De MooiGeldropMierloKrant

11 juli 2018

De MooiGeldropMierloKrant 11 juli 2018


112-dag Speeltuin De Viking

Foto: Peter Wijlaars

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Peter Wijlaars

Geldrop – De sirenes en zwaailichten van de brandweer- en politieauto werden met grote regelmaat aangezet door de vele jonge kinderen in Speeltuin De Viking. In de speeltuin werd op zaterdag 7 juli een 112-dag gehouden. Er was veel belangstelling voor deze dag; volgend jaar staat de 112-dag alweer op de agenda.

Brandweer en politie
"Vorig jaar was het een enorm succes", vertelt Mandy Mennen, de organisator van deze editie. "Dit jaar is er al meer belangstelling dan vorig jaar, het is vanaf het begin al heel erg druk in de speeltuin. Wij organiseren iedere maand een activiteit voor de kinderen in deze speeltuin", in juli is het de 112-dag." Helaas is dit jaar geen ambulance op het terrein aanwezig. "De ambulance medewerkers hebben onderbezetting waardoor ze dit soort activiteiten als eerste van hun agenda moeten strepen", gaat Mandy verder. Brandweerman Jos en brandweerman Xavier van de post Geldrop zijn, net als Michiel, de wijkagent van Braakhuizen-Zuid, wel aanwezig op deze dag.

Pion omver spuiten
Behalve dat kinderen in de rij stonden om in de brandweerauto te klimmen, was er ook veel belangstelling voor het 'pion omver spuiten' met de brandweerman Xavier. "De lagedrukspuit is best zwaar. Ik help mee om de spuit vast te houden. Als het water gespoten wordt, wil de slang naar achteren en dan is het de kunst om de slang tegendruk te geven", legt Xavier uit aan de kinderen. Bij de ingang van de speeltuin ligt een grote schuimmassa voor de brandweerauto. "We hebben al schuim gespoten", vertelt Jos die vrijwillig in de speeltuin staat. "De kinderen vermaken zich daar opperbest in." Een andere slang staat, in een verkoelende nevelstand, gericht op het springkussen.

Handboeien
De kinderen die in de rij staan bij de politieauto laten zich vrijwillig door Michiel in de handboeien slaan. "Die handboeien zijn best wel zwaar om je polsen", vertelt de 7-jarige Britt. Ook sommige ouders laten zich in de boeien slaan. "Ik hoop dat ik dit nooit mee hoef te maken", vertelt één van de ouders. "Ze zitten niet echt fijn." De meeste kinderen grijpen de kans om voor of achterin de politieauto plaats te nemen.

Speelgelegenheid
Behalve dat er veel aandacht is voor de brandweer en politie wordt er volop gespeeld in de schitterende aangelegde speeltuin. Voor iedere leeftijd zijn er genoeg speelelementen waar kinderen zich in kunnen uitleven. Het speelgedeelte waar met water en zand gespeeld kan worden, behoort tot de favorieten van de speeltuin. De vele bankjes zijn gevuld met ouders en grootouders. "Wij komen hier met onze 5-jarige kleinzoon Gust, die bij ons aan het logeren is, vertelt een oma uit Mierlo. "Dit is vast niet de laatste keer dat we hier zijn. We komen hier vast terug."

Voor jong en oud
Jeroen komt samen met zijn partner en twee zonen (5 en 7 jaar) speciaal uit Reusel naar de speeltuin in Geldrop. "Dat de kinderen nu van dichtbij een brandweer- en politieauto kunnen bekijken en er ook nog in mogen zitten is een mooie bijkomstigheid." Eindhovenaar Yener is uitgenodigd op een verjaardagsfeest. "Heerlijk dat de kinderen kunnen spelen en ravotten en de ouders, kletsend, aan tafels kunnen zitten. Voor jong en oud is dit een mooi evenement, het is de perfecte combinatie!"

EHBO
Waar gespeeld wordt, kunnen kleine ongelukjes gebeuren. Voor deze kleine ongelukjes is Coby Bartels, EHBO'er, in de speeltuin. Tijdens het interview is Coby bezig met het verbinden van een knie waarop een meisje is gevallen. "Er zijn tot nu toe twee ongelukjes gebeurd, gelukkig valt het mee." Kinderen kunnen 'nep-verbandjes' laten aanleggen door Coby. Een aantal kinderen loopt met een verband om hun arm of been.

Vrijwilligers
De speeltuin, gelegen aan Speeltuinpad 2 in Geldrop, is op dit moment op woensdag van 15.00 – 17.00 uur geopend en op zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur. "Natuurlijk willen we vaker opengaan, het ontbreekt echter aan vrijwilligers", vertelt Mandy. "Wij zijn dringend op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Kun je niet een dag of dagdeel, dan kun je je ook aanmelden om twee uur te komen helpen. Alle hulp is meegenomen, zodat we op woensdag eerder open kunnen gaan, of misschien wel een dagdeel extra open. Mocht je interesse hebben, neem dan contact op met Angela Mennen via vrijwcoorddeviking@gmail.com of loop tijdens de openingstijden binnen bij de speeltuin en vraag een van de vrijwilligers naar de mogelijkheden. Meer informatie kun je vinden op de website www.speeltuindeviking.com of facebook Speeltuin De Viking.

Gust in de handboeien, samen met wijkagent Michiel Foto: Peter Wijlaars
Brandweerman Xavier samen met één van de vele kinderen die de pionnen omver spoten Foto: Peter Wijlaars
De handen voor de oren als de sirenes klonken Foto: Peter Wijlaars

De medewerkers van DeMooiGeldropMierloKrant wensen u een fijne zomervakantie toe.

In week 29, 30, 31 en 32 verschijnt er geen krant. In week 33, op 15 augustus, kunt u de eerste krant na de zomervakantie weer verwachten met al het mooie nieuws uit Geldrop en Mierlo, in de breedste zin van het woord.

De redactie is altijd op zoek naar nieuwe verhalen. Heeft u een tip? Laat het dan via de email (redactie@mooigeldropmierlo.nl) weten of neem telefonisch contact op met Emmy Grit via 06-43579096.

Jaargang 3 • Week 28 • 11 juli 2018

Foto: Peter Wijlaars

Inschrijven Liberty Loop

Lisa van Gerven tijdens haar boekpresentatie 'Samen sterk' Foto: Petra van Gerven

Eerste boek Lisa van Gerven

Foto: Peter Wijlaars

Chinese leerlingen op bezoek

flyer De Zorgboog (verspreiding in Mierlo).

Onno Blom te gast in Zomeracademie

Foto: Stephan Vanfleteren

Geldrop - Onno Blom is te gast in de Zomeracademie op woensdag 18 juli van 20.00 tot 22.00 uur. Bezoekers zijn deze avond welkom in de Kasteelhoeve, Helze 8, in Geldrop. De Zomeracademie is het mooi-weer-cadeau van het Literair Café Dommeldal.

Onno Blom

Onno Blom (1969) studeerde in 1994 cum laude af in de Nederlandse taal- en letterkunde en Culturele Studies. Hij was literair redacteur voor Trouw, hoofdredacteur bij Uitgeverij Prometheus en adjunct-directeur bij De Bezige Bij. Nu werkt hij als schrijver, freelance journalist en literair criticus. Vaste luisteraars kennen hem ook als vaste recensent bij de boekenrubriek van het radioprogramma Nieuwsweekend. Daarnaast treedt hij op als interviewer en als presentator bij literaire bijeenkomsten in het land.

Jan Wolkers
Sinds kort kent men Blom ook als de officiële biograaf van Jan Wolkers. In 2007 begon Blom te werken aan zijn biografie. Als eerste verscheen Zo is het genoeg in 2008, het verslag van het laatste jaar van Wolkers . En vorig jaar, op 19 oktober, de tiende sterfdag van Jan Wolkers, verscheen het langverwachte Het litteken van de dood. De indrukwekkende biografie van Onno Blom, over de beeldhouwer-schilder-schrijver, over het rebelse leven van een van de meest geliefde kunstenaars van Nederland. Blom promoveerde met dit werk.

Inmiddels werkt hij aan een nieuwe biografie, van de Jonge Rembrandt. Maar over het publiceren van de biografie van Jan Wolkers en over het leven Jan Wolkers valt nog steeds heel veel te vertellen. En als iemand boeiend kan vertellen over schrijvers en boeken, dan is het wel Onno Blom. Het literair café meldt dan ook met trots zijn komst en nodigt belangstellenden van harte uit om deze zomeravond hierbij aanwezig te zijn.

Kaartjes
Kaartjes voor ontmoetingen in de Zomeracademie zijn online te bestellen via www.bibliotheekdommeldal.nl, klik op agenda en kaartjes. In de losse verkoop zijn kaartjes te koop bij boekhandel van Grinsven in Geldrop.

Zomeracademie
Het laatste schrijversbezoek in de Zomeracademie is op woensdagavond 15 augustus. Dan is Eva Rovers te gast, biograaf van Boudewijn Buch, van Helene Kröller-M?ller en schrijfster van PRACTIVISME, een handboek voor heimelijke rebellen.

Bas de Vroome bespeelt twee orgels tijdens brigidaconcert

Marleen van Os Foto: Ingezonden

Geldrop – Bas de Vroome speelt zaterdag 14 juli om 16.15 uur in de Geldropse H. Brigidakerk op beide orgels in de H. Brigidakerk. Werken van Sweelinck, Schütz, Distler en Händel op het koororgel. En Composities van Jurriaan Andriessen, Jan Zwart en Schuurman op het Vollebregt-Smitsorgel. Bij de werken van Schütz, Händel, Andriessen en Schuurman treedt ook de sopraan Marleen van Os op.

In de serie Brigidaconcerten staat dit jaar de organist en componist Jan Zwart centraal en daarom vermeldt het programma werk van deze musicus (1877-1937). Bas de Vroome (1962) geniet faam als hoofdorganist van de Oude en de Nieuwe Kerk in Delft, waar hij de 4 fraaie historische orgels bespeelt. Hij is ook beiaardier in Vlaardingen, Rijnsburg, Naaldwijk, Wateringen, De Lier en Spijkenisse. Marleen van Os (1990) volgde opleidingen aan het Utrechts en daarna aan het Rotterdams conservatorium. Zij geeft regelmatig concerten in samenwerking met organisten en pianisten en als solist bij koren.

Een week later, op zaterdag 21 juli bespeelt Tjeerd van der Ploeg (1958) het Vollebregt-Smitsorgel. Hij is organist van het Nicholson-orgel in de Sint Christoforuskerk in Schagen. Voorafgaand aan het orgelconcert is er om 15.00 uur een beiaardconcert verzorgd door Peter Bremer (1956).

De concerten worden georganiseerd door de stichting Brigida Concerten in samenwerking met de Werkgroep Carillon. Dit jaar komen organisten uit diverse provincies naar Geldrop. De concerten zijn gratis toegankelijk, met een vrijwillige bijdrage na afloop.

Meer informatie is te vinden op de website van de Brabantse Orgelfederatie, waarvan de stichting lid is: www.brabantorgel.nl/GeldropBrigida. Voor verdere informatie: Stichting Brigida Concerten, Geldrop. Secretariaat: Nick van Broekhoven, telefoon 06-40287582, brigidaconcerten@gmail.com of www.brigidaorgel.nl

Bas de Vroome Foto: Ingezonden

Wat zie je hier op de foto?

Foto: Ingezonden

Wekelijks worden oude foto's gepubliceerd in deze rubriek, met iedere keer dezelfde vraag 'Wat zie je hier op de foto?' Weet je het antwoord, stuur een email naar redactie@mooigeldropmierlo.nl en win eeuwige roem. Wie weet lees je jouw antwoord terug in de krant.

De oplossing van de historische beelden van week 26 is een foto van de Nutsbasisschool De Bolster (in de Coevering) in Geldrop.

Het juiste antwoord is gegeven door: Karin Thijssen, Rina van der Linden, Ton Tegelaers, Niek Gorris en J. Gijsbers.

Heb jij zelf nog oude foto's uit Geldrop-Mierlo, met oude gebouwen of verkeersituaties die nu totaal anders zijn? Stuur ze, het liefst digitaal, in naar redactie@mooigeldropmierlo.nl en wie weet zie je jouw foto in deze rubriek.

Foto: Ingezonden
Foto: Walter van Rijsingen

Foto van de maand gekozen bij Fotoclub de Dreef

Geldrop - Op iedere eerste maandag van de maand wordt de clubavond van fotoclub De Dreef gehouden en worden foto's besproken die de leden hebben gemaakt. Er wordt gekeken naar compositie, belichting, scherpte en of het complete plaatje overeenkomt met wat de fotograaf wil laten zien.

Op het einde van de avond wordt de best aansprekende foto gekozen. Deze keer was het de foto waarop de laatste resten van een muur met ramen van het oude gebouw van de Tweka nog is te zien.

Maakt u ook graag foto's en wilt u dat graag delen met anderen, dan bent u van harte welkom. De clubavonden zijn op de eerste en derde maandag van de maand van 19.30 tot ca. 22.00 uur in Wijkcentrum De Dreef. Heeft u interesse, meld dit van tevoren eerst aan via het contactformulier op www.fotoclubdedreef.nl

Column

Slakkengang

Stel je voor, je bent een slak. Een kleintje, hooguit 2-3 centimeter lang. Zo klein, dat je nauwelijks opvalt tussen de woudreuzen, of op de stoep of op het fietspad. Je huis op je rug, dat heb je altijd bij je.

Als je zo klein bent, lijkt alles immens. Een kleine muis is een reus, een mens is gigantisch. Maar klein zijn heeft ook voordelen: je valt minder snel op, en je hebt minder nodig.

Dat je niet de snelste bent, weet je zelf ook wel. In je eigen tempo vervolg je je weg, je reukzin achterna. Altijd op zoek naar eten, een partner of een schuilplaats. Altijd op je hoede voor gevaar. Als er gevaar dreigt, kruip je in je schulp.

Gevaar dreigt overal. Egels, vogels en allerlei andere wezens vinden je wel een lekker ding. Om op te vreten!. Zelf ben je een overtuigd vegetariër, dat maakt geen verschil.

Het liefst zou je de hele dag wegkruipen, veilig schuilen in een donker, vochtig plekje. Als de zon volop schijnt, is dat een extra gevaar. Uitdroging, of levend gebakken worden, of gekookt in je eigen slijmspoor. Als het niet al opgedroogd is.

Alleen als het donker is, of een regenachtige dag, waag je je buiten. Telkens als je dat doet, riskeer je je leven. Als je dan alle gevaren hebt ontweken, dan is er nog het ongeziene gevaar.

Het gevaar dat je niet aan ziet komen, het gevaar dat letterlijk zó groot is, dat je het niet kunt zien. Op het harde asfalt voel je het ook niet aankomen. Twee banden, één voor en één achter, gaan achtereenvolgens over je heen. Zonder dat je het in de gaten hebt, is het in een oogwenk voorbij.

Zelf ben ik niet een van de snelsten, ik kon je ontwijken toen ik je tegenkwam op het fietspad, maar net. Het scheelde niet veel, of ik had je voor een takje aangezien. Tot het al te laat was. Zover kwam het niet, dit keer.

Het leven is kort, het leven is hard. Het leven is soms snel voorbij, ook al leef je op een slakkengang.

Luc van de Wiel

Stichting daagt bevolking uit: doe mee aan de estafetteloop
Inschrijving Liberty Loop 2018 Geldrop gestart

Nico van Dijck (l) en Theo van den Berg (r) Foto: Peter Wijlaars

Redacteur: Wil van der Velden
Fotograaf: Peter Wijlaars

Geldrop - "We willen met de stichting voor de Liberty Loop hardlopen, wandelen en bewegen stimuleren. Daarom organiseren we de loop", vertelt Nico van Dijck. Nico is voorzitter van de stichting die op 9 september het evenement voor de negende keer organiseert. Hij is ook voorzitter van de lopersgroep LOGO die net als de andere lopersgroepen uit Geldrop en Mierlo meewerkt. Zo zijn er 70 vrijwilligers die meehelpen aan de organisatie.

Combinatie

"Wij willen de mensen aan het denken zetten. We wonen sinds de oorlog in een vrij land. Dat is toch fantastisch, ieders vrijheid. Die bevrijdingsgedachte vinden we belangrijk", aldus Theo van den Berg, medeorganisator en sponsor van de loop. "Dit jaar is er ook weer in het weekeinde van de loop het evenement Geldrop Anders. Het heeft een nieuw begin, een nieuwe opstart, waarin ook –Zing Geldrop Zing-Nu bij Hofdael buiten." Onderdeel van het programma zijn ook optredens van blaaskapellen op verschillende plekken in het dorp.

Bevrijding
Theo wijst er op dat de bevrijding van Geldrop het volgende jaar 75 jaar geleden is. "Dan gaan we het uitbreiden met veel muziek en heel veel artiesten. De gemeente is bereid om mee te werken." Ook dit jaar is de organisatie van de Loop al enthousiast over de medewerking van het bedrijfsleven. "We worden op handen gedragen door het bedrijfsleven", meent Theo. Volgens Nico werken bijna alle lokale ondernemers mee.

Estafette
Hoogtepunt van de Liberty Loop is volgens Theo de estafetteloop. Een groep van vier personen kan zich inschrijven. Sportkleding is niet persé nodig; deelnemers mogen zich ook kleden in een bepaald thema. Voor de meest originele ploeg is een bonusprijs te winnen. Ieder loopt een rondje van 1500 meter. Eerste prijs is een cheque van € 100,00. Voor de prijzen twee tot en met tien zijn cheques beschikbaar. "Die estafette heeft grote groeimogelijkheden. Daarmee onderscheiden we ons in de regio. Het is niet alleen leuk om het hardlopen, maar het is ook gezellig. Er kunnen veel meer mensen meedoen, ook in familieverband. Dat wordt leuk voor het publiek. Het geeft entertainment in het centrum", vindt Theo. Er is een voordeeltje voor deelnemers die inschrijven en betalen; als ze starten krijgen ze het inschrijfgeld terug.

Verschillende afstanden
Naast de estafetteloop is er ook een wedstrijd voor scholieren. Hardlopers kunnen verder kiezen voor de afstanden 5 en 10 kilometer en voor 10 Engelse mijl. "Die laatste route gaat door het bosgebied van Geldrop-Mierlo en over de Strabrechtse Heide. Dat is toch uniek. Een mooiere omgeving als deze voor die loop tref je toch niet", stelt de voorzitter van de stichting. De lopers op de 5 en 10 kilometer blijven in het bos en gaan niet de hei op. Alle lopers starten op het Horecaplein in Geldrop.

Foto: Joan Delisse

Jazzliefhebbers genieten van bigbands tijdens Jazz met PiT

Redacteur: Lisa van Gerven
Fotograaf: Joan Delisse

Mierlo – Het nieuw aangelegde gemeenteplein was zaterdagavond gevuld met liefhebbers van jazzmuziek, die aan het genieten waren van de tweede editie van JaZZ met PiT. Vier bigbands, met ieder hun eigen idee over jazz, traden op en bezorgden het publiek een swingend avondje uit.

Kennismaken met jazz

"Het doel van JaZZ met PiT is om de mensen kennis te laten maken met het genre jazz en ze te stimuleren om zelf muziek te maken, bij een vereniging of met vrienden", legt medeorganisator Marijke van der Zanden uit. "Niks is mooier dan samen muziek maken."

Vier bigbands
Vier jaar geleden is het idee voor JaZZ met PiT ontstaan. Marcel Louwers, initiatiefnemer van de non-profit stichting JaZZ met PiT, wilde graag dat er meer aandacht kwam voor de amateurmuziek in de regio Eindhoven. "Met JaZZ met PiT geven we bigbands de kans om op te treden en samen te werken." Het idee sloeg aan en de tweede editie was een feit. "Dit jaar pakken we het groter aan", vertelt Marcel. Hij heeft nu vier bigbands geregeld en zijn doel is om driehonderd bezoekers te krijgen. Op het vernieuwde gemeenteplein kunnen zeshonderd mensen. "Liever een iets kleiner plein helemaal gevuld dan een groter plein half gevuld", lacht Marcel.

Samenspel
En druk was het zeker op het, met lampionnen sfeervol aangeklede, plein. De bezoekers zaten relaxt met een drankje achterover in de stoelen, aandachtig te luisteren naar JaZZcape, de bigband uit Mierlo. Marijke van der Zanden zong met haar heldere stem bekende jazznummers en werd begeleid door trompettisten, trombonisten, saxofonisten, een drummer, gitarist, bassist en een pianist. "JaZZcape maakt toegankelijke jazz", vertelt Marijke enthousiast. "Er komt op zo'n avond weinig techniek bij kijken, je moet echt zuiver zingen. De muzikanten hebben hard gerepeteerd om alles zo strak mogelijk te spelen." Dat vindt Marijke dan ook het mooiste aan jazz; het samenspel en het hoge swinggehalte.

Uniek
Ondanks dat het voornamelijk ouderen waren die kwamen genieten van JaZZ met PiT, vindt Marcel dat het evenement iets toevoegt aan de muziekcultuur in Mierlo. "Jazz is uniek, in de ruimste zin van het woord. Er zijn verschillende stijlen binnen de jazz, zoals jazz pop en jazz punk. Zo zit er altijd wel iets bij voor het publiek." Het was een avond met afwisselende muziek. Van de zomerse latin groove tot aan de zwoele nachtsferen. Voor het podium was een dansvloer, maar het publiek durfde hun heupen niet los te gooien.

Actie Kennedymars
JaZZ met PiT stond ook in het teken van de Kennedymars. "Mensen kunnen flesjes water kopen en die doneren aan de lopers van de Kennedymars", licht Marijke toe. Marcel vult haar aan: "De opbrengst van de gekochte flesjes gaat naar stichting Alzheimer Nederland." De moeder van Marcel heeft alzheimer en hij vindt het belangrijk dat op zo'n avond als deze ook aandacht wordt besteed aan dit goede doel. Om half tien 's avonds waren er al 116 flesjes water verkocht, terwijl de wandelaars van de Kennedymars nog nergens te bekennen waren.

Foto: Joan Dellisse

Woensdag 11 juli
18.30 uur Geldrop kapel St. Antoniushuis
Eucharistische aanbidding, vesper/avondgebed

19.00 uur in de kapel van het Antoniushuis
Eucharistieviering
Intenties: Ger Meulders; voor overleden familieleden

Donderdag 12 juli
18.30 uur Mierlo Hof van Bethanië
Eucharistieviering

18.30 uur Geldrop H. Brigidakerk
Eucharistische aanbidding, vesper/avondgebed

19.00 uur Geldrop in Brigidakerk
Eucharistieviering

Vrijdag 13 juli
18.30 uur Geldrop H. Brigidakerk
Eucharistische aanbidding, vesper/avondgebed

19.00 uur Geldrop H. Brigidakerk
Eucharistieviering

Zaterdag 14 juli
17.00 uur Mierlo H. Luciakerk
Eucharistieviering m.m.v. het dameskoor
Intenties: Piet de Hoon, Marietje Raaijmakers - Dijsselblom, Jan Adriaans, Gerda v. Neerven, Nella v. Stiphout - Beks, Tiny Knoops, Nellie Jacobs - Aarts, ouders v. Rooij - Maasakkers, Joost en Geert v. Montfoort

13.00 uur tot en met 16.00 uur is de kerk open

19.00 uur Geldrop H. Brigidakerk
Eucharistieviering met volkszang
Intenties: Riet Smits; Frans Stoef

Zondag 15 juli 2018, 15e week door het jaar het jaar
09.30 uur Geldrop HH. Maria en Brigidakerk
Eucharistieviering met Volkszang
Intentie:
Maria van Gastel en overleden familie van Gastel; Joop de Ruiter

10.00 uur Mierlo H. Luciakerk
Eucharistieviering m.m.v. mannenkoor,
Intenties: Cor en Truus Knapen - v. Mierlo en verdere overl. familie, Herman en Cornelia Maria Kloeg - v.d. Meer en overl. familie

11.15 uur Geldrop H. Brigidakerk
Eucharistieviering m.m.v. Gregoriaans koor
Intenties: Mieke Schrouwen-Spooren; Wim Hoeben; Cor en Tilly Stoef-Verleg; Jos van Hoek v.w. zijn verjaardag; Nico Eickmans; Cijriel Piron; Tilly van den Broek- Gorts v.w haar sterfdag; Simon en Dora van den Broek en familie

Maandag 16 juli
12.30 uur Geldrop H. Brigidakerk
Eucharistieviering
Intenties: Henk van den Boomen

18.30 uur Mierlo Hof van Bethanië
Eucharistieviering

Dinsdag 17 juli
18.30 uur Geldrop H. Brigidakerk
Eucharistische aanbidding, vesper/avondgebed

19.00 uur Geldrop H. Brigidakerk
Eucharistieviering

19.00 uur Geldrop in de kapel van de zusters Diepevaart 2
Eucharistieviering

Woensdag 18 juli
18.30 uur Geldrop in kapel St. Antoniushuis
Eucharistische aanbidding, vesper/avondgebed

19.00 uur Geldrop in kapel St. Antoniushuis
Eucharistieviering
Intenties: Ger Meulders

Donderdag 19 juli
18.30 uur Hof van Bethanië
Eucharistieviering

Zondag 15 juli: 10.00 uur ds. Jan-Hendrik Kip

De kerkdiensten voor de komende weken:
22 juli: 10.00 uur, ds. P. Kwast, Diens van Schrift en Tafel
29 juli: 10.00 uur,ds. J. v.d. Brink, Eindhoven
5 augustus: 10.00 uur, ds. G. Baerends, Son
12 augustus: 10.00 uur, ds. G. A. Terlouw, Boxtel
19 augustus: 10.00 uur, ds. Jan Hendrik Kip

Meer op www.pggweb.nl

Mooi Gespot

Foto: Gonny Smeulders-Veltman

Een aanvliegende hommel werd vastgelegd op camera door Gonny Smeulders. Zij was nét op het juiste moment in de tuin toen de hommel kwam aanvliegen op zoek naar dat zomermoment.

Mierlose Lisa van Gerven schrijft het boek 'Samen sterk'

Lisa van Gerven tijdens haar boekpresentatie 'Samen sterk' Foto: Petra van Gerven

Redacteur: Olga Maria Berger

Mierlo - Lisa van Gerven uit Mierlo volgt de opleiding Journalistiek aan de Fontys Hogeschool in Tilburg. Om haar Minor te halen koos zij voor Creatief Schrijven. Behalve dat zij op 5 juli het certificaat behaalde, resulteerde het Minorproject ook in het boek 'Samen sterk'. Lisa, 19 jaar, is redactrice en columniste van DeMooiGeldropMierloKrant en heeft nu haar talent voor schrijven gebruikt om 'Samen sterk' te schrijven, een roman die is gebaseerd op persoonlijke ervaringen.

Van feit naar fictie
"In mijn boek komen heftige dingen aan bod, maar ik heb ze niet al te dramatisch opgeschreven", vertelt Lisa. "In 2014 kreeg mijn moeder borstkanker en dat was een klap. Om die te verwerken hield ik een dagboek bij." Gedeeltes van dat dagboek heeft Lisa opgenomen in haar boek. "Het hoofdpersonage in mijn boek reageert anders dan ik, wat dat betreft is het boek fictie, maar die fictie berust op autobiografische feiten. 'Samen sterk' was het motto van ons gezin tijdens de zware tijd dat mijn moeder ziek was en dat motto heb ik als titel en leiddraad genomen." Het is een verhaal geworden waar verwerking en persoonlijke ontwikkeling centraal staan. Lisa heeft het boek in een half jaar geschreven. "Dat is de tijd die we voor het project kregen." Toch telt 'Samen sterk' maar liefst 132 pagina's. "Het moeilijkste was de tweede versie", vertelt ze. "Uit de eerste moest veel geschrapt en ik heb een heel nieuw hoofdstuk moeten schrijven." Lisa heeft tijdens het schrijfproces gedeeltes van haar verhaal voorgelezen aan medecursisten en die hebben aangegeven hoe ze haar verhaal nog sterker kon maken.

Toekomstplannen
Lisa wil na haar opleiding verder gaan in de consumentenjournalistiek. "Ik heb bij het televisieprogramma Radar tijdens een meeloopdag van alles mogen doen. Het is geweldig om iets uit te zoeken dat niet helemaal klopt en het naar buiten te brengen." Behalve dat Lisa voor de televisie wil werken, is ze zeker van plan om door te gaan met schrijven.

Zelf uitgegeven
Lisa heeft het boek zelf uitgegeven. "Mike Luiken, een goede vriend van me, en ik hebben samen het ontwerp voor de omslag gemaakt en Mike heeft het omslagbeeld gemaakt." Het boek heeft een oplage van 100 exemplaren en is gedrukt bij Laume Media Partners. Het is geschikt voor lezers vanaf 18 jaar. Samenvatting boek: Geraldine en Sander, twee jongvolwassenen met een andere kijk op de wereld. Waar Sander een onbezorgd leven leidt en het lang leve de lol is, staat bij Geraldine in één klap alles op z'n kop. Na jaren begint Geraldine haar leven weer op de rails te krijgen. Maar als ze denkt dat ze alles achter de rug heeft, gebeurt er een ongeluk met dodelijke afloop. Hierdoor komen de hoofdpersonen op elkaars pad, maar zorgt dit ongeluk ook voor een ommekeer in hun leven?

Het boek 'Samen sterk' is te koop bij Bruna Mierlo en via de site Laumemedia.nl te bestellen. Lisa verkoopt de boeken ook zelf en is van plan om binnenkort een presentatie van het boek te houden. ISBN: 978-90-828916-0-7

Verloten
DeMooiGeldropMierloKrant mag namens Lisa een boek verloten. Wil jij het boek Samen sterk graag winnen, stuur dan een email met vermelding van 'boek Samen sterk' naar redactie@mooigeldropmierlo.nl of geef je reactie af op ons kantoor aan de Margrietstraat 72 in Mierlo. In verband met de vakantie wordt de winnaar persoonlijk op de hoogte gebracht en wordt het boek door Lisa, na afspraak, overhandigd.

Mooi Mezelf: Hans van de Laar

Foto: Peter Wijlaars

Redacteur: Martin de Bruine
Fotograaf: Peter Wijlaars

DeMooiGeldropMierloKrant is nieuwsgierig naar de persoon achter het gezicht van politici uit Geldrop en Mierlo en gaat met een spiegel op pad. Deze week zien we wethouder Hans van de Laar (DPM) in de spiegel.

Wethouder
Hij is 68 jaar jong en heeft het misschien wel drukker dan ooit. Na enkele pensioenjaren is Hans van de Laar nu wethouder in Geldrop-Mierlo. "Dat voelt goed. Ik verveelde me overigens zeker niet en was altijd wel ergens mee bezig", zegt Hans.

Politiek
Hans van de Laar heeft een schat aan politieke ervaring. Dorpspartij Mierlo (DPM) is sinds eind jaren tachtig zijn partij. In maart 1990 werd Hans gekozen als raadslid, enkele jaren later werd hij fractievoorzitter. Mierlonaar Hans was nestor van de gemeenteraad en dit jaar voor het eerst lijsttrekker van DPM.

Foto: Peter Wijlaars

Koninklijk
Hans is nu geen raadslid meer, maar wethouder. Bij zijn afscheid van de raad kreeg hij een Koninklijke onderscheiding. Dat DPM opnieuw deel uitmaakt van het college stemt hem tevreden. "Wij zijn bestuurders van huis uit en willen niet aan de zijlijn staan. Onze voorkeur gaat altijd uit naar een bestuurlijke rol, we zijn een partij van meedenken en verantwoordelijkheid nemen."

Verenigingsmens
Hans is in Helmond geboren en verhuisde in 1974 naar Mierlo. "Ik deed mee aan auto-oriëntatieritten van MAC Mierlo en ging al in Mierlo stappen toen ik nog in Helmond woonde. In 1974 trouwde hij met Ineke en verhuisde naar Mierlo. "Mierlo kent rust en ruimte, heeft een dorps hart met een forensisch karakter. Dat moet je koesteren."
Actief is Hans altijd geweest. "Ik ben graag betrokken bij het sociale- en verenigingsleven. Toen we naar Mierlo verhuisden ging ik op zoek naar wat ik kon gaan doen naast mijn werk." Hans noemt een aantal activiteiten waar hij bij betrokken was. Hij was lid van de optochtcommissie van CV De Kersepit, 'onechte' trouwambtenaar bij de boerenbruiloft van CV De Spruwwejagers, enthousiast biljarter en betrokken bij tennisvereniging MTV.

Besturen
Besturen past uitstekend bij Hans. Hij was een aantal jaren voorzitter van het Open Jeugd- en Jongerenwerk bij Poervoe en één van de initiatiefnemers van Stichting Welzijnsbevordering Mierlo. "Ik ben daar bestuurslid geweest en vanuit de stichting ontstonden Dorpswerkplaats 't Saam en stichting MFA. De stap naar de politiek was eigenlijk een logische."

Werk
Bij Philips werkte Hans 22 jaar. Daarna ging hij aan de slag bij automatiseringsbedrijf Atos. "Voor mijn werk heb ik in het buitenland gewoond en over de wereld gereisd. Reizen doen we nog steeds graag. Ineke en ik gaan regelmatig met onze hechte vriendenclub naar het buitenland." In 2015 ging Hans met pensioen, stilzitten deed en doet hij eigenlijk nooit. Hans had het al druk als gemeenteraadslid, waar hij naast het reguliere raadswerk actief was in verschillende commissies en regionale bijeenkomsten bezocht. Nu heeft zijn leven weer een nieuwe draai gekregen. "Het wethouderschap bevalt me tot nu toe prima. Het is erg interessant, maar zeker ook een hectisch begin. Het politieke circuit loopt gewoon door, de dossiers beginnen niet opnieuw." Inlezen en inwerken dus voor de Mierlonaar. Van deeltijdwerken, Hans is wethouder voor 0,65fte, is het dan ook nog niet gekomen. "Ik heb er veel plezier in. We hebben een goed team en er wordt gelukkig ook genoeg gelachen."

Kittens

Foto: Ingezonden

Ook dit jaar hebben de kittens weer hun weg gevonden naar Dierenopvangcentrum De Doornakker. Alle kleuren en maten zijn aanwezig, voor ieder wat wils. Van sluwe tijgers tot poezelige knuffelaars, keuze genoeg. Op deze jonge leeftijd kunnen ze nog veel leren. Geef ze een aai en een knuffel en je krijgt er ontzettend veel liefde voor terug. Ben jij op zoek naar een of meerdere kittens, bezoek dan snel onze site via de link https://bit.ly/2lUh4sL voor een eerste kennismaking met onze spinnende maatjes!

Heerlijke frisse garnalen salade

Maak de paprika's schoon en snijd ze in dunne reepjes. Blancheer de paprika's in ruim water met zout tot deze beetgaar zijn. Spoel ze goed koud anders garen ze door. Bewaar het water en blancheer daarin de boontje tot ze beetgaar zijn en spoel koud. Was de taugé en maak de mango schoon. Snijd de mango in gelijke blokjes en de augurk in dunne reepjes. Maak van de mayonaise, ketchup, chilisaus en citroensap een lekkere frisse dressing. Snijd de komkommer en dunnen plakjes. Meng nu de paprika's, boontjes, taugé, mango, augurk en de garnalen door elkaar en meng het met de dressing en breng op smaak met peper en zout. Pak een groot bord of een platte schaal en bedek de buitenkant met plakjes komkommer. Maak in het midden van het bord de salade mooi op. Serveer met stokbrood.

Jolanda te midden van haar familie Foto: Peter Wijlaars

Suzanne van Waaijenburg v Zanten

7 / 16

Chinese leerlingen in het kader van een culturele uitwisseling op bezoek bij Strabrecht College

Geldrops ijs voor de Strabrecht leerlingen en Chinese leerlingen Foto: Peter Wijlaars

Redacteur: Olga Maria Berger
Fotograaf: Peter Wijlaars

Geldrop - In het kader van een culturele uitwisseling met het Strabrecht College kwamen 32 Chinese leerlingen van de Jianhu High School op vrijdag 6 juli naar Geldrop. Na het officiële gedeelte op het Strabrecht College, het uitwisselen van cadeaus, toespraken, een rondleiding en muzikale optredens, bezochten leerlingen van vwo 4 en 6 van het Strabrecht met de Chinese leerlingen de Geldropse molen en ijssalon Kees. De Chinezen brachten de nacht door bij gastgezinnen en vertrokken zaterdag voor een reis door Nederland, België, Luxemburg en Duitsland.

Uitwisseling

Het Strabrecht College en de Jianhu High School hebben vier jaar geleden een intentieverklaring getekend om te komen tot een culturele uitwisseling. Het afgelopen jaar hebben 29 leerlingen uit vwo 6 een 14-daagse reis door China gemaakt en hebben de school in Shaoxing, in de buurt van Shanghai, bezocht. "We zijn geweldig onthaald daar", vertelt Daphne. "Alles was tot in de puntjes geregeld." Ze hebben de nacht doorgebracht bij gastgezinnen in Shaoxing. "Dat had nogal wat voeten in aarde", vertelt docent geschiedenis de heer Van de Berg. "We hadden toestemming nodig van de plaatselijke Communistische partij en toen we daar waren hebben we onze opwachting moeten maken bij de partij in een zaaltje." De reis door China was een samenwerkingsproject van geschiedenis, aardrijkskunde en economie. De leerlingen gingen naar de oude stad in Peking, Bejing, Shanghai en Siam, waar ze het terracotta leger hebben gezien. "Het was een gave reis", zegt Daphne. "Twee keer hebben we gereisd met een nachttrein. Een hele ervaring." Onderweg heeft de pr-groep geblogd en gevlogd voor het thuisfront.

Geldropse molen
De Chinese leerlingen zijn op donderdag 5 juli gearriveerd en de Geldropse Molen was hun eerste kennismaking met de Nederlandse cultuur. Begeleid door hun gastvrouwen en gastheren van het Strabrecht gingen ze in groepen de molen in, waar ze uitgebreid uitleg kregen. Natuurlijk werden er veel selfies gemaakt met de molen als achtergrond. "Heel mooi", zegt Zhu bian an in het Engels. Ze geniet ervan om in Nederland te zijn, net als haar vriendin Wu Shu ping. "Hele vriendelijke mensen", zegt Wu. "Veel Engels spreken ze niet", zegt Daphne. "Maar met wat handen en voetenwerk verstaan we elkaar toch wel." De leerlingen van vwo 4 waren ook aanwezig. Zij gaan volgend schooljaar naar China en konden vast kennismaken met de leerlingen van de Jianhu High School.

Gastgezinnen
Na het bezoek aan ijssalon Kees werden de Chinese leerlingen opgehaald door gastouders die voor een eigen avondprogramma zorgden. De gastgezinnen namen ieder 2 Chinese leerlingen mee, zodat ze aanspraak aan elkaar hebben. "We gaan barbecueën en daarna gaan we met de trein naar Eindhoven", vertelt Daphne. "Daar gaan we op een terrasje bitterballen proeven." Op zaterdag 7 juli vertrokken de Chinese leerlingen alweer voor hun 8-daagsse rondreis. Ze hebben een vol programma. In Nederland bezichtigen ze het kasteel in Sint-Oedenrode, bezoeken de wijk Brandevoort en de TU Eindhoven. In België gaan ze naar de universiteit van Leuven. Daarna gaat de reis verder naar Keulen om ook met Duitsland kennis te maken.

Foto: Peter Wijlaars
Foto: Peter Wijlaars

Zomervakantie

Foto: Ingezonden

De zomervakantie is begonnen. En in die zomerperiode vinden er geen vergaderingen plaats in de gemeente, althans niet voor de gemeenteraad. Maar voor die tijd moeten er vaak nog wat dingen geregeld worden zodat we rustig op vakantie kunnen.

In de laatste vergadering voor de vakantie stond onder andere de mogelijke nieuwbouw van het Strabrecht College op de agenda. Een aantal jaren geleden had de raad al eens besloten dat er nieuwbouw geplaatst moest worden, maar doordat het bedrag zoveel hoger werd moest de raad nog een besluit nemen over het vrijgeven van dat extra bedrag. En dat besluit nemen ging deze keer verrassend eenvoudig. De raad was eensgezind over het bedrag en om te kiezen voor de meest duurzame variant.

SAMEN is blij dat er eindelijk een besluit genomen is. Onze fractievoorzitter, Miranda Verdouw, was in de vorige periode wethouder Onderwijs en had het voorstel voorbereid en meerdere keren besproken in de raad. Zij geeft hierover nu aan: "Het was een lange en lastige discussie met de gemeenteraad. Begrijpelijk natuurlijk omdat het om behoorlijk veel geld ging. Maar nu is er dan eindelijk een goed resultaat en kan het Strabrecht College aan de gang met de voorbereidingen van de bouw. We gaan ervan uit dat de boodschap dat er nieuwbouw gaat komen tot gevolg heeft dat meer leerlingen zich aan zullen melden en dat het Strabrecht langzaam maar zeker weer een lichte groei door kan gaan maken met leerlingenaantallen."

Dat het Strabrecht College aan de gang kan, is natuurlijk erg goed nieuws. Maar het mooiste is misschien wel dat we zien dat de lijn, die ingezet is in de vorige periode, doorgezet wordt. De nieuwe wethouders zijn voortvarend van start gegaan om nieuw projecten te initiëren en om de eerder ingezette weg verder te bewandelen. Zolang het nieuwe college die weg blijft bewandelen en met goede voorstellen naar de raad blijft komen, zal SAMEN die voorstellen uiteraard steunen.

Na de zomervakantie beginnen de vergaderingen pas weer, maar dat neemt niet weg dat er wel gewoon doorgewerkt wordt. Ook de raadsleden van SAMEN blijven ogen en oren open houden en uiteraard zullen we uw belangen blijven behartigen.

Wilt u op de hoogte blijven van wat we doen? Volg ons dan op Facebook.

Zonovergoten dagen

Foto: Astrid Winkens

Dit kleine gele bloemetje valt temidden van veel andere bloemen niet meteen op. Het is een vrij klein bloemetje, verwant aan de klaproos. Wat wel opvalt is zijn naam; wrattenkruid. Blijkbaar werkt het sap tegen wratten. Maar dat vraagt wel wat geduld.

Voor mij straalt de gele bloem vooral een zomerse sfeer uit met zonovergoten dagen en warme avonden. Fijne vakantie allemaal.

Astrid Winkens is natuurfotograaf en maakt voor u de mooiste foto's in Geldrop-Mierlo en omgeving

'Hap, Trap en Snap' voor goed doel door vriendengroep De Heeren van Mierlo

Mierlo - De vriendengroep 'Heeren van Mierlo' houdt op zondag 2 september een 'Hap, Trap en Snap' in Mierlo. Op deze zondag worden alle gasten door de vriendengroep om 12.30 uur ontvangen bij 'Gasterij 't Spitje' met een kopje koffie of thee met iets lekkers daarbij.

Vanaf 'Gasterij 't Spitje' wordt via een fietsroute door Mierlo, in meerdere groepen, naar enkele restaurants in Mierlo vertrokken. In deze restaurants staat voor de gasten een heerlijk gerecht te wachten met een drankje erbij. Bij deze restaurants krijgen alle gasten enkele vragen te beantwoorden in de vorm van een 'Snap-quizje'. Na een uurtje gezellig het eerste gerecht genuttigd en lekker wat geklets te hebben, vertrekken de groepen, om via weer een andere fietsroute door Mierlo bij het volgende restaurant aan te komen waar een geheel ander gerecht wordt voorgeschoteld.

Op deze zondagmiddag doen alle gasten vijf verschillende restaurants aan om zo rond de klok van zes weer bij Gasterij 't Spitje terug te komen, waar dan door 'de Heeren van Mierlo' het dessert wordt aangeboden. Na het dessert vindt de prijsuitreiking van de 'Snap-quiz' plaats, om rond 20.00 uur deze dag af te sluiten.

De deelnemende restaurants zijn: Gasterij 't Spitje, Backstage Barberpub, Restaurant Liverdonk, Restaurant Thuis en Kookstudio Bastronomie. De kosten voor deelname aan een gezellige middag 'Hap, Trap en Snap' bedragen € 47,50 per persoon. Dit bedrag is natuurlijk inclusief koffie met iets lekkers, vijf gerechten en vijf drankjes. Aanmelden kan via www.heerenvanmierlo.nl door het inschrijfformulier Hap, Trap en Snap in te vullen.

Goed doel: 'Kanjer in de zorg'
De hele opbrengst van deze middag komt ten goede aan 'Kanjer in de zorg'. In november van dit jaar organiseert De Heeren van Mierlo een verwen-middag/avond voor mensen uit Mierlo die geheel vrijwillig zorgen voor mensen in Mierlo die deze zorg heel hard nodig hebben. Iedereen kent wel zo'n kanjer die deze zorg verleent. Via de website www.heerenvanmierlo.nl kun je zo'n kanjer voordragen door hiervoor het aanmeldingsformulier 'Kanjer in de zorg' in te vullen. Na zorgvuldige selectie worden dan de 'Kanjers in de zorg' uitgenodigd om door De Heeren van Mierlo op een dag in november verwend te worden.

Roots in 't Groen; Duo Hat Fitz & Cara

Hat Fitz en Cara Robinson Foto: Ingezonden

Geldrop - Afgaande op het huidige zonnige weer belooft het een mooie, lange zomer te worden en dat terwijl veel mensen hun vakantie nog voor de boeg hebben. Hopelijk zijn de meesten op tijd terug voor de speciale editie van Roots in 't Groen óf vertrek je pas na 7 augustus waarop er een 'Midsummer Special' wordt gehouden met het Australische duo 'Hat Fitz & Cara'.

De organisatie zou hun vakantieplannen erop aanpassen. Het tweetal is niet onbekend in Geldrop. Vier jaar terug traden ze al eens op tijdens het Blues Open Festival en maakten toen een verpletterende indruk. Zij kijken er dan ook zeer naar uit ze op dinsdag 7 augustus om 20.30 uur in 't Heerenhuys23 mogen optreden. De muziek van Fitz & Cara is een originele mix van folk, roots en gospelblues die de sfeer uit een ver verleden oproept.

Hat Fitz
Hat Fitz is een 'rauwe bolster, blanke pit' uit de Australische bluesscene die met zijn National resonator-gitaar op ieder blues & roots-festival een graag geziene gast is vanwege zijn onvergetelijke en dynamische live-optredens.

Cara Robinson
Cara Robinson is Iers van geboorte en heeft een reputatie opgebouwd binnen de soulscene en is gezegend met een imponerende zangstem. Maar ze wil zich niet slechts als zangeres profileren, zo neemt ze ook de ritmesectie voor haar rekening, als drummer en washboardbespeler. Daarnaast speelt ze fluit en tin whistle, soms zelfs verschillende instrumenten tegelijk.

Samen vormen ze een verrassende en volstrekt unieke combinatie dat je meeneemt op een muzikale reis met opzwepende gospels tot gevoelige bluesy en soulvolle songs en Ierse folk. Hat Fitz & Cara staan garant voor een energiek optreden waaraan je nog vaak terug zal denken. Mis het niet! Voor meer informatie, kijk op www.hatfitzandcara.com.

Verder op het programma
Woensdag 5 september: Mean Mary duo (USA) – www.meanmary.com
Woensdag 3 oktober: Lynne Hanson Band (CAN) - www.lynnehanson.com
Woensdag 17 oktober: "Roots Special" met Martin Harley (UK) - www.martinharley.com
Woensdag 7 november: Ben Prestage (USA) – www.benprestagemusic.com
Woensdag 19 dec (ipv 5 dec): English & Hareza duo (USA) - www.elizabethlivemusic.com/english-hareza
Alle info over de concerten is ook te vinden op de website www.rootsinhetgroen.nl.

Roots in 't Groen concerten vinden plaats in een luisterambiance op de eerste woensdag van de maand in Het Koepelhuys van 't Heerenhuys 23, Heuvel 23, Geldrop. Aanvang 20.30 uur (stipt!). Tijdens de pauze gaat niet alleen de hoed rond (min. bijdrage is € 5,00), maar ook een schaal met overheerlijke hapjes aangeboden door Van den Berg Eetwinkel & Visdelicatessen, Heuvel 36A in Geldrop.

V.l.n.r. Irma en Marijke Foto: Bram van Dal

Spetterend optreden Bigband Geldrop

Geldrop - Bigband Geldrop (BBG) gaf woensdagavond 4 juli een spetterend optreden voor het publiek van omringende cafés en restaurants van het horecaplein aan de Heuvel in Geldrop.

Het ensemble onder leiding van dirigent Erik Munten liet een swingende selectie van hun repertoire horen. Inmiddels wordt de zang verzorgd door maar liefst twee ervaren zangeressen: Irma Martens die men ook kent van Pointwood Bigband en Double Trouble en Marijke van der Zanden die ook zingt bij Bigband Geldrop. De combinatie is een gouden greep. De levendige uitvoeringen van onder andere 'Just the way you are' en 'Oh so quiet' gaven de avond kleur. Na een keur van swingende en gevoelige nummers werd het optreden afgerond met het opzwepende 'I've got the music in me'.

Het orkest dat even in zwaar weer heeft gezeten is weer helemaal terug. En hoe! Geldrop heeft een bigband om trots op te zijn. Blijf ze volgen.

Wil jij je aansluiten bij BBG? De bigband is nog op zoek naar een eerste trompettist. Bel naar Marijke 06-55142757


Fifty-Fit 50+ Fietsen

Geldrop - Fifty-Fit 50+ gaat op dinsdag 17 juli weer fietsen. Er wordt om 10.00 uur precies vertrokken vanaf de sporthal de Kievit aan de Linze te Geldrop.

De afstand is ongeveer 65 km. Er is onderweg een rustpauze ingelast bij een café. Voor nadere inlichtingen kunt u contact opnemen met Jan de Greef, tel 040 2855439 of Coby de Boer 040-2853504. Ook als u (nog) geen lid bent kunt u meefietsen, ga het eens onverplicht proberen.

Zangtalentjes gezocht voor The Kids Voice
The Kids Voice (8 tot 16 jaar) Geldrop-Mierlo. De inschrijving is weer begonnen.
Hou jij van zingen en optreden? Geef je dan snel op! Aanmelden kan tot 15 juli: www.au3smitsmusic.com

Enne..... ook bij twijfel: gewoon inschrijven en na de vakantie gaan we je helpen... geen zorgen!

'The Kids Voice' is een zangcompetitie voor kinderen van 8 tot 16 jaar. Kinderen kunnen zich individueel inschrijven, maar ook als duo of groepje.

Kinderen worden op een professionele, inspirerende manier begeleid door Audrey Smits zelf. Na de zomer volgen er op iedere zaterdag van 11.00 uur tot 13.00 uur coachsessies. Er wordt hier gekeken welk nummer het beste bij je past en hoe sta je op het podium (stagepresents). Het plezier in muziek staat natuurlijk voorop. Deze repetities vinden plaats in Centrum Hofdael.

Filmhuis Hofdael:
3x ZomerAvondBuitenFilm

Wij openen ons seizoen op vrijdagavond 20 juli met de film 'Huisvrouwen bestaan niet', daarna op 3 augustus 'A street cat named Bob' en als afsluiting op 17 augustus 'De wilde stad'

Alle films beginnen na zonsondergang en vinden plaats op cultuurplein op de Bleek (bij de schoorsteen)

Film: A street cat named Bob
Datum: Vrijdag 3 augustus
Tijd: na zonsondergang
Toegang: gratis
Wanneer James Bowen (Treadaway), een dakloze Londense singer-songwriter met een heroïneverslaving, in het ziekenhuis belandt, krijgt hij een laatste kans - en een appartementje toegewezen. Daar krijgt hij bezoek van 'inbreker' Bob, een rode straatkater die z'n leven definitief zal veranderen. Dit waargebeurde feelgood-drama is gebaseerd op de gelijknamige Britse bestseller.

Muziek voorafgaand aan de film: Luke V Martin
Hij heeft zich in de loop de jaren ontwikkeld tot een singer-songwriter met een opvallende eigen fingerpicking-stijl. Hij maakt toegankelijke soulful blues, geïnspireerd door oa Curtis Mayfield en John Mayer.

Centrum Hofdael zorgt voor faciliteiten en de horeca op deze filmavonden. Zo is er een grote buitenbar voor drankjes en kleine versnaperingen.

Neem uw eigen stoel mee en ontvang een kopje koffie of thee.

(Vervolg) Bijzondere gasten op 'Il settimo borgo'

Foto: internet

Met deze luchtpost waag ik mij op glad ijs, maar toch…

Naast de vele Geldropse, Brabantse, Nederlandse en Belgische gasten krijgen wij ook regelmatig Italiaanse gasten. Naast zelfs jaarlijks terugkerende Italiaanse gasten kregen wij enkele jaren geleden een aanvraag van twee priesters uit Campobasso, een stad in Centraal Zuid Italië.

Toen zij arriveerden in hun veel te kleine autootje, moesten wij wel lachen. Eén van hen had niet alleen het postuur van Bud Spencer, maar ook het uiterlijk; een grote bebaarde dikke pastoor. Bij het uitstappen, kwam de auto uit een overhellende situatie weer in normale vorm. Zij kwamen naar Corinaldo om de geboorteplaats van Santa Maria Goretti te ontdekken, haar geboorte huisje en de naar haar vernoemde gedachteniskerk te bezoeken. Het was een gezellig verblijf en zij waren erg onder de indruk van wat ze hier gezien hadden. Zo onder de indruk zelfs dat we een jaar later weer een reservering van hen ontvingen, nu met nog twee collega's; dus vier priesters in twee kamers. Omdat ze met z'n vieren kwamen, hadden ze deze keer een bestelbusje bij zich, de Bud Spencer achter het stuur en wederom ging het uitstappen nogal schommelend.

Hun tweede bezoek viel samen met een bezoek van een supergezellige a-capella dameskoor. Tijdens de ochtend zonnegroet van het koortje, zaten de vier priesters al met de bijbels in de hand gezamenlijk te prevelen. Enfin, om een lang verhaal kort te maken, wij hadden voor de priesters één kamer gedekt met twee eenpersoonsbedden en één kamer met een tweepersoonsbed en één eenpersoonsbed, zodat ze niet bij of tegen elkaar hoefden te liggen. Nou toen wij na hun vertrek de kamers gingen poetsen, zagen wij dat dat niet nodig was geweest; de bedden stonden keurig door hen tegen elkaar geschoven.

Hierna heb ik me ingelezen in de betekenis en herkomst van het celibaat. Tot meer dan 1000 jaar n.Ch. bestond het celibaat niet en mochten pausen, bisschoppen en priesters trouwen en gezinnen stichten. Waarom komt dan die eis vandaan? Als het een vanzelfsprekende religieuze eis zou zijn, waarom heeft het dat dan meer dan 1000 jaar geduurd voordat deze werd ingevoerd? Er zijn diverse theorieën, waaronder het oplossen van het ontstane probleem van familiaire kerkelijke macht en ter voorkoming van daaraan gekoppelde logische erfopvolging, een ander schrijft over de splitsing tussen het geestelijk en het lichamelijke.

Interessant allemaal, maar wij zijn blij dat ook deze gasten het naar hun zin hebben gehad op 'Il settimo borgo'.

Wij wensen jullie allemaal een hele mooie zomervakantie periode! Tot over een paar weekjes voor de volgende luchtpost!

Lieve groeten uit Corinaldo, waar niets moet en bijna alles mag (haha)
Herman en Marion

Foto: Ingezonden

TE KOOP

Nieuwe Dessotapijttegels. In allerlei kleuren/soorten. Grote voorraad, scherpe meeneemprijs. Vanaf € 2,00 per m2
Duinweg 17, Schijndel, 06-23034594. Dinsdag en zondag gesloten


Mooie 2,5 zits bank (2.25 breed, 0.90 m diep, 0.80 m hoog), z.g.a.n., zwart met donker en licht ecru. Prijs: t.e.a.b. Voor opvragen foto's stuur een mail naar emmy.grit@gmail.com of bel 06-43579096.

BEL DE SPECIALIST
Gediplomeerd ervaren tuinman voor al uw tuinaanleg en onderhoud. Tel: 06-85421824

Zomervakantie

MooiGeldropMierlo gaat op vakantie! Jij ook?

Heb je nog een plaatsje vrij in je koffer? Neem dan deze krant mee en maak een foto op je vakantie-adres.
Blijf je thuis? Maak dan een foto met deze krant op een mooie plaats in Geldrop-Mierlo.

Stuur je mooiste, origineelste, zomerfoto in naar redactie@mooigeldropmierlo.nl en wie weet zie jij jouw foto in de eerste krant na de zomervakantie.

De eerste krant na de zomervakantie verschijnt op woensdag 15 augustus.

Wij wensen iedereen een hele fijne vakantie!
De medewerkers van MooiGeldropMierlo

Foto: ingezonden

Kaylee van Lieshout

Oud papier

Week 29 (zomervakantie) Maandag 16 juli, door Mifano (2 pers)/Vriendschap Route B1, vertrek Kerkplein Maandag 16 juli, door Harmonie/MTTV/DHB Route B2, vertrek hoek Kerkstraat/Kerkakkers Dinsdag 17 juli, door Vriendschap/Harmonie St. Lucia/MTTV Route C2, vertrek Eikendreef Donderdag 19 juli, door Vereniging De Kersepit Route Buitenwijken en Industrieterrein

Anna heeft kortste wachttijd in regio en scoort hoog op patiëntenparticipatie
Roze lintje Borstkankervereniging Nederland

Foto: Peter Wijlaars

Geldrop - De Borstkankervereniging Nederland (BVN) heeft het St. Anna Ziekenhuis dit jaar opnieuw het roze lintje toegekend. Het ziekenhuis voldoet aan alle criteria die BVN stelt. In de regio is bij het Anna bovendien de wachttijd van diagnose tot operatie het kortst. 93 procent van de patiënten heeft een wachttijd van maximaal 5 weken. Dit is wat het ziekenhuis ook nadrukkelijk nastreeft.

De toekenning van het roze lintje is deels gebaseerd op de uitkomsten van een patiëntenervaringsonderzoek waaraan 81 ziekenhuizen deelnamen. Uit dat onderzoek komt naar voren dat het Anna hoog scoort op patiëntenparticipatie. Dit houdt in dat patiënten zeer tevreden zijn over de wijze waarop zij in overleg met hun arts uiteindelijk samen beslissen over hun behandeling. Het Anna kreeg hiervoor drie sterren toebedeeld en dat is de hoogste score in de regio. Wanneer arts en patiënt in gesprek gaan en gezamenlijk beslissen over de te volgen behandeling, staan drie vragen van de patiënt centraal: 'Welke opties heb ik, wat betekent dit in mijn situatie en welke alternatieven heb ik?'

Aanbevelen aan anderenOp de vraag uit het onderzoek: 'Zou u het Anna aanbevelen aan anderen?' scoorde het Anna eveneens goed. Ze eindigde op de 7e plaats (uit 81) wanneer deze vraag aan patiënten heel kort na de operatie werd gesteld en op de 13e plaats bij beantwoording van dezelfde vraag door patiënten een jaar na operatie.

Patiëntgerichte borstkankerzorg
Het roze lintje staat voor patiëntgerichte borstkankerzorg. De criteria zijn onder meer tot stand gekomen op basis van wat patiënten zelf onder optimale zorg verstaan. Voor de kwaliteitsnormen wordt onder andere gekeken naar de samenstelling van het 'mammateam' dat de patiënt behandelt (waaronder gecertificeerde chirurgen, gespecialiseerd verpleegkundigen en internist-oncologen), het bespreken van de patiënt in een multidisciplinair team vóór de behandeling en na de operatie, volumes (hoeveel operaties doet het ziekenhuis) en naar volledigheid van de verslaglegging.

Mammateam
Het mammateam van het St. Anna Ziekenhuis staat voor kwalitatief hoogwaardige zorg met een persoonlijke benadering, waarin gezamenlijke besluitvorming voorop staat. Wanneer een afwijking in de borst wordt geconstateerd, wilt u zo snel mogelijk weten waar u aan toe bent. Daarom wordt gezorgd dat u dan altijd op korte termijn terecht kunt en start de behandeling vervolgens ook snel. Onderzoeken worden zoveel mogelijk op één dag gepland. Operaties worden door ervaren borstkankerchirurgen uitgevoerd volgens de nieuwste technieken. Als patiënt wordt u op persoonlijke wijze begeleid door een 'casemanager' en door hun eigen chirurg.

Kijk voor meer informatie over het roze lintje en de criteria op www.monitorborstkankerzorg.nl of
op www.st-anna.nl

Jubileum Fitnessclub Braakhuizen-Zuid

Enthousiaste deelnemers van de fitnessclub Braakhuizen Foto: Ingezonden

Geldrop – De fitness groep van Braakhuizen-Zuid vierde maandag 2 juli haar eenjarig jubileum. Het werd gevierd met een gezamenlijke lunch na het fitness uurtje. Gestart met vijf nieuwsgierigen vorig jaar, is de huidige groep uitgegroeid naar een 18-tal enthousiaste mensen.

Zij onderschrijven allen het nut van een wekelijkse fitness activiteit onder het motto:' krakende bewegende mensen gaan het langst gezond mee'. De groep staat open voor ieder die zijn lijf en geest lief is. Na het fitnessen drinken ze gezamenlijk een kopje koffie in het LEV-gebouw aan het St. Jozefplein. Hier komen dan de gesprekken over wat zo eenieder nog doet om actief te blijven.

De oudste deelnemer van 86 jaar loopt dagelijks nog zijn kilometers, de ander is gestopt met damesvoetbal door artrose-problemen. Ook is er een volkstuin- liefhebber die goed is in bukken. Er is een tennisster die lenig wil blijven en de rolstoeler uit Mierlo die trouw iedere week komt, doet het om zijn armen in conditie te houden en voor de gezelligheid. Er is een ervaren vrijwilliger die de warming-up en cooling-down organiseert. Er zijn twee eeneiige tweelingen in de groep die het doen om beter te zijn dan hun respectievelijk broer en zus. Zo heeft ieder zijn eigen motieven. En er zijn een of twee vaste ijkpunten van 'effe er uit zijn in de week!'.

Elke maandag- en vrijdagmorgen van 10.15 uur tot 11.00 uur op het St. Jozefplein bij het Cruyff Court. Voor meer informatie neem dan contact op met Erwin Dams buurtsportcoach LEVgroep, 06-16498849 of erwin.dams@levgroep.nl.

Foto: Vivianne van Bijsterveld

Tentoonstelling schilderclub Hof van Bethanië

Mierlo - De Schilderclub van Hof van Bethanië verzorgde op donderdag 5 juli een schilderworkshop. Bewoners en vrijwilligers lieten zien hoeveel plezier het schilderen geeft. De schildersspullen en iets lekkers stonden voor geïnteresseerden klaar.

De schilderclub van Hof van Bethanië komt iedere donderdagochtend van 09.30 tot ongeveer 12.00 uur bij elkaar. De schilderspulletjes staan klaar en de vrijwilligers helpen de bewoners waar nodig met schilderen, maken een praatje en regelen een kopje koffie.

"Je hoeft niet creatief te zijn, het schilderen is een dagactiviteit waarbij gezelligheid en ontspanning in een ongedwongen sfeer centraal staat", leggen de vrijwilligers uit. "We zijn er om elkaar te inspireren, aan te moedigen en elkaars werk te waarderen, maar gezelligheid vinden we het belangrijkst." Dit geldt zowel voor de vrijwilliger als de schilder.

Nadia Spoormakers schildert nog niet zo heel lang bij de Schilderclub, maar deze altijd opgewekte dame heeft er ontzettend veel plezier in. "Op dit moment maak ik een kleurige bloem, maar normaliter maak ik abstracte schilderijen vol kleur." Fouten maken vindt Nadia niet erg. "Want van fouten leer je. Ik schilder er gewoon overheen."

Anita van Oosten schildert al drie jaar, met veel plezier. Ze heeft een romantische stijl van schilderen, wat in haar landschappen duidelijk terugkomt. Ze houdt erg van kleurrijke buitenlevens. "Vroeger gunde ik mezelf niet de tijd om creatief bezig te zijn. Die tijd heb ik nu wel en daar geniet ik optimaal van."

Op de Schilderclub ontdekte Nelly hoe fijn het is om creatief bezig te zijn. Ze kijkt erg uit naar de donderdagochtend, de dag waarop de schilders bij elkaar komen. Nelly is allround; ze schildert mensen, dieren en landschappen. Herman Hulshof schildert ook wekelijks met veel plezier. Figuratief of abstract, het maakt Herman niet uit. "Ik gebruik meestal felle kleuren in mijn landschappen of portretten en geef een eigen draai aan ieder schilderij. De schilderclub vind ik een gezellige groep creatievelingen."

Op donderdag 5 juli lieten zij zien hoe leuk schilderen is en hoe mooi het is hoe ieder op zijn eigen manier bezig is. De tentoonstelling werd voor de start van de workshop officieel geopend. De komende weken zijn de schilderijen in het atrium van Hof van Bethanië te bewonderen.

Interesse of wil je meer weten over de Schilderclub van Hof van Bethanië? Neem gerust eens vrijblijvend contact op met Keete Jansma, tel. 0492-502074 of Vera Kersjes, tel. 0492-502017.

Nieuwe route en start Kennedymars succesvol

Someren/regio – Het JOEK hield in het weekend van 7 en 8 juli het 56e Kennedymarsweekend. Met prachtig wandelweer vertrokken 1.754 wandelaars op zaterdagavond om 20.00 uur aan de nieuwe route van de Kennedymars. Net geen 1.300 wandelaars voltooiden de tocht. Aan de finish waren veel complimenten te horen over de nieuwe route en de goede organisatie van de tocht.

Veel wandelaars hadden ook complimenten voor de sfeer langs de route en de gezelligheid in de nieuwe plaatsen waar de lopers door kwamen. Omwonenden en toeschouwers maakten er een groot feest van! Ook kregen de vrijwilligers veel reacties op hun toewijding en enthousiasme.

47e Mini Kennedymars
De Mini Kennedymars ging dit jaar een uur eerder van start. Op zaterdagmiddag om 12.00 uur vertrokken 2.151 lopertjes, ouders en begeleiders voor hun tocht van 8 kilometer. Het thema van dit jaar was 'Diep in de zee'. De binnenpraters Marcel Looijmans en Ruud Meeuws ontvingen de lopertjes in zwembroek en met duikbril bij de finish. Daar kregen alle deelnemers hun welverdiende medaille.

1754 lopers
Na een swingende openingsceremonie, met een warming-up, een sketch van cabaretier Rob van Elst en het hijsen van de vlag door 'Vrijwilliger van het jaar' Peer van Kemenade, gaf burgemeester Dilia Blok het startschot. Net geen 1.300 wandelaars (74%) liepen de tocht uit. Vlak voor 16.00 uur kwam Johan Engelen als laatste loper over de finish. Hij werd onthaald door de vrijwilligers van JOEK en burgemeester Dilia Blok.

Rondje Someren
Het startschot voor Rondje Someren klonk om 6.00 uur. Maar lopers konden er ook voor kiezen om tot 7.00 uur te starten. Na deze 'vliegende start' liepen de 1042 wandelaars over een nieuwe route naar de finish in Someren. 957 wandelaars volbrachten de tocht van 40 kilometer. Het uitlooppercentage is daarmee 92%. Ook voor hen was er applaus en een welverdiende medaille.

Drukte in het centrum
De vervroegde start van de Kennedymars had tot gevolg dat het al vroeg op de avond gezellig druk was op en rond het Wilhelminaplein. Ook op zondag was het lekker druk in het centrum. Veel mensen bezochten de Meet & Greet en het Pruuvenement en vervolgden hun weg dan naar de vernieuwde jaarmarkt. Op en rond het Wilhelminaplein werd een echt festivalgevoel gecreëerd met onder andere een reaggae hut, shisha lounge, speciaalbierplein en foodmarket.

Aan de reacties van de lopers en het publiek te merken kijkt de organisatie terug op weer een geslaagd Kennedymarsweekend. De nieuwe route en starttijden vielen duidelijk in de smaak. JOEK bedankt alle wandelaars, bezoekers, sponsoren, toeschouwers en vrijwilligers voor de positieve reacties die zij dit weekend kregen.

Helmi Bogers neemt deel aan Africa Classic

Foto: Joan Delisse

Redacteur: Corine Brouwers
Fotograaf: Joan Delisse

Mierlo - De Mierlose Helmi Bogers vertrekt op 6 oktober naar Tanzania, om daar in zes dagen tijd 400 km te gaan fietsen voor het goede doel.


Vorig jaar in de zomer vroeg een vriendin aan Helmi of ze zin had om samen met haar mee te doen aan de Africa Classic. Een fietstocht van 400 kilometer met 4000 hoogtemeters, waarmee je geld ophaalt voor Amref Flying Doctors. "Ja, leuk! Dacht ik meteen", zegt Helmi. " Ik had er nog nooit van gehoord en ik had niet eens een fiets, want ik fietste nooit!"Lacht Helmi. "Maar fietsen kun je leren. Bovendien wilde ik altijd al een keer aan een bijzonder vrijwilligersproject meedoen."

Om mee te mogen doen aan het project wordt er niet alleen verwacht dat je getraind aan de start verschijnt. Ook moet iedere deelnemer minimaal vijfduizend euro aan sponsorgeld ophalen. "De tweeduizend euro voor de reis, het eten en het verblijf daar, betaal ik zelf", zegt Helmi. De Mierlose komt nog ongeveer vijfhonderd euro aan sponsorgeld te kort en hoopt dat mensen het project willen steunen, hoe klein hun bijdrage ook is. Van het sponsorgeld worden projecten gerealiseerd die bijdragen aan een betere gezondheid van kwetsbare mensen in Afrika. Zo wordt het geld bijvoorbeeld besteed aan het kopen van malarianetten, een kind kan aan een hazenlip worden geopereerd, of er kan een fiets gekocht worden voor een gezondheidsmedewerker, zodat hij van dorp naar dorp kan fietsen om patiënten medische zorg te verlenen.

Nadat de twee vriendinnen zich hadden ingeschreven voor de Afrika Classic, kocht Helmi een mountainbike en sinds september van vorig jaar is zij wekelijks aan het trainen. "We gaan in Tanzania rond de Kilimanjaro fietsen. We fietsen wisselende afstanden. De derde dag zal naar verwachting het zwaarst zijn. Dan overbruggen we 1385 hoogtemeters. Vanuit de organisatie heb ik een trainingsschema mee gekregen. Ik fiets elke zondag met TC Mierlo een tocht van 70 of 80 kilometer. Dat is goed voor mijn duurvermogen." In de meivakantie is Helmi naar Frankrijk geweest voor hoogte training en in de zomer gaat ze met haar gezin naar het Reuzengebergte in Tsjechië, om ook daar op hoogte te fietsen. "Het fietsen en het klimmen kun je trainen", zegt Helmi. "Ik verwacht dat ik mezelf wel zal gaan tegen komen. De hitte in Tanzania zal denk ik het zwaarst zijn."

In het dagelijks leven is Helmi (46) fiscaal adviseur. Ze is getrouwd en heeft drie kinderen. Haar gezin vindt het leuk dat ze meedoet aan dit bijzondere project en haar kinderen fietsen af en toe mee om haar te ondersteunen. Het meest kijkt Helmi uit naar het fietsen in de prachtige natuur en het contact met de lokale bevolking tijdens de fietstocht. "We gaan daar ook de projecten die we met het sponsorgeld ondersteunen bezoeken", vertelt Helmi. "Het lijkt me mooi om met eigen ogen te zien wat we met het opgehaalde sponsorgeld kunnen betekenen."

Mocht u Amref Flying Doctors en Helmi willen steunen, dan kan dit door te doneren via www.africaclassic.nl/helmi-bogers

Mierlonaar Frank Daans eindigt als zevende in Kennedymars

Foto: Ingezonden

Redacteur: Emmy Grit

Someren/Mierlo – De 56e Kennedymars startte zaterdag 7 juli twee uur eerder dan voorgaande jaren. Om 20.00 uur vertrokken in totaal 1754 wandelaars vanuit Someren aan de 80 km lange route, om zondagmorgen terug te komen in Someren. Niet iedereen is binnen de tijd gefinisht; 454 wandelaars vielen voortijdig uit.


Mierlonaar Frank Daans, 54 jaar, liep dit jaar voor de 12e keer mee. De nieuwe route beviel Frank en de vele andere wandelaars goed. "Er stonden dit jaar veel mensen langs de route, ook in de nieuwe plaatsen", geeft Frank aan. Frank was zaterdag al vroeg naar Someren gegaan, zodat hij vooraan stond tijdens de start. Nadat burgemeester Dilia Blok het startschot had gegeven, gingen de wandelaars op pad voor 80 km wandelen. Dat Frank al vroeg in Someren was, wierp tijdens de start meteen zijn vruchten af. Hij liep meteen in het goede ritme en hoefde weinig mensen te passeren.

Het grote verschil met voorgaande jaren was de kilometers die 's nachts gelopen moesten worden. Voorheen werd er 's nachts vaak een stuk route gelopen waar geen mensen stonden. "Dat vond ik zwaar. Dit jaar werden de lopers 's nachts ook aangemoedigd", aldus Frank, moe maar voldaan na de lange tocht.

Frank zijn beste resultaat was een 23e plaats tijdens één van de eerdere edities. Dit jaar kwam hij als zevende over de finish. Om 06.43 uur passeerde Frank de finish. "Misschien ben ik wel de snelste Mierlonaar", vertelde Frank na binnenkomst aan zijn vrouw Wilma die supertrots is op de prestaties van haar man. "Ik ben zo ontzettend tevreden met dit resultaat", aldus Frank.

Jubilaris Lonneke Verkuijlen Foto: Ingezonden

Jubilaris gehuldigd tijdens tuinconcert Koninklijk Harmonie Geldrops Muziekcorps

Geldrop – Op de laatste repetitieavond voor de vakantie (3 juli) gaf de Koninklijke Harmonie Geldrops Muziekcorps (GMC) een tuinconcert in Maison St. Cyr. Bij deze gelegenheid ontving Lonneke Verkuijlen het vergulde bondsinsigne met oorkonde omdat zij maar liefst 40 jaar lid is van het GMC.

Toen Lonneke 7 jaar was wilde ze graag fluit leren spelen. Via Pauke Bakers kwam ze in contact met het GMC. Het GMC had echter meer behoefte aan klarinettisten dan aan fluitisten en dus kreeg ze een klarinet mee om uit te proberen, en kreeg ze les van Pauke. Toen ze na een jaar of drie alle toonladders kende mocht ze met het harmonieorkest meespelen.

Lonneke vindt de jaren '90 de mooiste periode bij het GMC. De harmonie had toen nog het eigen gebouwtje achter het gemeentehuis aan de Mierloseweg, had veel jeugdleden en veel gezellige activiteiten. Het harmonieorkest ging met succes op concours en gaf leuke concerten o.l.v. André Cardinaal, zoals de befaamde carnavalsconcerten in de aula van het Strabrechtcollege.

Lonneke is buiten het GMC druk met haar gezin en haar werk als projectleider bij Vodafone Ziggo. Het bestuur hoopt dat Lonneke nog lang met plezier de es-klarinet, en als het zo uitkomt de besklarinet en de basklarinet, bij het harmonieorkest blijft spelen. Van harte gefeliciteerd met je jubileum Lonneke!

Foto: Ingezonden

Mierlo – De peuters van de Wonderwereld zijn in hun laatste schoolweek met de huifkar door Mierlo gereden. Dit om het schooljaar op een leuke manier af te sluiten voor de kinderen.

De komst van de huifkar was erg indrukwekkend, de grote paarden met alle toeters en bellen. Het instappen was een hele onderneming. Tijdens de rit hadden ze veel bekijks en volop gezwaaid.

Na een uurtje rijden, zwaaien en zingen reden het gezelschap richting de peuterspeelzaal en daar kreeg iedereen nog een ijsje. Deze smaakten heerlijk vooral met het warme, zonnige weer. Al snel was het tijd om naar huis te gaan, nog 2 dagen en dan is het vakantie. Fijne vakantie allemaal en op 20 augustus gaat peuterspeelzaal De Wonderwereld weer vol energie aan de slag.

Voorzitter Klumper neemt afscheid van Landgoed Kasteel Geldrop

Bart Klumper in het midden met de bos bloemen Foto: Ingezonden

Geldrop – "Aan alle mooie dingen komt een eind." Deze zin is een bekende uitspraak die heel vaak gebruikt wordt bij feestjes als het einde ervan in zicht komt. Voor afscheidnemend voorzitter Ton Klumper heeft dat feestje ruim 10 jaar geduurd. Van die 10 jaar was in de tweede portie van 5 jaar de rol van voorzitter van Stichting Landgoed Kasteel Geldrop voor hem weggelegd. Per 1 augustus is zijn bestuurslidmaatschap vanwege statutaire redenen teneinde. Jos van Lange neemt het stokje, in de vorm van de hamer, dan van hem over.

Klumper: "Ik ben vanaf het begin in positieve zin getroffen door het enthousiasme van allen die met het beheer en de exploitatie van ons landgoed te maken hebben. Dat zijn mensen die in dienst zijn van de stichting en die met hun prima inzet en goed werk hun geld verdienen. Er zijn ook mensen die geheel vrijwillig hun kwaliteiten, kennis en ervaring in dienst van ons landgoed stellen. Van allen trof mij de bereidheid tot samenwerking en getoonde saamhorigheid van beide categorieën. Van de vrijwilligers, vaak naast hun gezin en na hun pensionering, imponeerde mij naast hun enthousiasme ook hun trouw aan het landgoed, ongeacht of ze in het kasteel, in de Baron z'n Hof, bij de kinderboerderij of in de zintuigentuin hun taken uitvoerden. Ik heb aan velen de penning als dank voor hun 10-jarige relatie met ons landgoed mogen uitreiken."

"In die 10 jaren heb ik natuurlijk veel hoogtepunten meegemaakt. Ik wil er een paar naar voren halen. In volgorde waren dat de opening van de Kasteelhoeve, de herdenking van de 70-jarige bevrijding van Geldrop en Mierlo met een prachtige tentoonstelling, een gedurfde duo-parachutesprong en een prachtige herdenkingsrit in oude militaire voertuigen door Geldrop. Een heel bijzonder jaar was het jubileumjaar waarin ons kasteel het 400 jarig jubileum vierde met als pronkstuk de uitgave van een prachtig herdenkingsboek waarvan de onze bestuurssecretaris Eugene Franken en onze directeur-beheer Bart Klomp de initiatiefnemers waren en de belangrijkste bijdragen hebben geleverd. Bart heeft het herdenkingsboek nog uitgereikt aan de toen 100-jarige Henk baron Van Tuyll van Serooskerken, de laatste die daadwerkelijk nog op ons landgoed heeft gewoond. Prachtig was ook de openluchtvoorstelling 'Vensters' die de geschiedenis van het kasteel in Geldrop treffend naar voren haalde, en niet te vergeten de jubileum Kunstexpositie, waaraan verschillende grote kunstenaars en bekende persoonlijkheden hun medewerking verleend hebben".

Het laatste hoogtepunt van Klumper was niet zo zichtbaar voor iedereen. Het betrof de ondertekening van nieuwe statuten van de stichting. Deze statuten brachten een drietal stichtingen, (Kasteel, Kinderboerderij en Vrienden) samen onder één kap namelijk die van de huidige Stichting Landgoed Kasteel Geldrop.

Ook past een woord van dank van Klumper aan de gemeente Geldrop-Mierlo. Zij heeft, zowel vanuit het College B&W als de Raad en het ambtelijk apparaat, bewust van de belangrijke plaats en functie van ons landgoed in de samenleving, haar verantwoordelijkheden voor het landgoed niet alleen in de vorm van subsidies waargemaakt, maar ook dankzij getoonde belangstelling, adviezen en het 'meedenken'.

Klumper: "Dank past mij ook voor vertrouwen en de vriendschap die mij door de vaste staf, leden van het bestuur en de vrijwilligers die ik heb ervaren, vooral óók toen in de laatste maanden zich bij mij 'fysiek en mentaal' enkele 'weeffoutjes' openbaarden. Met al deze ervaringen rijker ben ik vanaf 1 augustus 2018 een 'gewone' vrijwilliger waarvoor geen reglementaire leeftijdsgrens om af te treden geldt. Daarbij past dus de groet 'tot ziens', hopelijk ergens op het landgoed van Kasteel Geldrop".

Doe mee aan de Zomerfotowedstrijd 2018 van De Wiele creatief en win mooie prijzen!
Wie maakt deze zomer de beste foto?

Categorie Natuur Foto: Peter van Litsenburg

Geldrop - In een basiscursus fotografie leer je onder andere met het diafragma en de afstand tussen camera, object en achtergrond te 'spelen'. Met diafragma controleer je de hoeveelheid licht die op je sensor valt en ook de 'scherptediepte' in je foto. Wil je bereiken dat alles in je foto scherp is of kies je ervoor om alleen je onderwerp scherp te maken?

De linker foto van Peter Wijlaars (categorie Mens) en de rechter van Peter van Litsenburg (categorie Natuur) laten fraai zien hoe je met 'scherptediepte' je onderwerp fraai wordt uitgelicht. De linker foto toont in 'onscherpte' de achtergrond/sfeer waarin deze portretfoto is genomen.

Vergelijk in de fotogalerij op de website www.dewielecreatief.nl (bij menu Zomerfotowedstrijd 2018) hoe de diverse fotografen gebruik maken van 'scherpte–diepte'.

Door mee te doen aan de Zomerfotowedstrijd kun je mooie juryprijzen of de publieksprijs winnen. De beste foto's zijn te zien tijdens de Zomerfoto-expositie van 8 tot en met 29 september in het gebouw van De Wiele creatief, Molenstraat 19 in Geldrop.

Via Facebook kun je stemmen op een foto. De foto met de meeste 'likes' wint de Publieksprijs. Kijk daarvoor op de website www.dewielecreatief.nl; hier vind je een link naar de Fotowedstrijd 2018.

Stuur je beste foto's in naar De Wiele creatief: Zomerfotowedstrijd.2018@gmail.com

Categorie Mens Foto: Peter Wijlaars

Profvoetballers zetten 'voetbaldorp' Mierlo wereldwijd op de kaart

Training Sporting Charleroi bij VV Mifano Foto: Ingezonden

Mierlo - Wie de afgelopen twee weken met regelmaat in het centrum van Mierlo vertoefde is het zonder twijfel opgevallen dat diverse voetbalclubs Mierlo weer hebben weten te vinden voor het afwerken van hun jaarlijkse oefenstage.

Clubs uit Nederland, België, Saoedi Arabië, Verenigde Arabische Emiraten en zelfs Koeweit hebben de faciliteiten van hotel Carlton De Brug en v.v. Mifano met het oog op het nieuwe voetbalseizoen 2018-2019 gekozen om de voetbalaccu op te laden. De komst van de profclubs betekent dat de voetbalprofs, met alle nodige media aandacht er omheen, 'voetbaldorp' weer wereldwijd op de kaart zetten. Een mooie promotie voor de gemeente Geldrop-Mierlo, zo is vorig jaar wel gebleken toen niemand minder dan Diego Maradona drie weken te gast was in 'voetbaldorp' Mierlo.

Engels, Frans, Bels, Arabisch
Is doorgaans de voertaal in het kersendorp Mierlo het bekende ABN met links en rechts een vleugje 'Mierels' er door heen. De laatste weken leek het af en toe wel of Mierlo een of ander toeristisch dorp was. Tenminste afgaand op al het Engels, Frans, Bels en Arabisch. Talen die je normaliter een stuk minder hoort in de plaatselijke supermarkten en op de populaire 'liegbanken' in het centrum op het Molenplein. "Net voor het weekend vroegen nog drie van zo'n voetballers de weg terug naar hotel 'De Brug'. Ze wisten helemaal niet meer welke kant ze uit moesten. Die gasten waren dus echt de weg kwijt", aldus één van de vaste bezoekers van de bank tegenover de andere bank.

Achteraf bleek het te gaan om voetballers van het Nationaal Elftal onder 23 jaar (Olympisch Elftal) van de Verenigde Arabische Emiraten die twee weken in Mierlo te gast waren en een weekje eerder nog een 'internationale wedstrijd' hadden gespeeld bij Mifano tegen FC Zadanka. Een professionele club uit Rusland die op hetzelfde moment in Garderen verbleef.

Naast het Olympisch Elftal van de Verenigde Arabische Emiraten, de Belgische topclub RSC Anderlecht en KV Kortrijk, die inmiddels weer zijn vertrokken uit Mierlo, komen nog de teams van Kuwait Sporting Club (Koeweit), Al NASR, Al Sharjah (beiden uit de Verenigde Arabische Emiraten) en Alta Awoun (Saoedi Arabië) richting Mierlo. Tot aan het einde van deze week verblijft Sporting Charleroi in hotel Carlton De Brug. Goed voor de internationale promotie van de gemeente Geldrop-Mierlo gezien de Frans-talige club maar liefst dertien verschillende nationaliteiten qua voetballers op de clubsite heeft staan!

Uno-Animo start met Sportcarrousel

Mierlo – Gymvereniging Uno-Animo start op 22 augustus met een gloednieuwe les. De Sportcarrousel. Direct na de zomervakantie kan iedereen die meerderjarig is deelnemen aan deze leuke en zeer variërende les. Doe dus mee, het is gezellig en gezond.

De Sportcarrousel is steeds weer een andere gymles. Verzorgd door regelmatig wisselende leiding, doe je iedere week wat anders. De leiding is altijd vakkundig en gediplomeerd en komt uit de eigen Uno-Animo organisatie.

Wat ga je allemaal doen en leren? Denk aan diverse balspellen, turn- of acrolessen en ook dans of bootcamp. Via www.uno-animo.nl/nieuws/algemeen kun je het schema vinden op welke datum welke les en door wie wordt gegeven. Met de eerste ervaringen gaan ze dan ook vóór de herfstvakantie het tweede half jaar plannen. De leiding is zeer gemotiveerd om deze lessen te geven. Zij zijn al een paar maanden bezig met de ideëen en de voorbereiding.

Flexibiliteit
Niet alleen in de lessen, maar ook in de betaling. Je kunt voor de Sportcarrousel gebruik maken van een zogeheten 'strippenkaart'. Deze bevat 10 strippen, per les gebruik je 1 strip, en kost in totaal € 42,50. Als je de kaart koopt voordat de eerste les begint op 22 augustus krijg je de kaart voor € 40,00. De strippenkaart is maximaal 6 maanden geldig vanaf uitgifte. Je betaalt de kaart vooraf. Je bent ook gedurende die tijd officieel lid van de KNGU en daarmee zelfs verzekerd. Kom je een keer niet naar de les, dan kost je dat geen strip.

Als je een gewoon lidmaatschap wenst, dan kan dat ook. Dat kost € 76,00 per half jaar en loopt door totdat je zelf uitschrijft, wat Uno-Animo niet hoopt natuurlijk.

Op 22 augustus, van 19.30 tot 20.30 uur, wordt gestart met een kennismaking les, waar ze zoveel mogelijk geïnteresseerden hopen te ontvangen. Dit is een gratis proefles. Wil je gebruik maken van de korting op de strippenkaart, koop deze dan vóór 22 augustus.

Column

De geboorte van mijn boek

Het was een zware bevalling, maar het resultaat van mijn eerste eigen geschreven boek is boven verwachting. Bloed, zweet en tranen heeft het gekost. Dagenlang schrijven, totdat ik geen letter meer kon zien. Alles om nu met een trots gevoel naar mijn boek, genaamd Samen sterk, te kunnen kijken. Een boek gebaseerd op mijn eigen leven en waar ik achter sta nu het is uitgegeven.

Een romanschrijfster, iets dat ik niet verwacht had te kunnen zijn. Journalistieke teksten, zoals verslagen, kon ik al schrijven, maar een heel literair boek was toch andere koek. Tijdens de minor creatief schrijven heb ik dit genre ondervonden en andere schrijftechnieken aangeleerd. Zo was ik totaal niet van de details. Waarom boeit het dat de jongen tegenover me in de trein een korte broek aan heeft en zijn stekels blond zijn? Hij is gewoon knap, dat zie ik zo ook wel. Maar met het schrijven van een boek zijn deze details juist belangrijk om de lezer een beeld te laten vormen. Ik sloeg daar soms in door, wat tot gevolg had dat er zoveel details te lezen waren dat ik kwijtraakte welke informatie ik eigenlijk wilde overbrengen.

Door het schrijven van mijn boek ben ik uitgegroeid van een feitelijk schrijvende journalist naar een fantasierijke beeldende romanschrijfster. Ik heb mezelf moeten uitdagen om mijn creativiteit en fantasie te gebruiken voor de verzonnen gedeeltes in mijn boek. Het was ook een proces waar mijn ogen opengingen door de manier waarop je met taal kunt spelen. Beeldspraak, een belangrijk punt bij het schrijven van een boek. Waar je in een verslag de lezer laat suggereren dat de lopers van een marathon in een konijnenpak van de start wegrennen als je schrijft 'ze gaan er al een haas vandoor', maar de boeklezer begrijpt dat dit beeldende vrijheid is en het draait om het snel van start gaan. Spelen met taal, ik vind het heerlijk.

Aan het schrijven komt een eind. Het resultaat van al het harde werken is mijn boek Samen sterk, gebaseerd op mijn eigen leven. Ik wilde dit boek al langer schrijven, omdat ik op jonge leeftijd veel meegemaakt heb. Dat mijn moeder ernstig ziek werd bijvoorbeeld. Hierover heb ik in mijn boek geschreven, omdat het voor mijzelf een stukje verwerking was als ik het van me af kon schrijven. En zo komen er nog wel meer situaties voor in het boek die ik zelf heb beleefd. Maar wees niet bang, dat auto-ongeluk met dodelijke afloop heb ik niet meegemaakt.

Mijn boek is vanaf nu op de markt. Een eigen boek, iets waar ik later nog steeds met een trots gevoel op terug kan kijken. Het blijft mijn eigen werk dat ik in mijn handen kan houden en kan zeggen: "Dit heb ik toen helemaal zelf geschreven."

Lisa van Gerven

Nu staan er nog regelmatig auto's geparkeerd Foto: Emmy Grit

Parkeren op Molenplein gaat wijzigen

Mierlo - Bij de centrumplannen heeft de gemeenteraad eerder beslist dat zolang alle parkeerplaatsen in het centrum in Mierlo nog niet klaar zijn dat er, alleen op piekmomenten, geparkeerd zou mogen worden op het Molenplein. In de praktijk is gestreefd naar een permanente parkeergelegenheid en dat is ook uitgevoerd met uitzondering van de donderdag markt.

Nu alle parkeerterreinen en vakken gerealiseerd zijn, zou parkeren op het Molenplein dus niet meer mogen. Gezien de toename van bezoekers in het centrumgebied uit Mierlo maar ook uit de omgeving zou dat toch op vrijdag en zaterdag een probleem zijn.

Het centrummanagement heeft de laatste maanden veelvuldig bij alle politieke partijen erop aangedrongen toch op drukke tijden te kunnen parkeren op het Molenplein. Tevens is ook het OVM opgekomen voor hun belangen en heeft de zaak bij de gemeente bepleit. Inmiddels hebben metingen van de gemeente bevestigd dat het steeds drukker wordt in Mierlo, vooral op vrijdag en zaterdag.

De gemeente heeft onlangs besloten dat vanaf maandag 23 juli het Molenplein op vrijdag en zaterdag beschikbaar gesteld wordt om te parkeren. Voor de winkeliers een goede zaak! Op alle andere dagen kan er dus niet meer geparkeerd worden. Bebording wordt aangepast en er wordt contact opgenomen met handhaving om dit in goede banen te leiden. De gemeente maakt de parkeerverordening nog kenbaar in de weekbladen.

16 / 16

Foto: Ger Jansens

Donderdag 12 juli
Een leven vol schilderkunst t/m 26 augustus

14.00 uur, Kasteel, Geldrop

Zomeravondbridge
20.00 uur, Gemeenschapshuis Zesgehuchten, Geldrop

Vrijdag 13 juli
Een leven vol schilderkunst t/m 26 augustus

14.00 uur, Kasteel, Geldrop

Zomer-Expo door KuBra-Art t/m 29 juli
14.00 uur, Galerie De Ruimte, Geldrop

Expositie 'Ruimte aan de Zomer' t/m 19 augustus
14.00 uur, Galerie De Ruimte, Geldrop

Salty Dogs optreden
14.30 uur, De Akert, Geldrop

Zaterdag 14 juli
Zomer-Expo door KuBra-Art t/m 29 juli
14.00 uur, Galerie De Ruimte, Geldrop

Expositie 'Ruimte aan de Zomer' t/m 19 augustus
14.00 uur, Galerie De Ruimte, Geldrop

Brigida Orgel Concert Bas de Vroome
16.15 uur, Heilige Brigida Kerk, Geldrop

Zondag 15 juli
Muziek op de Bleek: The Wieners

14.00 uur, Centrum Hofdael, Geldrop

Zomer-Expo door KuBra-Art t/m 29 juli
14.00 uur, Galerie De Ruimte, Geldrop

Expositie 'Ruimte aan de Zomer' t/m 19 augustus
14.00 uur, Galerie De Ruimte, Geldrop

Een leven vol schilderkunst t/m 26 augustus
14.00 uur, Kasteel Geldrop, Geldrop

Maandag 16 juli
Doe avond

19.30 uur, Wijkvereniging het Oranjeveld, Geldrop

Woensdag 18 juli
Verhaal vertelling over de hond Hector

14.30 uur, Kasteel, Geldrop

Donderdag 19 juli
Rondleiding door Kasteel Geldrop

14.30 uur, Kasteel, Geldrop

Zomeravondbridge
20.00 uur, Gemeenschapshuis Zesgehuchten, Geldrop

Vrijdag 20 juli
Filmhuis Hofdael: Zomeravondbuitenfilm

21.45 uur, Centrum Hofdael, Geldrop

Zaterdag 21 juli
Brigida Orgel Concert Tjeerd van der Ploeg

16.15 uur, Heilige Brigida Kerk, Geldrop

Maandag 23 juli
Doe avond

19.30 uur, Wijkvereniging het Oranjeveld, Geldrop

Woensdag 25 juli
Verhaal vertelling over de hond Hector

14.30 uur, Kasteel, Geldrop

Donderdag 26 juli
Rondleiding door Kasteel Geldrop

14.30 uur, Kasteel, Geldrop

Zomeravondbridge
20.00 uur, Gemeenschapshuis Zesgehuchten, Geldrop

Zaterdag 28 juli
Brigida Orgel Concert Philip Crozier

16.15 uur, Heilige Brigida Kerk, Geldrop

Zondag 29 juli
Oranjemarkt

10.00 uur, Wijkvereniging het Oranjeveld, Geldrop

Muziekhuis: Buitenoptreden 'Tip Jar'
14.00 uur, Centrum Hofdael, Geldrop

Paardrijden
Om 19.00 uur is de Freule nog ruim een half uur op haar paard gaan rijden. Daarna is ze gaan omkleden voor het diner.