mooie ereplaats voor zich op te eisen.

De start van de wedstrijd over 50 km (10 rondes van 5.0 kilometer door het centrum van Mierlo) voor de Amateurs/Sportklasse staat gepland om klokslag 10.00 uur. De categorie Junior-vrouwen wordt weggeschoten voor hun rit over 60 km om 11.30 uur terwijl de Nieuwelingen-meisjes voor hun wedstrijd over 50 km om 11.31 uur vertrekken. De start voor de Nieuwelingen, over 50 km staat gepland om 13.15 uur, terwijl de laatste categorie, de Junioren om 14.45 uur vertrekken voor hun 13 rondes koers door de straten van Mierlo.

Voor meer informatie omtrent de 41ste RegioBank Kersenronde te Mierlo op maandag 21 mei kunt u een kijkje nemen op de website www.kersenronde.nl.

Parcours Kersenronde
Het 5 kilometer lange parcours van de 41e editie van de RegioBank Kersenronde omvat de volgende straten: Marktstraat (start), Dorpsstraat, Kerkstraat, Heer van Scherpenzeelweg, Heer de Heuschweg, Overakker/Bennedonk/Sanghorst, Loeswijk, Santheuvel, Marktstraat (finish). De doorkomsten van de wedstrijden om de circa 10 á 15 minuten. Start en finish bij de Permamce, Café De Boemel aan de Marktstraat 41 te Mierlo.

In overleg met (politie) en met vergunning (van de gemeente Geldrop-Mierlo) is besloten dat het gehele parcours de gehele dag afgesloten blijft en er op de volgende plaatsen oversteken zijn: Kerkstraat met Willigstraat/Willem Alexanderstraat, Kerkstraat met Kerkakkers, Kerkstraat met Wilhelminastraat/Pastoor de Winterstraat en Heer van Scherpenzeelweg/Santheuvel/Heer de Heuschweg.

Voor informatie: Secretaris SWM Jan Meulendijks tel. 06-83561614.

Foto: Ingezonden

Heren 1 Hockey Geldrop promoveren naar 1e klasse

Geldrop - Door afgelopen zondag met 6-0 te winnen van de heren van Nuenen heeft heren 1 van Hockey Geldrop de promotie naar de 1e klasse veilig gesteld. Een geweldige prestatie van de heren. In 2009 promoveerden de heren naar de 2e klasse, nu 9 jaar later gaat Hockey Geldrop 1e klasse spelen.

Het is 32 jaar geleden dat de heren van Hockey Geldrop 1e klasse hebben gespeeld. De eerste 3 teams uit de competitie promoveren naar de 1e klasse. Hockey Geldrop staat op de 1e plaats maar wordt op de voet gevolgd door de heren van QZ, er moeten nog 4 wedstrijden gespeeld worden waarvan nog 3 wedstrijden tegen de teams die op de 2e, 3e en 4e plaats in de competitie staan, dus dat wordt nog een spannende strijd, ze kunnen echter niet meer ingehaald worden door de nr. 4 zodat promotie in ieder geval zeker is. Het zou natuurlijk super zijn als ze de 1e plaats kunnen behouden.

Er zijn nog zeker 3 spannende wedstrijden te spelen waarvan de topper gespeeld wordt op zondag 3 juni tegen de nummer 2, de heren van QZ. Kom kijken naar deze spannende wedstrijd en kom de heren aanmoedigen op het sportpark aan de Bronzenwei, aanvang wedstrijd 14.45 uur.

Fifty-Fit 50+ wandelen

Geldrop-Mierlo – Fifty-Fit 50+ houdt op dinsdag 22 mei een wandeling van ± 12 km. Aanvang van de wandeling is 10.30 uur vanaf parkeerplaats Natuurpoort tegenover Camping Ter Spegelt, Postelseweg 88 Eersel. Vertrek met auto's vanaf parkeerplaats Kasteel Geldrop, Helze 8 om 10.00 uur.

Halverwege de wandeling is er een pauze in een horecagelegenheid. Ook als u (nog) geen lid bent van Fifty-Fit 50+, kunt u eens mee wandelen, ga het eens proberen (zonder verplichtingen). Voor meer informatie kun je contact opnemen met Jos van Zantvoort, telefonisch bereikbaar via 06-20569816.

Foto: Ingezonden

Nordic Walking bij Lopersgroep Mierlo

Mierlo - Lopersgroep Mierlo houdt op zaterdag 26 mei een Nordic Walking (NW) dag. Deze traditionele NW dag begint om 09.00 uur vanuit de Sporthal in Mierlo.

Dit keer is gekozen voor een hele mooie route in het natuurgebied Kampina. Iedereen is van harte welkom om mee te lopen, met of zonder poles. De kosten voor deelname van deze NW dag bedragen € 5,00. Voor de (aspirant)leden van Lopersgroep Mierlo is de deelname gratis.

Hierna volgt een stevige NW tocht. Tijdens deze tocht worden ongetwijfeld de nodige terrasjes aangedaan. Geef wel van tevoren door aan info@lopersgoepmierlo.nl dat je komt. Niet vergeten doppen voor de 'poles' mee te nemen, er is een gedeelte van de tocht verhard. Heb je geen 'poles' dan heeft Lopersgroep Mierlo 'poles' beschikbaar. De paden op de Kampinaheide kunnen erg drassig zijn.

Meer informatie over deze NW dag en over Lopersgroep Mierlo is te lezen op www.lopersgroepmierlo.nl

Geldrop wint thuis tegen Wilhelmina'08

Geldrop - In de 8e minuut dacht Mark Werts Geldrop na een prima voorzet van Patrick Philippart op voorsprong te kunnen koppen, maar met een katachtige reflex hield Wilhelmina'08-goalie Michael Petit zijn doel schoon. Amper 1 minuut later werd het alsnog 1-0. Patrick Philippart was weer de aangever en dit keer kon Lars de Haas binnenschieten.

Na 20 minuten spelen kregen de bezoekers uit Weert een vrije trap toebedeeld van scheidsrechter Ploegstra. Deze standaardsituatie liet Arne van Geffen niet onbenut en zette zo Wilhelmina'08 weer naast Geldrop: 1-1 Hoewel de groenwitten het betere van het spel hadden ontsnapte het elftal van Pierre van den Eeden in de 29e minuut aan een 1-2 achterstand. Een crosspass van Ralph Tobben kwam aan bij Lennard Schreurs. De aanvaller ging op de goal van Geldrop-doelman Yannick Derix af, maar schoot vervolgens op de lat. Na iets meer dan een halfuur spelen verstuurde Joep van Vroenhoven een pass die op waarde werd geschat door Mark Werts. De inzet van de middenvelder werd gepareerd door Michael Petit. De sluitpost moest daarbij wel een rebound toestaan die door Lars de Haas zou worden binnengetikt: 2-1.

In de tweede helft wilde Geldrop verder afstand nemen van Wilhelmina'08. In de 61e minuut leek dat ook te gebeuren toen Coen Jansen na een voorzet van Sander Heesakkers de bal voor het inkoppen had, maar Michael Petit hield op miraculeuze wijze de thuisploeg van 3-1 af. Enkele minuten later was het aan de andere kant wel raak. De bal bleef hangen in het strafschopgebied en daar profiteerde Ricardo Kessels van: 2-2. Na 70 minuten spelen wist Geldrop voor de derde maal in deze wedstrijd op voorsprong te komen. Luuk de Roos bezorgde de bal bij Jeroen de Kort die met een geplaatst schot aantekende voor 3-2. Luuk de Roos stelde in de 86e minuut de overwinning volledig veilig toen hij een voorzet van Patrick Philippart tegen het net kopte: 4-2.

Opstelling Geldrop: Derix: Beets (46. Heesakkers), Dekkers, Desriac, Verberne: Werts (46. C. Jansen), Van Vroenhoven, J. de Kort: Philippart, De Haas (66. De Roos), Van Moorsel.

Geldrop 2
Geldrop 2 won op bezoek bij Brabantia 2 met 1-4. Nico de Kort wist twee keer te scoren en Luuk Verstraaten en Dennis Rebergen maakte beide één doelpunt.

Trainer Jeroen van der Schoot Foto: Ingezonden

Braakhuizen pakt belangrijke overwinning tegen Unitas'59

Geldrop - De ploeg van trainer Jeroen van der Schoot heeft revanche genomen voor de eerdere nederlaag thuis tegen Unitas'59. Na 90 minuten voetbal wat bij vlagen het aanzien nauwelijks waard was zegevierde Braakhuizen met 0-2 door doelpunten van Bob Scheenloop en Mike de Meij.

Matige eerste helft

Beide ploegen speelden matig waarbij Unitas '59 de iets beter voetballende ploeg was en waarbij Braakhuizen veelal de lange bal hanteerde. Beide ploegen slaagden er dan ook niet echte kansen uit te spelen en dus was de 0-0 ruststand logisch.

Fortuinlijk op voorsprong
In de rust wisselde trainer Jeroen van der Schoot Ibrahim Sanatci en bracht Remon Bruinen in de ploeg. In de 50e minuut viel pas de eerste kans te noteren voor Unitas'59, gelukkig voor Braakhuizen ging de inzet langs. Het leek wel of beide ploegen last hadden van de druk om een goed resultaat neer te zetten, immers deed Unitas'59 nog mee in de derde periode en Braakhuizen wil zo hoog mogelijk op de ranglijst eindigen wil het de eerste periode overnemen van kampioen Hilvaria. Braakhuizen deelde in de 53e minuut een gevoelige tik uit in de persoon van Bob Scheenloop die met een hard afstandsschot, wat onderweg licht van richting werd veranderd de doelman van Unitas' 59 verschalkte, het was tevens de eerste kans in de wedstrijd voor Braakhuizen. Unitas '59 zette alles op alles waardoor er voor Braakhuizen steeds meer ruimte kwam hetgeen zich voor de roodzwarten in de 74e minuut uitbetaalde. Mike de Meij beloonde zichzelf voor zijn tomeloze inzet, toen hij attent reageerde na een prima afstandsschot van Romano ter Linden en de 0-2 voorsprong binnenschoot. Hierna was het voor Braakhuizen een kwestie van de wedstrijd uitspelen en de drie punten veilig stellen. Unitas'59 ging alles of niks spelen en was twee keer gevaarlijk maar Braakhuizen bleef uiteindelijk redelijk gemakkelijk op de been en had zelf nog diverse mogelijkheden de score uit te bouwen. Uiteindelijk een prima overwinning voor Braakhuizen en door dit resultaat blijft Braakhuizen de belangrijkste kandidaat om de periode titel van kampioen Hilvaria over te nemen.

Opstelling Braakhuizen
Youri van Tilburg, Robin Sweegers, Teun de Wit, Bob Scheenloop, Tolga Ozkan, Romao ter Linden, Myron Jourdain, Ibrahim Sanatci (46e Remon Bruinen), Ralf van Beek en Anthony de Haan

Mierlose Jolanda en Giel organiseren sportieve LightRun en NightRun

Foto: Ingezonden

Helmond/Mierlo - Door de inzet van twee Mierlonaren gaan zaterdag 19 mei de LightRun en NightRun in Helmond van start. Jolanda van der Putten is voorzitster van de Helmondse Atletiek Club en Giel Swinkels is combinatiefunctionaris bij JIBB, de stichting die sport- en beweegactiviteiten voor kinderen, jongeren en volwassenen organiseert. Zij maken deel uit van de organisatie van dit grote evenement.

Jolanda van der Putten zegt: "Er komt nogal wat bij kijken om honderden lopers op een veilige maar vooral ook gezellige manier door de stad te laten gaan. Maar samen met zeven andere leden proberen we overal aan te denken." Giel maakt zich sterk voor de LightRun, een hardloopevenement van één en dit jaar voor het eerst ook twee kilometer. "Alle kinderen uit de regio kunnen meedoen, het hoeven geen geoefende hardlopers te zijn en het is ook geen Helmondse aangelegenheid. Het leuke voor de jeugd is dat zij voor € 3,00 inschrijfgeld niet alleen een prestatie neer zetten maar ook dat zij allemaal een medaille, wat te drinken en een stoer horloge krijgen. Bovendien is deelname natuurlijk een mooie zaterdagavondbesteding én een sportieve herinnering. Voor de snelste lopers staan er natuurlijk bekers klaar." De LightRun start om 20.00 uur op het Havenplein, dan is het nog licht.

Geoefend en recreatief
Jolanda van der Putten is enthousiast over het samenwerken met het nieuwe festival Helmond Live. "Het complete centrum van de stad staat in het teken van hardlopen én muziek van de bands die op het festival Helmond Live spelen. Nog meer reden om je in te schrijven voor het evenement dus! Of je nu meeloopt voor de sfeer of om een snellere tijd neer te zetten: de NightRun is voor geoefende én recreatieve lopers. Van vijf (één ronde) tot en met 15 (drie ronden) kilometer. Dus mobiliseer je vrienden en kennissen om mee te lopen of -ook heel belangrijk- aan te moedigen. Het zijn echt niet alleen maar Helmonders die meedoen, ook uit Mierlo, Geldrop en bijvoorbeeld Laarbeek en Gemert doen lopers mee." De start van de NightRun is om 21.00 uur, in de schemering. De finish is in het donker.

Inschrijven
De inschrijvingen voor de NightRun zijn geopend via inschrijven.nl. Deelname kost € 10,00 voor de NightRun en € 3,00 voor de LightRun. Je kunt jezelf individueel opgeven, maar ook als team. Bijvoorbeeld samen met je voetbalmaatjes of met je hockeyteam. Inschrijven op de dag zelf kan vanaf 18.00 uur tot een half uur voor de start bij het secretariaat in het Golden Tulip West-Ende, Steenweg 1 in Helmond. Meer informatie: kijk op www.hac-helmond.nl.

Foto: Ingezonden

LOGO Bootcamp groep groeit iedere week

Geldrop - Alle Bootcampers van LOGO waren zaterdag 12 mei in een mooi LOGO shirt gestoken. De Bootcamp groep groeit iedere week in core stability, uithoudingsvermogen, kracht, samenwerking en het hebben van plezier! De groep is inmiddels uitgegroeid tot een 20-tal actieve leden. Het ploeteren in het zand, het kruipen door het gras, het hangen aan klimtoestellen, allemaal draagt het bij aan een betere fitheid van je lichaam. In 1,5 uur tijd wordt gewerkt aan je eigen vitaliteit.

Voor iedereen toegankelijk
LOGO is een vereniging waarbij men het belangrijk vindt dat de sport voor iedereen toegankelijk moet zijn. Voor slechts € 1,75 per training (geen extra inschrijfkosten) van 1,5 uur werk je aan je eigen vitaliteit. In die 1,5 uur leggen ze zo'n 3 tot 4 km af en doen ze 7 tot 10 setjes oefeningen. Van touwtrekken tot lunges, van planken tot opdrukken, alle spieren van je lichaam komen aan bod. En last but not least, het is vooral leuk om te doen!

Zes gediplomeerde Bootcamp trainers
LOGO heeft in 2017 uit hun trainersteam van 30 trainers een zestal trainers speciaal opgeleid voor Bootcamp training. Zo kunnen ze continuïteit en gevarieerde trainingen verzorgen voor hun Bootcamp groep. Gebleken is dat iedere trainer zijn eigen 'specialties' toepast bij de oefeningen.

Inschrijven
Inschrijven voor de LOGO Bootcamp doe je via www.logogeldrop.nl/lidworden en daarbij kies je voor Bootcamp. Natuurlijk kun je ook eerst een paar proeftrainingen doen. Kijk voor meer informatie over LOGO Bootcamp op www.logogeldrop.nl/bootcamp of op hun Facebookpagina (LOGO Geldrop).

16 / 16

Foto: Peter Wijlaars

Donderdag 17 mei
Bewegen is gezond!
09.15 uur, Wijkgebouw Den Akert, Geldrop

De euforie van het bij elkaar brengen t/m 24 juni
14.00 uur, Kasteel, Geldrop

4e TT van Mierlo (fietstocht en bedrijven)
18.45 uur, Bibliotheek Mierlo

't Is er gezellig
20.15 uur, Wijkgebouw Den Akert, Geldrop

Vrijdag 18 mei t/m 3 juni
Expositie KuBra-Art Kleur & Kracht
14.00 uur, Galerie De Ruimte, Geldrop

Expositie Kunst + Design t/m 10 juni
14.00 uur, Galerie De Ruimte, Geldrop

Zaterdag 19 mei t/m 3 juni
Expositie KuBra-Art Kleur-Kracht
14.00 uur, Galerie De Ruimte, Geldrop

Expositie Kunst + Design t/m 10 juni
14.00 uur, Galerie De Ruimte, Geldrop

Zondag 20 mei t/m 3 juni
Expositie KuBra Kleur & Kracht
14.00 uur, Galerie De Ruimte, Geldrop

Expositie Kunst + Design t/m 10 juni
14.00 uur, Galerie De Ruimte, Geldrop

De euforie van het bij elkaar brengen t/m 24 juni
14.00 uur, Kasteel, Geldrop

Muziekhuis: Jee & Vee
14.30 uur, Centrum Hofdael, Geldrop

Maandag 21 mei
41e Regio-Bank Kersenronde
10.00 uur, Centrum, Mierlo

Kinderfestival Dol op Visite kasteeltuin
13.30 uur, Kasteel, Geldrop

Doe avond
19.30 uur, Wijkvereniging het Oranjeveld, Geldrop

Dinsdag 22 mei
Lezingenserie 'Kunst in de 20ste eeuw'
14.00 uur, Galerie De Ruimte, Geldrop

Avondwandelvierdaagse Mierlo 22, 23, 24 en 25 mei
18:00 uur, Sport en Eetcafé De Weijer, Mierlo

Woensdag 23 mei
Voetbalmiddag
14.00 uur, Sporthal De Kievit, Geldrop

Donderdag 24 mei
Bewegen is gezond!
09.15 uur, Wijkgebouw Den Akert, Geldrop

Vrijdag 25 mei
Moord op de Nijl
19.00 uur, 't Patronaat, Mierlo

Pubquiz Den Akert
19.30 uur, Wijkgebouw Den Akert, Geldrop

Zaterdag 26 mei
Open Mierlose Tafeltennis Kampioenschappen
09.30 uur, Sportcomplex de Weijer, Mierlo

Veilig langer thuis blijven wonen
11.30 uur, Dementheek Bibliotheek, Geldrop

Moord op de Nijl
19.00 uur, 't Patronaat, Mierlo

Zondag 27 mei
Oranjemarkt
10.00 uur, Wijkvereniging het Oranjeveld, Geldrop

Maandag 28 mei
Doe avond
19.30 uur, Wijkvereniging het Oranjeveld, Geldrop

Dinsdag 29 mei
Lezingenserie 'Kunst in de 20ste eeuw'
14.00 uur, Galerie De Ruimte, Geldrop

Woensdag 30 mei
Optreden The Saltydogs
19.15 uur, Hof van Bethanie, Mierlo

Donderdag 31 mei
Bewegen is gezond!
09.15 uur, Wijkgebouw Den Akert, Geldrop

Tweede workshop Glaskunst
10.00 uur, Galerie De Ruimte, Geldrop